Annonce
Kolding

Tre sure smileyer på under et år: Kiosk mærkede ikke fødevarer på dansk

Murad Marked har igen fået en sur smiley, fordi kiosken fortsat sælger varer, der ikke er mærket  på dansk.  Fødevarestyrelsen har derfor igen politianmeldt virksomheden. Foto: Henrik Kruse
Nudler og ananas-saftevand blev solgt uden mærkning på dansk, da Fødevarestyrelsen den 30. juni igen var forbi Murad Marked ved rutebilstationen i Kolding. Nu er kiosken politianmeldt for anden gang i år.

Kolding: Inden for mindre et år har Fødevarestyrelsens kontrollanter syv gange været på besøg hos Murad Marked. Fire gange har det udløst en sur smiley, og virksomheden har blandt andet fået en bøde på 5.000 kroner, og i to omgange er butikken blevet politianmeldt.

Tre gange skyldes den sure smiley, at mærkningen af varer i butikken ikke var på dansk. Senest fandt kontrollanterne 12 forskellige varer på hylderne, hvor mærkningen ikke var på dansk, som er et krav. Den fjerde sure smiley handler om, at egenkontrollen svigtede.

Indehaveren, Mohamed Murad, forklarer, at han har forsøgt at rette op ved blandt andet selv at påklistre mærkning, men nu siger han, at fremover vil han kun købe varer med dansk mærkning.

Annonce

- Jeg har blandt andet købt varer, hvor mærkningen var på svensk, og jeg troede, at det var okay. Det var det så ikke. Jeg troede, at det var samme sprog. Men nu køber jeg kun varer med dansk mærkning, siger Mohamed Murad.

Kendte ikke reglerne

I september 2019 fandt Fødevarestyrelsen blandt andet 35 frosne kyllinger og 12 poser vingummier uden dansk mærkning hos Murad Marked, og det kostede dengang en sur smiley og en bøde på 5000 kroner.

I februar 2020 var kontrollen forbi igen. Mærkningen af en række fødevarer, blandt andet Nutella, var ikke på dansk. Af rapporten fremgår det, at ejeren fortalte Fødevarestyrelsen, at han nu vil kontakte leverandøren og indhente danske mærkater.

Da kontrollanterne igen besøgte kiosken i slutningen af juni, var der fortsat ikke dansk mærkning på alle varerne. Igen blev virksomheden politianmeldt, fremgår det af rapporten, og som altid har virksomheden lejlighed til at komme med en bemærkning. Den lød: "Jeg vidste ikke, det skulle stå på dansk".

Annonce

Kun danske varer fremover

Ejeren af kiosken fortæller mandag til JydskeVestkysten, at han nu kun vil sælge varer, der har dansk mærkning. Han forklarer, at han tidligere har lavet tekster, hvor mærkningen er på dansk, men at han ikke har nået at mærke alle varerne.

- Jeg har forsøgt at leve op til det. Men jeg har ikke nået af alle varerne. Jeg har fået en af mine danske venner til at skrive teksterne, og så sætter jeg teksterne på varerne, siger Mohamed Murad.

Men det er fortsat dit ansvar, at mærkning er på dansk?

- Jeg skal bare have lidt tid, og så kommer der danske tekster på. Men det jeg siger nu, det er, at jeg kun køber varer, hvor der er dansk mærkning, siger Mohamed Murad.

Annonce

Det første træk

Når Murad Marked i to omgange er politianmeldt i 2020, så skyldes det, at virksomheden ikke har accepteret bøden fra september 2019 på 5.000 kroner. På de næste to besøg, hvor Fødevarestyrelsen fandt overtrædelser af reglerne om mærkning af fødevarer, kan de derfor ikke hæve bødestørrelsen. I stedet bliver virksomheden politianmeldt og Fødevarestyrelsen indstiller, at politiet udskriver bøder i både februar og juni.

- Fødevarestyrelsen har mulighed for at udskrive administrative bøder. Det er første træk. Men når virksomheden ikke vedgår sig bøden, så er vores praksis, at vi politianmelder virksomheden de næste gange. Men om de betaler eller ej, det er ude af vores hænder, siger Tine Lykkeberg Nielsen, der er sektionsleder i FødevareSydVest, der hører under Fødevarestyrelsen.

- Nu er det politiets sag. Nu laver de et politibødeforlæg, og hvis de fortsat ikke vedgår sig bøden, så er der mulighed for at prøve sagen i retten, siger Tine Lykkeberg Nielsen.

Annonce
Kolding For abonnenter

Oprensning af åen forhindrer ikke oversvømmelser: - Vi kan grave åen fem meter dybere, uden at det vil gavne noget som helst

Annonce
Annonce
Annonce
EfB

En Esbjerg-dreng tjekker ud: EfB og Mathias Kristensen skilles efter denne sæson

Aabenraa

Præsten og politikeren fylder 50

Annonce