Annonce
Udland

Kim Jong-un er ikke formildet af fødselsdagshilsen fra Trump

Shamil Zhumatov/Reuters

Nordkorea vil ikke opgive dets atomprogram til gengæld for færre sanktioner, som Trump har foreslået.

Nordkorea har modtaget fødselsdagsønsker til landets leder, Kim Jong-un, fra præsident Donald Trump, men det er ikke tilstrækkeligt til, at nordkoreanerne vil vende tilbage til forhandlingsbordet.

Det skriver det statslige nyhedsbureau KCNA ifølge Reuters.

I en erklæring fra en rådgiver i det nordkoreanske udenrigsministerium, Kim Kye Gwan, hedder det, at Kim Jong-un sætter pris på Trump som person.

- Men trods ledernes gode relationer, så er det en fejl af USA at forvente, at forhandlingerne kan genoptages, siger han.

Udtalelserne falder på baggrund af den fastlåste situation omkring det nordkoreanske atomvåbenprogram.

Rådgiveren tilføjer, at Nordkorea ikke vil diskutere de forslag, som Trump fremsatte på det seneste topmøde.

- Nordkorea vil ikke opgive dets nukleare faciliteter til gengæld for forslag om en delvis lempelse af sanktionerne, som Trump fremsatte ved det seneste møde med Kim Jong-un, hedder det.

Siden juni 2018 har USA's præsident, Donald Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, tre gange mødt hinanden, men samtalerne har ikke udmøntet sig i håndgribelige resultater.

USA forsøger at overtale Nordkorea til at opgive sit atomprogram, men de seneste måneder er spændingerne mellem de to lande taget til. Nordkorea havde givet USA en frist til nytår til at lette sanktioner mod det kommunistiske styre.

Nytårsdag varslede Kim Jong-su, at Nordkorea snart vil være i besiddelse af et nyt strategisk våben ifølge det statslige nyhedsbureau i Nordkorea, KCNA.

- Vi er blevet ført bag lyset af USA, hvor vi i halvandet år har været fanget i en dialog, som har været spild af tid for os, siger rådgiveren Jong-su.

Samtidig erklærede Kim Jong-un, at Nordkorea vil ophæve et midlertidigt forbud mod test af atomare og langtrækkende missiler.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Annonce