Annonce
Danmark

Kinas ambassadør afviser at have presset Færøerne i 5G-sag

Hannibal Hanschke/Reuters
Den færøske lagmand afviser også at have følt sig presset til at vælge kinesisk techgigant som 5G-leverandør.

Kinas ambassadør i Danmark afviser, at han skulle have presset de færøske myndigheder til at indgå et samarbejde med den kinesiske techgigant Huawei.

Det skriver den kinesiske ambassade i Danmark i en e-mail til DR Nyheder.

- Den kinesiske ambassadør i Danmark udførte sine normale opgaver, da han diskuterede med den færøske regering om forbindelserne mellem de to sider, skriver ambassaden i e-mailen.

- Ambassadøren fremsatte ingen trussel og hørte heller ikke nogen sådan klage fra den færøske side, tilføjes det.

Meldingen kommer, efter at Berlingske og DR har beskrevet, hvordan ambassadøren, Feng Tie, tilsyneladende lagde pres på Færøerne, der skal finde en leverandør til 5G-netværket.

Færøerne har i de senere år forsøgt at indgå en frihandelsaftale med Kina. Det brugte den kinesiske ambassadør tilsyneladende til at lægge pres på Færøerne.

Den 11. november lod han det færøske landsstyre forstå, at Færøerne kunne glemme en frihandelsaftale med Kina, hvis ikke det færøske teleselskab Føroya Tele valgte Huawei som leverandør af 5G-netværket.

Det fremgår ifølge Berlingske og DR af en lydoptagelse.

Den færøske lagmand, Bárður á Steig Nielsen, afviser dog at have følt sig presset i sagen.

- Det er en samtale mellem to lande, og det er ikke noget, offentligheden som sådan har brug for at få noget at vide om, siger han til DR Nyheder.

- Hverken jeg eller andre på Færøerne, der har snakket med den kinesiske ambassadør, har følt sig presset til noget som helst på noget som helst tidspunkt, tilføjer han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];