Annonce
Sønderborg

Kinesiske byer skal lære af Sønderborgs klimakamp

Borgmester Erik Lauritzen (S) talte tirsdag til konference om ProjectZero i Aarhus, hvor repræsentanter fra kinesiske byer deltog for at hente inspiration om CO2-neutralitet. Foto: Sønderborg Kommune

Onsdag kommer tre kinesiske venskabsbyer til Sønderborg for at blive klogere på CO2-neutralitet. Borgmester Erik Lauritzen (S) ser frem til besøget.

Sønderborg: Det skaber interesse hos flere kinesiske byer med Sønderborg Kommunes arbejde for at skære ned på CO2-forbruget. Onsdag kommer de på besøg i kommunen for at se på erfaringer.

Delegerede fra de tre venskabsbyer Baoding, Haiyan og Jinan, som Sønderborg Kommune har haft et mangeårigt samarbejde med, skal blandt andet besøge Danfoss, hvor de skal høre om grøn fjernvarme og solceller, og besøget fortsætter om aftenen på Syddansk Universitet. Arrangementet sker som en del af ProjectZeros vision om en CO2-neutral kommune i 2029.

- Besøget er et rigtig godt eksempel på, hvordan ProjectZero-visionen er med til at skabe grundlag for lokal vækst og grønne arbejdspladser hos Sønderborgs virksomheder, siger borgmester Erik Lauritzen (S), der onsdag eftermiddag tager imod en borgmesterdelegation fra Haiyan på Rådhuset, hvor de blandt andet skal drøfte fremtidige samarbejdsprojekter.

Annonce

Kinesisk besøg

Onsdag kommer repræsentanter fra Sønderborg Kommunes tre venskabsbyer, Baoding, Haiyan og Jinan, på besøg for at få inspiration om ProjectZeros vision om CO2-neutral kommune.Kineserne skal blandt andet besøge Danfoss og Syddansk Universitet for at høre om grøn omstilling.

Sønderborg Kommune og lokale interessenter har siden 2008 arbejdet for et tættere samarbejde med blandet andet kinesiske byer med henblik på at skabe vækst og grønne jobs i Sønderborg.

Interesseret i omstillingen

Arrangementet om onsdagen sker dagen efter, at visionen om et CO2-neutralt Sønderborg-område i 2029 blev præsenteret på en dansk-kinesisk konference i Aarhus. Kineserne deltog for at blive inspireret af erfaringer og resultater, som Sønderborg Kommune har fået gennem de seneste 11 års arbejde med at reducere områdets energiforbrug og CO2-udledning.

- De kinesiske byer var meget interesseret i at høre mere om, hvad der skal til for at komme både i gang og i mål med omstillingen, siger Erik Lauritzen efter tirsdagens konference.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Annonce