Annonce
Sønderborg

Kirke Hørup Stationskro solgt: Skal være blandt de førende spisehuse på Als

Den nye ejer af Kirke Hørup Stationskro, Poul Christen Andersen. Foto: Anders Kibbel
Den nye ejer, Poul Christen Andersen, har stærke familiemæssige relationer til stationskroen. Hans tipoldefader og oldemoder drev stedet fra 1894 til efter Den anden Verdenskrig.

Kirke Hørup: Kirke Hørup Stationskro lever slet ikke op til tidligere tiders storhed. Når man ser den forfaldne bygning og ved, at to sure smileyer har sendt kroen i Fødevarestyrelsens sorte bog, er det vanskeligt at forestille sig, at det en gang var Kirke Hørup Stationskro, der var områdets fine spisested, mens Baltic mere var på det jævne.

Nu sker der imidlertid noget med stationskroen. En ung mand - Poul Christen Andersen - er vendt tilbage til Als og har købt kroen. Han er født og opvokset i Hørup, har gået på Hørup Centralskole, og har nu et ønske om at give Kirke Hørup Stationskro en ny storhedstid blandt de bedste spisesteder på Als.

Annonce

Familiemæssig relation

Den 31-årige kroejer har stærke familiemæssige relationer til stationskroen - hans tipoldefader Andreas Andersen (1868-1931) var krofatter fra 1894, og ved sin død overlod han stedet til datteren Cathrine Andersen (1893-1963), der drev kroen til efter Den anden Verdenskrig. Kirke Hørup Stationskro var altså i familien Andersens eje i mere end 50 år, men selv efter at ejerskabet skiftede hænder, har den spillet en rolle i familiens liv.

Kirke Hørup Stationskro trænger til en kærlig hånd - og det får den. Foto: Anders Kibbel

Der er holdt adskillige familiefester på stationskroen, og også overtagelsesdatoen, 2.april, betyder meget for familien. Det er nemlig Poul Christen Andersens afdøde fars fødselsdag. Faderens 40 års fødselsdag blev fejret på kroen for 30 år siden - dengang var den nye ejer kun et år. Faderen hed også Andreas Andersen, han han døde i 2002 - kun godt 50 år gammel.

- Men også farmors runde fødselsdage, konfirmationer og andet i vores familie er fejret på kroen, siger den nye indehaver.

Den gamle sten fra jernbanens tid fortæller, at der er otte kilometer til Sønderborg. Foto: Anders Kibbel

Poul Christen Andersen lægger ikke skjul på, at han nok ikke havde siddet og fortalt os om sin nye kro, hvis ikke han haft de stærke familiemæssige relationer til stedet.

Annonce

Søger forpagter

Gravemaskinerne er begyndt at rydde arealerne omkring kroen, og om kort tid går håndværkerne i gang med at sætte alt fra yderst til inderst i stand. Der lægges ikke skjul på, at kroen får den helt store tur, og ambitionen er, at Kirke Hørup Stationskro igen skal være et af de førende selskabs- og spisehuse på Als.

Kirke Hørup Stationskro har både være station for diligence og tog. Foto: Arkiv.dk


Ambitionen er, at Kirke Hørup Stationskro igen skal være et af de førende selskabs- og spisehuse på Als.

Poul Christen Andersen.


Derfor er indehaveren gået på jagt efter en forpagter til stedet. Der skal være en person, som er tændt af en hellig ild for at få kroen op i kroernes superliga, og der lægges ikke skjul på, at man hellere venter nogle måneder - og således går glip af julefrokosterne - end at ansætte en person, som ikke brænder for projektet. Det skal simpelthen være en person, som tager ejerskab og som kan se mulighederne i kroen, når den i oktober står nyrenoveret inde og ude og med det helt nye udendørs anlæg.

Stationskroen og banen

Kirke Hørup Stationskro blev opført i 1885, og den blev få år senere udgangspunkt for diligencekørsel i området. Den lukkede hestevogn bragte både mennesker og mejeriprodukter rundt på Sydals, og den blev også brugt til begravelseskørsel. De gamle køreplaner og hestevognen fra dengang er stadig i familien Andersens eje.

Diligencekørslen blev i 1898 erstattet af Amtsbanen, der var et system af smalsporede jernbaner. Dette blev 15. juni 1933 erstattet af Mommarkbanen, der var en normalsporet jernbane. Mommarkbanen fortsatte frem til 1962, og i den tid fungerede kroen også som stationsbygning for DSB.

Køreplan Mommarkbanen:

Sønderborg Hovedbanegård 0,0

Sønderborg By Station 1,0 km

Sundsmark Station 3,2 km

Spang Station 4,0 km

Vollerup Stationskro 5,5 km

Kirke-Hørup Station 8,6 km

Majbøl Station 10,3 km

Over-Tandslet Station 13,0 km

Neder-Tandslet Station 14,4 km

Lille-Mommark Station 15,7 km

Sarup Trinbræt 17,5 km

Mommark Færgegård Trinbræt 19,3 km

Mommark Færge Station 19,9 km

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Sport24 Outlet åbner i Varde

Annonce