Annonce
Danmark

Kinas klimakamp: Store ambitioner og flade planer

I september sidste år meddelte Kinas præsident, Xi Jinping, at Kina vil være fuldstændig CO2-neutral i 2060. Foto: Denis Balibouse/Reuters/Ritzau Scanpix
Kina er verdens vigtigste spiller, når det handler om at bremse klimaforandringerne, og Kina har sat et historisk mål. Men den nyeste femårsplan viser endnu ikke vejen.

Klima: Sidste år bragte Kinas præsident, Xi Jinping, en historisk meddelelse: Kina skal være fuldstændig CO2-neutral i 2060.

Det ambitiøse mål overraskede det internationale samfund. Kina er verdens største udleder og ansvarlig for omkring 28 procent af verdens emissioner. Derfor er landet essentielt i kampen for at redde klimaet.


Annonce

Hvert femte år lægger Kina en plan for landets udvikling, men den nye reducerer ikke Kinas udledning - tværtimod er den på klimaområdet stort set mangen til de tidligere.

Fra artiklen


- Der er ingen tvivl om, at Kina har en klar interesse i at bremse klimaforandringerne. De kan allerede mærke, at klimaet har forandret sig, og at Kina har områder, som vil blive ramt hårdt, siger Jørgen Delman, som er professor emeritus i kinastudier med speciale i landets klima ved Københavns Universitet.

Flad fornemmelse

Men på trods af et ambitiøst klimamål har Kinas nyeste femårsplan fra marts i år efterladt en flad fornemmelse. Hvert femte år lægger Kina en plan for landets udvikling, men den nye reducerer ikke Kinas udledning - tværtimod er den på klimaområdet stort set mangen til de tidligere.

- Meget af kritikken går på, at femårsplanen er for konservativ. Selv om Kina er det land i verden, som investerer i og bygger mest vedvarende energi, bygger kineserne stadig kulkraftværker. Den er simpelthen for ineffektiv, og man ser ikke, at den ligger klart i tråd med deres mål i 2060, siger Jørgen Delman.

Men at den nye plan ikke sigter mod målet i 2060, er måske ikke så overraskende endda. Kinas officielle klimaplan har nemlig længe været at nå maksudledning i 2030 og derefter trappe ned. Derfor er det først om godt og vel 10 år, at Kina skal begynde at sigte efter nuludledning.

Annonce

Gode til at nå mål

På trods af kritikken af at Kinas delmål ikke er ambitiøse nok, forklarer Jørgen Delman, at Kina er god til at overholde de mål, som landet nu engang sætter sig. Det giver også håb for, at kineserne kan nå målet på den lange bane.

- Når man snakker med de kinesiske forskere, er indstillingen mere positiv. De kan se, at Kina når de mål, kineserne sætter sig. Og de er også ret sikre på, at der kommer mere skrappe mål i fremtiden, som de også godt kan klare.

Kina har eksempelvis nået mange mål om at investere i vedvarende energi og har i dag verdens absolut største kapacitet af grøn energi.

Annonce

Modstridende kræfter

Det, som Jørgen Delman ser som udfordringerne for Kina, er, at der er mange modstridende kræfter inden for landets grænser.

- Selv om der er kommet en klar politisk interesse for en grøn omstilling, er der inden for landets grænser mange interesser, der hiver i hver sin retning. Mange af de lokale provinser vil ikke gå væk fra kul. Dertil er der store selskaber, som også argumenterer for kulkraft.

- Opgaven for Kina er at vise de forskellige parter, hvordan man flytter jobmuligheder væk fra kul og over til vedvarende energi eller andre sektorer, siger han

Næste skridt for Kina er, at femårsplanen bliver fulgt op af tusindvis af specialiserede planer på alle niveauer og for alle sektorer. Derfor kommer der snart en klimaplan, som fokuserer på, hvordan Kina vil agere i forhold til klimaet de næste fem år.

- Vi må vente at se, om den nye klimaplan bliver mere ambitiøs end hidtil. Der er jo to interesser, som hiver hver sin vej. Men klimaplanen er på vej, siger Jørgen Delman.

Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Annonce