Annonce
Billund

Kirkbi leverede overskud på 8,7 mia. kr.

Søren Thorup Sørensen forventer et bedre resultat for Kirkbi A/S i 2019. Arkivfoto
Resultatet for Kirkbi A/S blev fem milliarder kroner dårligere end i 2017. Ledelsen forventer, at 2019-resultat bliver bedre.

Billund: Selvom resultatet for 2018 blev fem milliarder kroner dårligere end i 2017, er der tilfredshed at spore hos Kirkbi A/S. Billund-firmaet leverede i det forgangne år et overskud efter skat på 8,7 milliarder kroner mod 12,7 milliarder kroner året i forvejen.

- Kirkbi Koncernen opnåede et tilfredsstillende resultat for 2018, primært drevet af et godt resultat i Lego A/S, som i 2018 opnåede vækst i både omsætning og indtjening, lyder det fra Søren Thorup Sørensen, som er administrerende direktør i Kirkbi A/S, ifølge en pressemeddelelse.

Annonce

Ejer Lego

Kirkbi A/S's primære aktivitet er at eje 75 procent af Lego A/S. Virksomheden ejer desuden 29,6 procent af Merlin Entertainments, som er virksomheden, der blandt meget andet ejer Legoland-parkerne

.

Selskabet ejer desuden andele af firmaer som ISS, Nilfisk og Falck.

Det er familien Kirk Kristiansen, der sidder på alle aktierne i Kirkbi A/S. Kjeld Kirk Kristiansen samt børnene Thomas Kirk Kristiansen, Sofie Kirk Kristiansen og Agnete Kirk Thinggaard ejer hver 25 procent af aktierne i selskabet.

Kursfald

Nedgangen i overskuddet viser, at det ikke er alt, der i årets løb har været en stor succes på Koldingvej 2, hvor Kirkbi hører hjemme.

- Kirkbis investeringsaktiviteter var påvirket af betydelige kursfald på de globale aktiemarkeder i slutningen af året, som medførte et negativt afkast i 2018. Investeringsporteføljen er global og veldiversificeret og har haft en god start i 2019, lyder det videre fra Søren Thorup Sørensen.

Det er ejerskabet af Lego A/S, som er Kirkbis helt primære funktion. Lego opnåede i det forgangne år et godt resultat med stigende overskud, og det smitter naturligvis af i regnskabet på ejervirksomheden.

Fokus på bæredygtighed

Ved indgangen til 2019 har Kirkbi A/S tiltrådt UN Global Compacts ti principper for bæredygtig virksomhedsdrift. Det vil sige, at virksomheden forpligter sig til at arbejde for forbedringer i forhold til blandt andet miljøet og menneskerettigheder.

- I takt med, at Kirkbi vokser, ønsker vi at øge gennemsigtigheden over for vores interessenter i forhold til ambitionerne om at blive endnu bedre til at drive en ansvarlig virksomhed. Derfor tiltræder vi nu UN Global Compact, siger Søren Thorup Sørensen.

2019 har haft en god begyndelse for virksomheden, og forventningerne til 2019 er derfor store. Den administrerende direktør forventer, at dette års resultat vil være højere og bedre end resultatet for 2018.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Annonce