Annonce
Udland

Kina tilbageholder ansat på britisk konsulat i Hongkong

Willy Kurniawan/Reuters

Ifølge Kina er en medarbejder på det britiske konsulat i Hongkong tilbageholdt for at have medvirket til uro.

Kina meddelte onsdag, at en ansat på det britiske konsulat i Hongkong er blevet dømt til 15 dages tilbageholdelse i en administrativ detention i byen Shenzhen for at have medvirket til uroligheder.

Sagen har øget Hongkong-indbyggeres frygt for, at Kina vil indføre kinesisk lovgivning og kinesisk retspraksis i den tidligere britiske kronkoloni.

- Den pågældende ansatte er indbygger i Hongkong - ikke britisk statsborger, siger talsmanden for det kinesiske udenrigsministerium, Geng Shuang.

- Han er med andre ord kinesisk. Dette er et rent internt anliggende, pointerer han.

Geng siger, at manden forbrød sig mod den lokale lovgivning om lov og orden, men han oplyser ingen yderligere detaljer.

Over en snes mennesker var onsdag samlet uden for det britiske konsulat i Hongkong for at kræve, at den britiske regering optrapper bestræbelser på at få frigivet den tilbageholdte, Simon Cheng Man-kit, som arbejder med handel og investeringer på konsulatet.

Mandens kæreste og familie meddelte tidligere, at han ikke var vendt tilbage efter et planlagt endagsbesøg i Shenzen 8. august.

Millionbyen Shenzhen ligger i den kinesiske provins Guangdong lige ved grænsen til den selvstyrende region Hongkong.

Oplysningerne skaber bekymring i Storbritannien.

- Vi er dybt bekymrede over meldingerne om, at en af vores ansatte er blevet tilbageholdt på vej hjem til Hongkong fra Shenzhen, siger en talsmand for Storbritanniens udenrigs- og Commonwealth-kontor.

Den tidligere britiske kronkoloni blev i 1997 ført tilbage til Kina som særskilt administrativ region med udstrakt selvstyre under devisen "ét land, to systemer".

Det indebærer, at Hongkong har sit eget retssystem.

Demonstrationer begyndte for alvor i begyndelsen af juni, da borgerne i Hongkong protesterede mod et nyt lovforslag. Forslaget ville gøre det muligt at udlevere borgere fra Hongkong til retsforfølgelse i Kina.

/ritzau/AP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Annonce