Annonce
Sønderborg

Kinesiske byer skal lære af Sønderborgs klimakamp

Borgmester Erik Lauritzen (S) talte tirsdag til konference om ProjectZero i Aarhus, hvor repræsentanter fra kinesiske byer deltog for at hente inspiration om CO2-neutralitet. Foto: Sønderborg Kommune

Onsdag kommer tre kinesiske venskabsbyer til Sønderborg for at blive klogere på CO2-neutralitet. Borgmester Erik Lauritzen (S) ser frem til besøget.

Sønderborg: Det skaber interesse hos flere kinesiske byer med Sønderborg Kommunes arbejde for at skære ned på CO2-forbruget. Onsdag kommer de på besøg i kommunen for at se på erfaringer.

Delegerede fra de tre venskabsbyer Baoding, Haiyan og Jinan, som Sønderborg Kommune har haft et mangeårigt samarbejde med, skal blandt andet besøge Danfoss, hvor de skal høre om grøn fjernvarme og solceller, og besøget fortsætter om aftenen på Syddansk Universitet. Arrangementet sker som en del af ProjectZeros vision om en CO2-neutral kommune i 2029.

- Besøget er et rigtig godt eksempel på, hvordan ProjectZero-visionen er med til at skabe grundlag for lokal vækst og grønne arbejdspladser hos Sønderborgs virksomheder, siger borgmester Erik Lauritzen (S), der onsdag eftermiddag tager imod en borgmesterdelegation fra Haiyan på Rådhuset, hvor de blandt andet skal drøfte fremtidige samarbejdsprojekter.

Annonce

Kinesisk besøg

Onsdag kommer repræsentanter fra Sønderborg Kommunes tre venskabsbyer, Baoding, Haiyan og Jinan, på besøg for at få inspiration om ProjectZeros vision om CO2-neutral kommune.Kineserne skal blandt andet besøge Danfoss og Syddansk Universitet for at høre om grøn omstilling.

Sønderborg Kommune og lokale interessenter har siden 2008 arbejdet for et tættere samarbejde med blandet andet kinesiske byer med henblik på at skabe vækst og grønne jobs i Sønderborg.

Interesseret i omstillingen

Arrangementet om onsdagen sker dagen efter, at visionen om et CO2-neutralt Sønderborg-område i 2029 blev præsenteret på en dansk-kinesisk konference i Aarhus. Kineserne deltog for at blive inspireret af erfaringer og resultater, som Sønderborg Kommune har fået gennem de seneste 11 års arbejde med at reducere områdets energiforbrug og CO2-udledning.

- De kinesiske byer var meget interesseret i at høre mere om, hvad der skal til for at komme både i gang og i mål med omstillingen, siger Erik Lauritzen efter tirsdagens konference.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

Esbjerg

Borgmester kalder partifælles selv-erklærede mærkesag for fuldstændig urealistisk: Vil koste 63,7 millioner kroner om året

Danmark For abonnenter

43 kommuner driver ulovlige solcelleanlæg: Nu risikerer investeringer for millioner at ryge i skraldespanden

Annonce