Annonce
Kolding

Kirke forbereder lukning i op mod 18 måneder

Lige nu bliver Bramdrup Kirke kalket, men formodentlig om et års tid rykker håndværkerne indenfor i kirken, der skal udvides betydeligt. Foto: Søren Gylling
I Bramdrupdam håber de, at Bramdrup Kirke blot skal holde lukket i et år under den planlagte ombygning, som skal udvide kirken betragteligt, men man forbereder sig på, at det kan blive betydeligt længere.

Bramdrupdam: Indenfor folkekirken er man vant til at arbejde med en meget lang horisont, og det er også nødvendigt med masser af tålmodighed i Bramdrup Kirke, hvor man gennem lang tid har forberedt en kommende udvidelse af kirken, fordi sognet er vokset så meget gennem årene.

Mens arbejdet med udvidelsen står på, bliver man nødt til at lukke kirken helt for de cirka 4000 medlemmer i sognet. Det betyder, at Bramdrup Kirke holder lukket for gudstjenester, dåb og andre aktiviteter i et år. Mindst. For det kan også være, at byggeperioden kommer til at strække sig over halvandet år, fortæller Jens Christensen, der er formand for meninghedsrådet.

- Vi håber på det bedste, men vi er nødt til at forberede os på det værste, siger han.

Annonce

Udvidelsen

  • Udvidelsen af Bramdrup Kirke er tegnet af R Arkitekter i Odense.
  • Hvis man vil se en mere detaljeret gennemgang af byggeplanerne, så kan man se flere illustrationer og beskrivelser, hvis man klikker ind på fanebladet "Om kirken og kirkegården" på bramdrupkirke.dk

Risiko for halvandet år

Sagen er den, at forundersøgelserne fra Nationalmuseet har trukket ud. Museet har en lang venteliste på grund af mange opgaver, og derfor har undersøgelserne af Bramdrup Kirke været 14 måneder undervejs. De er nu overstået, og menighedsrådet har netop fået rapporten retur.

- Og rapporten viser, at vi godt kan fortsætte som planlagt. Så nu kan arkitekterne endelig gå i gang med den detailprojektering, som er nødvendig blandt andet af hensyn til de håndværkere, som skal byde på opgaven, siger Jens Christensen.

Med andre ord vil arbejdet tidligst kunne begynde i efteråret 2020 og så formodentlig et år frem. Der er dog en væsentlig detalje, der kan få tidsplanen til at rykke sig med omkring et halvt år, forklarer menighedsrådets formand:

- Det er nemlig ikke sikkert, vi kan begynde i efteråret, for hvis vi åbner for kirken, når det er koldt og regnfuldt, så risikerer vi at ødelægge for meget. Lige nu er man ved at undersøge, om kirken kan overdækkes, og hvis det kan lade sig gøre, så kan vi forhåbentlig nøjes med at holde lukket i et år.

Lån af nabokirker

Under alle omstændigheder er Bramdrup Kirke ved at træffe aftale med naboerne om at låne kirkerum.

Der er allerede truffet aftale med Harte Kirke om, at her kan man holde konfirmation i 2021 og 2022, hvis det bliver nødvendigt. Det kan lade sig gøre, fordi konfirmationen falder på forskellige datoer i Harte og i Bramdrup.

- De almindelige gudstjenester vil vi holde i sognehuset. Det har vi gjort ved andre lejligheder, men der er gudstjenester, som er mere højtidlige, og som vi gerne vil holde i et kirkerum, siger Jens Christensen.

Derfor har han også et møde i denne måned med menighedsrådet i Eltang Kirke, som er den kirke, der ligger tættest på Bramdrup Kirke.

- Det kan eventuelt dreje sig om dåb. Jeg forestiller mig, at vi kan samle nogle dåbe og holde dem på samme dato i Eltang Kirke, siger Jens Christensen.

Større udvidelse

Menighedsrådet har fået godkendelse fra Haderslev Stift til en udvidelse, som vil forlænge kirken og udvide antallet af faste siddepladser til 160. Desuden bliver der plads til at sætte 79 ekstra stolen ind, hvis det er nødvendigt.

Projektet omfatter også nyt kirkeinventar, fjernvarme, dåbsrum, indretning af legerum og forskellige former for renovering, som vil opdatere kirken i forhold til nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Sønderjyske politikere måtte vælge pragmatisme før principper

Det hører til sjældenhederne, at embedsmænd udtaler sig skarpt og uden omsvøb. Men det gjorde han, direktøren på rådhuset. ”Fuldstændigt utilstedeligt” kaldte Stig Werner Isaksen udvidelsen af Tinglev-virksomheden N.T. Tømrer og Snedkerforretning. Det utilstedelige består ifølge den kommunale direktør i, at en anden direktør, virksomhedsejeren, har udvidet sit firmas fysiske rammer uden at sørge for de nødvendige tilladelser først. Ulovligheder skal selvfølgelig ikke accepteres. ”Med lov skal man land bygge”, som det står skrevet på indgangen til Københavns Byret. Og indlysende er det, at politikernes beslutning om – imod forvaltningens anbefalinger – at godkende Tinglev-virksomhedens udvidelse har nogle åbenlyst indbyggede problematikker. FOR HVILKET SVAR giver man det næste firma, der bryder reglerne lige så klokkeklart, som N.T. Tømrer og Snedkerforretning har gjort? Og hvordan vil den virksomhed, den direktør reagere, hvis embedsmændene også til den tid siger nej, og politikerne modsat nu holder fast i afgørelsen? Forskelsbehandling er blot et af de ord, der falder lige for. Som Stig Werner Isaksen formulerer det: - Jeg kan sagtens forstå politikernes beslutning, men jeg kunne bare ikke anbefale den. DET STOD PÅ ingen måde skrevet i embedsmands-manualerne, at det var den løsning, der blev konklusionen. Politikerne har i denne sag valgt den pragmatiske tilgang: Det ser ikke kønt ud; der er dog noget meget vigtigere på spil: Eller som den socialdemokratiske gruppeformand og borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, konstaterede: - For os handler det om arbejdspladser. Venstres Philip Tietje, der er formand for vækstudvalget for land og by, er på linje. Også han kunne se arbejdspladser forsvinde, hvis politikerne havde fulgt embedsmændenes anbefalinger. SKÅRET IND TIL benet: Politikerne valgte pragmatisme før principper. Arbejdspladser før overholdelse af regler. Naturligvis er politikerne fuldt ud bevidste om dilemmaerne, og de har formentlig godkendt udvidelsen af Tinglev-virksomheden med billeder på nethinden af de problemer, godkendelsen kan skabe for dem senere. Ingen af dem kunne bare have holdt til de konsekvenser, en fastholdelse af den administrative afvisning måske havde resulteret i. ”POLITIKERNE SKYLD I, at virksomhed må fyre”, var en konklusion, der kunne være taget på de sociale medier. Det er selvfølgelig noget sludder, for virksomheden har ikke fulgt reglerne, men den slags kan være svær at forklare over for dem, der af den grund måtte sige farvel til deres arbejdsplads. Politikerne var nødt til at godkende virksomhedens udvidelse på bagkant. Vel vidende at en lignende sag kan dukke op i deres indbakke en anden gang. Og hvad gør de så? GOD SØNDAG

JV Podcast

JV Podcast: Danfoss-fyringer, rekord-opkøb og en enkelt københavner-chef huserer på Als

Annonce