Annonce
Billund

Kirkbi leverede overskud på 8,7 mia. kr.

Søren Thorup Sørensen forventer et bedre resultat for Kirkbi A/S i 2019. Arkivfoto
Resultatet for Kirkbi A/S blev fem milliarder kroner dårligere end i 2017. Ledelsen forventer, at 2019-resultat bliver bedre.

Billund: Selvom resultatet for 2018 blev fem milliarder kroner dårligere end i 2017, er der tilfredshed at spore hos Kirkbi A/S. Billund-firmaet leverede i det forgangne år et overskud efter skat på 8,7 milliarder kroner mod 12,7 milliarder kroner året i forvejen.

- Kirkbi Koncernen opnåede et tilfredsstillende resultat for 2018, primært drevet af et godt resultat i Lego A/S, som i 2018 opnåede vækst i både omsætning og indtjening, lyder det fra Søren Thorup Sørensen, som er administrerende direktør i Kirkbi A/S, ifølge en pressemeddelelse.

Annonce

Ejer Lego

Kirkbi A/S's primære aktivitet er at eje 75 procent af Lego A/S. Virksomheden ejer desuden 29,6 procent af Merlin Entertainments, som er virksomheden, der blandt meget andet ejer Legoland-parkerne

.

Selskabet ejer desuden andele af firmaer som ISS, Nilfisk og Falck.

Det er familien Kirk Kristiansen, der sidder på alle aktierne i Kirkbi A/S. Kjeld Kirk Kristiansen samt børnene Thomas Kirk Kristiansen, Sofie Kirk Kristiansen og Agnete Kirk Thinggaard ejer hver 25 procent af aktierne i selskabet.

Kursfald

Nedgangen i overskuddet viser, at det ikke er alt, der i årets løb har været en stor succes på Koldingvej 2, hvor Kirkbi hører hjemme.

- Kirkbis investeringsaktiviteter var påvirket af betydelige kursfald på de globale aktiemarkeder i slutningen af året, som medførte et negativt afkast i 2018. Investeringsporteføljen er global og veldiversificeret og har haft en god start i 2019, lyder det videre fra Søren Thorup Sørensen.

Det er ejerskabet af Lego A/S, som er Kirkbis helt primære funktion. Lego opnåede i det forgangne år et godt resultat med stigende overskud, og det smitter naturligvis af i regnskabet på ejervirksomheden.

Fokus på bæredygtighed

Ved indgangen til 2019 har Kirkbi A/S tiltrådt UN Global Compacts ti principper for bæredygtig virksomhedsdrift. Det vil sige, at virksomheden forpligter sig til at arbejde for forbedringer i forhold til blandt andet miljøet og menneskerettigheder.

- I takt med, at Kirkbi vokser, ønsker vi at øge gennemsigtigheden over for vores interessenter i forhold til ambitionerne om at blive endnu bedre til at drive en ansvarlig virksomhed. Derfor tiltræder vi nu UN Global Compact, siger Søren Thorup Sørensen.

2019 har haft en god begyndelse for virksomheden, og forventningerne til 2019 er derfor store. Den administrerende direktør forventer, at dette års resultat vil være højere og bedre end resultatet for 2018.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Annonce