Annonce
Udland

Kilde i Femstjernebevægelsen: Partileder træder tilbage

Alberto Lingria/Reuters
Partileder Luigi Di Maio trækker sig fra Femstjernebevægelsen, der er med i Italiens regering, lyder det.

Luigi Di Maio træder onsdag tilbage som leder af Femstjernebevægelsen, der er med i Italiens regering. Det siger en partikilde i Rom.

Hans bebudede tilbagetræden bekræfter, at der er dybe spændinger i bevægelsen og usikkerhed om regeringens fremtid.

Di Maio, som er udenrigsminister, har onsdag meddelt sin afgang som partileder til andre ministre. Han gør det offentligt sent på eftermiddagen, oplyser kilden.

Stridighederne i Femstjernebevægelsen (M5S) synes at svække premierminister Giuseppe Contes svage koalition yderligere.

Den 33-årige Di Maio ventes at beholde sin post som udenrigsminister i koalitionen, som også støttes af Det Demokratiske Parti (PD), der ligger i det politiske centrum.

M5S er det største parti i koalitionen, men partiet står dårligt i meningsmålingerne med en opbakning på omkring 16 procent.

I weekenden er der regionalvalg i to af Italiens 20 regioner - Calabrien og Emilia-Romagna. Valget ventes at styrke partiet Ligaen, hvilket kan forværre krisen og få regeringen til at gå af.

Den mest stabiliserende faktor for den regerende koalition er en fælles frygt for et hurtigt valg, som ventes at blive en succes for det højreorienterede Ligaen og dens leder, Matteo Salvini.

Ligaen, som frem til efteråret sidste år var allieret med M5S, står i dag langt fra den tidligere alliancepartner.

Ligaen er gået stadigt mere frem, men der er samtidig opstået en ny bevægelse med sardinen som symbol, der tager afstand fra det højreorienterede parti.

Græsrodsbevægelsen har arrangeret en række demonstrationer, som særligt har rettet sig mod Ligaens Matteo Salvini, den tidligere indenrigsminister og vicepremierminister.

Di Maio har ledet M5S siden september 2017, men har stået over for voksende modstand internt i bevægelsen. Flere parlamentarikere er trådt ud af partiet.

Senator Vito Crimi står til at overtage partiledelsen midlertidigt.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Ribe Boldklub hædrede fire ildsjæle

Leder For abonnenter

Ingen grund til Corona-panik

Så er dét sket, som vi længe har vidst var overvejende sandsynligt: Coronavirus er kommet inden for landets grænser. En medarbejder ved TV2 har været på ferie i Italien og har med sig hjem fra skiferien bragt virussen, og nu træder det danske virusberedskab i kraft. Det må vi have tiltro til, men allerede nu meldes om butikker, der tømmes for håndsprit, og andre reaktioner, som kunne være forløbere for egentlig panik, og det er der ingen grund til. Omend mange er døde af Coronavirusen særligt omkring epicentret i millionbyen Wuhan i Kina, er den ikke, som vi også forleden bemærkede på denne plads, særlig farlig. Det foreløbigt største studie af den nye Coronavirus, Covid 19, fra Kina viser, at der er en dødelighed på 2,3 procent hos en gruppe smittede, hvor eksempelvis den for nogle år siden så frygtede SARS-virus havde en dødelighed på ti procent. I farlighed minder Corona altså mest om en almindelig influenzavirus, og derfor skal vi heller ikke gå i panik og lukke landet ned, fordi smitten nu er kommet inden for landets grænser. Coronavirus smitter mellem mennesker nøjagtig som influenza gør, det vil sige ved nys og host samt ved direkte kontakt. Det betyder også, at man skal opføre sig nogenlunde på samme måde. Undgå at være for tæt på mennesker, der nyser og hoster, samt sørge for en god håndhygiejne. Som altid er ældre og svagelige særligt udsatte, mens børn ikke ser ud til i særlig grad at blive ramt. Selvfølgelig er det angstprovokerende, når vi i en globaliseret og rejselysten verden rammes af en virus, der indtil videre ingen vaccine er imod. Men alt tyder på, at denne virus er relativt harmløs, og udviklingen i Kina er sådan, at antallet af nye smittede har været faldende siden januar. Faldet er kommet, efter den kinesiske stat i begyndelsen groft undertrykte redelige lægers opråb om et problem, men efter man opgav at lyve herom, ser det ud til, at man er ved at få styr på situationen. I et åbent og oplyst samfund som det danske, er vi heldigvis fri for den slags mummespil.

Kolding For abonnenter

Venstre solo om at fastholde udskældt besparelse på ældre

Annonce