Annonce
Kolding

Kirke tilbød alternative vielser: Sabrina og Brian blev lynviet ved drop in-vielse på Koldings kulturnat

Sabrina Riisager og Brian Lund fra Kolding var et af de par, der fredag aften blev lyngift ved Skt. Nicolais kulturnatstilbud Drop in-vielser. Sabrina og Brians bryllup foregik såmænd endda på deres otte års-kærestedag, og det var en af årsagerne til, at de havde dette slags bryllup. Desuden kunne de godt lide, at det var lidt uformelt. Foto: Ludvig Dittmann
Mindst seks kærestepar blev fredag aften til ægtepar, da Skt. Nicolai Kirke i Kolding tilbød drop in-vielser. Sabrina og Brian og Anne Marie og Leif var nogle af dem, der blev lynviet.

Kolding: 28-årige Sabrina Riisager fra Kolding stod hvid brud fredag i Skt. Nicolai Kirke midt i Kolding.

Det lyder helt traditionelt, men der var intet traditionelt ved hendes og kæresten Brian Lunds bryllup.

Sammen med flere andre kærestepar havde Sabrina og Brian ladet sig friste af Skt. Nicolai Kirkes noget usædvanlige tilbud om at blive gift ved en drop in-vielse på kulturnatten i Kolding.

De to, der sammen har to børn, har gennem lidt tid snakket om at blive gift. Men et stort, traditionelt bryllup behøvede det ikke lige at være, syntes de, og da drop in-vielserne lå på parrets otte års-dag, var det oplagt at invitere forældrene og de nærmeste venner med i kirke og blive gift.

- Det er fedt, at det kan blive sådan noget lidt semi-impulsivt noget. Vi har været til flere bryllupper i hundredetusinde kroners klassen, men for os handler det mere om det simple, fortalte Brian Lund lige før vielsen.

Lynbrylluppet fejrede han og hustruen med en middag ude i byen sammen med den nærmeste familie.

Annonce

Drop in-vielserne

  • Ved den første vielse blev fire par viet ved drop in-vielserne i Skt. Nicolai Kirke. En af kirkens præster holdt en lille samlet tale for de fire par, hvorefter hvert par blev viet.
  • Mens denne vielse var i gang, sad de to næste par allerede klar til at blive viet.
  • For at blive viet skulle parrene på forhånd have udfyldt en såkaldt prøvelsesattest, som kommunen udsteder, og som viser, at man opfylder betingelserne for at blive gift med hinanden.

Gamle efterskolekærester

Et af aftenens andre brudepar kom lidt længere væk fra.

54-årige Anne Marie Figen Jepsen og 56-årige Leif Brian Hansen bor i Thyregod og har boet sammen i ni år. De to var faktisk også kærester for cirka 40 år siden, da de gik på efterskole sammen. De gik dog fra hinanden igen, og siden blev Anne Marie gift og fik tre børn.

Ved deres efterskole-årgangs 30 års jubilæum fandt de sammen igen, og de har længe snakket om at blive gift.

For nylig hørte Leif så om drop in-vielserne i radioen og nævnte det for Anne Marie - dog uden tanke om, at det kunne være aktuelt for dem. Men via nogle, de kendte, hørte de mere om Kolding-kirkens initiativ, og så besluttede de sig for slå til.

- Jeg ville gerne giftes i en kirke, for det er jo første gang, jeg skal giftes. Og når det endelig sker, synes jeg også, at man skal gå fuldt ind i det, fortæller Leif.

Anne Marie kan lide højtideligheden i en kirke, og som KFUM-spejderledere ligger troen ikke så langt væk fra dem.

- Og det her er så vores måde at gøre det på, slår hun fast.

Vielser på mange måder

Hendes børn viste ikke noget om brylluppet. Det gjorde kun de tre gæster, de havde inviteret med, og som de efter vielsen skulle på Hotel Scandic for at spise med. Senere engang har de dog tænkt sig at holde en forsinket bryllupsfest.

- Jeg synes, det her er en god måde at bruge kirken på - også når man snakker så meget om, at kirkerne ikke bliver brugt nok, mener Leif.

Sognepræst i Skt. Nicolai Kirke, Martin Rønkilde, glædede sig over, at flere par syntes godt om drop in-vielserne.

Han fortæller, at man gerne vil vise folk, at en kirkelig vielse ikke nødvendigvis behøver at omfatte festtøj, mange gæster, stor fest og en masse hurlumhej, og at den sagtens kan være et uformelt alternativ til en rådhusvielse for mange.

- Vi vil gerne skabe opmærksomhed om, at kirkevielser kan være andet end en stor lørdagsvielse, og jeg håber, at vi kan give folk den tanke, at hvis de frygter, at der er bestemte krav til en kirkevielse, og derfor vil fravælge det, bør de genoverveje at blive viet i kirken, siger Martin Rønkilde.

Anne Marie Figen Jepsen og Leif Brian Hansen fra Thyregod bliver her viet af sognepræst Benjamin König. De to var kærester for cirka 40 år siden, da de var på efterskole. Siden blev Anne Marie gift med en anden mand og fik tre børn. For omkring ni år siden fandt de to så sammen igen. Foto: Ludvig Dittmann
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Annonce