Annonce
Vejen

Kinatur med erhvervsgymnasiet gav mod på studier i Japan: - Danmark er ikke verdens navle

Daniel Jørgensen rejser til Japan for at studere. Det var Kinaturen i 3. G på Erhvervsgymnasiet Grindsted, der gav ham smag for den store verden. Foto: Martin Ravn
Daniel Jørgensen har kurs mod Japan, hvor han skal studere i fire år. Det var en rejse med Erhvervsgymnasiet Grindsted, der gav ham mod på den store verden.
Annonce

Holsted-Grindsted: Verden er større end det, man lige kan se fra Tinghusgade i Grindsted. Meget større. Det fik den 23-årige Daniel Jørgensen for alvor øjnene op for i forbindelse med en Kina-tur i 3.G på Erhvervsgymnasiet Grindsted. Siden har han været i Japan to gange, og nu tager han springet fuldt ud.

Han skal til Ritsumeikan Asia Pacific University (APU) i Japan og satser på efter fire år at komme ud med en bachelor i social scienses, en universitetsgrad, som vil kvalificere ham til bedre at kunne løse problemer i forbindelse med handel med andre lande.

- Danmark er et lille land, og vi har brug for at kunne handle med alle mulige andre lande. Her er Asien stor, og Danmark er ikke verdens navle, siger Daniel Jørgensen, som lige nu går og venter på, om han er sikret en plads.

Daniel Jørgensen

23 år. Blev student i 2016.

Er uddannet markedsføringsøkonom.

Har sabbatår og arbejder i ABC Lavpris i Holsted.

Har kurs mod APU i Japan, hvor han vil tage en universitetsuddannelse på fire år.

Satser på at arbejde i Japan nogle år derefter.

Annonce

Sparer op

Han vurderer sine chancer til at være gode og har gjort et grundigt forarbejde. Han har bestået en test, han har skrevet flere essays om, hvad han forventer at få ud af sit ophold, og han har skaffet udtalelser og originale bilag alle mulige steder fra.

Daniel Jørgensen har allerede en uddannelse i international marketing fra IBA Kolding og arbejder lige nu som frostdisponent i ABC Lavpris i Holsted. Der skal spares sammen i stor stil for at få råd til sådan et studieophold i en helt anden del af verden. Omkring 600.000 kroner regner Daniel Jørgensen med, og derfor håber han også på at kunne få legater undervejs.

- Man kan overhovedet ikke arbejde det første år. Der skal bare studeres, og så forventer de, at man er aktiv i frivilligt arbejde efter skoletid, siger Daniel, der lige nu bor i en lejlighed hjemme hos sin mor i Hovborg.

Annonce

En helt anden verden

Mødet med en helt anden verden er noget af det, der trækker. Han har allerede lært sig lidt på japansk og forventer at kunne tale sproget flydende om fire-fem år.

- Bare man kan lidt, så vil de så gerne snakke og hjælpe, er hans erfaring fra to ferierejser til øriget mod øst.

- Det er et meget specielt og fantastisk land. Der er så rent alle vegne og meget stille, selvom der er mennesker overalt. I metroen tror jeg, man ville kunne høre en knappenål falde. Der er så mange regler, regler for alt og så de uskrevne regler om aldrig at være en byrde for andre. Det er meget anderledes end her, siger han.

Verden er meget større end Danmark, så Daniel Jørgensen rejser til Japan for at studere.Foto: Martin Ravn
Annonce

Undren

Daniel forventer også at komme til at gå rundt med store undrende øjne - og måske være med til at forbedre noget af det, han allerede nu har bemærket.

- Japan er et meget hierarkisk samfund, hvor den enkelt skal udfylde sin rolle. Har man et job, gælder det om for hver en pris at gøre det godt. Det er bare ikke altid så effektivt. De mener ikke, man kan nøjes med at være effektiv fra 8 til 16. Er chefen eller kollegaen ikke færdig, så sidder man og venter. Ingen vil gå først, og det er jo lidt spild af tid, synes han.

Daniel regner også med at have store oplevelser i vente rent madmæssigt.

- Den omhyggelighed, japanerne har i detaljen, gælder også deres mad. Det bliver stort, siger han.

Gode karakterer og at kunne tale flydende engelsk er nogle af forudsætningerne for at komme ind på den uddannelse i Japan, som Daniel Jørgensen har søgt. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Ingen kære mor: Skoleleder sender eleverne hjem, hvis de overtræder coronaregler

Annonce