Annonce
Indland

Kim Larsen stormer ind på hitlisterne efter sin død

Blomster, øl, smøger og hilsner strømmer fortsat til på Christianshavns Torv i København til ære for danskernes nationalskjald, der sov stille ind søndag.

Den folkekære musiker Kim Larsen topper med både album og singler. Han døde søndag 72 år.

At Kim Larsen var folkekær, er der kun få, der vil benægte.

Men hvis man nu var i tvivl, så kan man blot skele til album- og singlehitlisterne her mandag, dagen efter hans død.

På den såkaldte Top 20-liste over de mest populære albums på iTunes lige nu indtager Kim Larsen således 14 pladser - enten som soloartist eller i selskab med enten Gasolin eller sit faste band, Kjukken.

Og ifølge musiktjenesten YouSee Play, der har mere end 400.000 brugere, har nationalskjalden fejet de fleste andre af banen og tager 28 pladser på deres liste over mest streamede sange søndag.

Og det fortæller noget om Kim Larsens gennemslagskraft, siger Pelle Svindborg, musikredaktør hos YouSee Music.

- Vores brugere har i høj grad haft lyst til at mindes vores danske nationalskjald og har lyttet til både Kim Larsen og Gasolins mange ikoniske sange, siger han.

Tjenestens egen playliste med Kim Larsen-numre var den mest lyttede hele søndagen. Og de tre mest streamede sange var klassikerne "Om lidt", "Jutlandia" og "Midt om natten".

Der foreligger endnu ikke præcise data for afspilninger, men ifølge Pelle Svindborg er der ingen tvivl om, at brugerne - unge som gamle - havde lyst til at mindes musikeren.

- Kim Larsen var et nationalikon, og hans musik rørte noget i alle, både unge og ældre. Derfor vil hans sange uden tvivl leve videre til fremtidige generationer, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En læge er en læge is a doctor

Selvfølgelig skal læger på danske sygehuse kunne tale og forstå dansk. Det er sund fornuft, og det er fuldstændigt ligegyldigt, om lægen kommer fra eksempelvis Rumænien eller Indien.Forskellen på de to lande – i denne sammenhæng – er, at det ene, Rumænien, er et EU-land, og det er det andet, Indien, ikke. En læge fra Indien vil derfor skulle bestå en særlig danskprøve for at kunne få en dansk lægeautorisation. Det samme sprogkrav findes ikke til en læge fra et EU-land, og derfor kan vedkommende i princippet praktisere overalt i unionen. Det siger sig selv, at det er noget rod. Kan man som patient ikke forstå det, lægen siger, er det jo ligegyldigt, om det er rumænsk eller indisk, man ikke forstår. Man forstår ikke. Det burde egentlig ikke være en sag, der løses på det regionale niveau, men omvendt er regionen som arbejdsgiver ansvarlig for, at medarbejderne kan udfylde de tiltænkte roller, ikke bare forsvarligt men godt. Region Syddanmark tager nu fat om problemet og laver ens sprogregler for alle udenlandske læger på sine sygehuse. Det manglede bare. Der lægges op til en pragmatisk løsning. Den lokale sygehusledelse kan dispensere, og det er faktisk også sund fornuft. Først og fremmest skal vi nemlig have læger på vores sygehuse, og selv om der ikke findes en præcis opgørelse over antallet af udenlandske læger på syddanske sygehuse, er det givet, at vi vil være ilde stedt som patienter, hvis ikke det var for de udenlandske læger. Ifølge Sundhedsdatastyrelsen arbejder omring 2200 udenlandske læger i Danmark, godt 1200 af dem kommer fra EU-lande. Sundhedsvæsnet ville helt regulært bryde sammen, hvis ikke det var for de udenlandske læger. Står valget mellem en læge, der er udfordret på dansk på det korrekte niveau, og slet ikke nogen læge, er der derfor reelt ikke et valg. Sprogkravet i forbindelse med ansættelse af læger på regionens sygehuse er en helt fin og rigtig ambition. Men i praksis vil indsatsen for efterfølgende at opkvalificere sprogfærdighederne fortsat være helt nødvendig – og måske skulle man også skrue op for ambitionerne her. Det må være et ret centralt parameter i vores sundhedsvæsen, at lægen er til at forstå – for patienter og det øvrige sundhedspersonale.

Kolding

Lysfestivalens nye, store satsning er blevet ødelagt af nattens stormvejr: - Det er ærgerligt for at sige det pænt

Annonce