Annonce
Udland

Kina desinficerer lufthavne og indkøbscentre i kamp mod virus

Darley Shen/Reuters
Dødstal i kinesisk virusudbrud stiger til ni personer. Sundhedsmyndighed advarer om, at virusset kan mutere.

Dødstallet som følge af et nyt lungevirus i Kina er steget til ni personer.

Det oplyser Kinas Nationale Sundhedskommission onsdag.

430 personer er desuden bekræftet smittet med det ukendte og sarslignende virus, som der ikke findes en vaccine imod. Næsten halvdelen af de smittede har været i kontakt med andre smittede.

Sundhedsmyndigheden advarer om, at virusset kan mutere og sprede sig yderligere.

Virusset, der menes at stamme fra millionbyen Wuhan, har allerede spredt sig til andre byer i Kina - deriblandt hovedstaden Beijing og storbyen Shanghai.

Sundhedskommissionen mener, at kampen mod at inddæmme virusset er i en afgørende fase, siger en talsmand.

- Kommissionen har allerede truffet foranstaltninger for at sikre kontrol over situationen og forhindre udbruddet i at sprede sig, tilføjer talsmanden.

Lufthavne, indkøbscentre og togstationer bliver desinficeret som et af tiltagene.

Wuhans borgmester opfordrer indbyggerne til ikke at forlade byen og besøgende til at holde sig væk. Det sker for at mindske risikoen for yderligere spredning. Der bor omkring 11 millioner i Wuhan.

En række begivenheder i anledning af det kinesiske nytår er også aflyst i byen. Et populært tempel, som i 2019 tiltrak 700.000 turister, er desuden lukket, skriver nyhedsbureauet AFP.

Natten til onsdag dansk tid blev det første sygdomstilfælde i spillebyen Macau, der ligger tæt på Hongkong, desuden bekræftet.

Virusset har også spredt sig til Thailand, Sydkorea, USA og Taiwan. I Australien bliver en mand desuden holdt i isolation i sit hjem på mistanke om, at han er smittet.

De fleste af de smittede personer har opholdt sig i Wuhan inden for de seneste uger.

I Thailand er en fjerde person - en 73-årig kvinde - diagnosticeret med virusset. Hun rejste for nylig til Wuhan og begyndte at få feber efter hjemkomsten til Thailand.

Kvinden er placeret på en eneafdeling på et hospital uden for Bangkok, oplyser Thailands sundhedsminister onsdag.

- Vi kan kontrollere situationen. Der har ikke været tilfælde af overførsel af smitte mellem personer i Thailand, fordi vi spotter patienter, så snart de ankommer, siger sundhedsminister Anutin Charnviraku.

I flere lufthavne i Thailand er screeningen af passagerer, som ankommer fra Kina, skærpet. Forhøjet kropstemperatur, åndedrætsbesvær og hoste er blandt de symptomer, som der bliver holdt øje med.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, ser med så stor alvor på virusudbruddet, at den holder et hastemøde om det onsdag.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Annonce