Annonce
Ringkøbing-Skjern

Kirkegang i sofaen: Digital gudstjeneste er godkendt hos familien Madsen

Jakob Madsen fulgte med i gudstjenesten via Facebook, og han skal se de næste Facebook-gudstjenester også. Privatfoto

HVIDE SANDE: Kirkegang er en fast del af søndagen i 18-årige Jakob Madsens familie. For hans eget vedkommende er det ikke så tit, han selv kommer afsted til søndagsgudstjenesten, men han er elev på Det Kristne Gymnasium og kommer i IMU, så kristendommen har en fast plads i hans tilværelse.

Men når familien ikke kan komme til kirke, så måtte kirken komme til familien. Og det gjorde den så søndag, da Helligåndskirken og sognepræst Daniel Kristiansen tonede frem på skærmen i familiens hjem. Udover Jakob så også hans søster Anna Kathrine og forældrene Mette og Karl Madsen med. Og den digitale kirkegang er absolut godkendt, hvis man spørger Jakob Madsen.

- Det fungerede meget fint. Det er det samme som at gå i kirke, bare at man er hjemme i stuen, og på en måde er det måske mere afslappende, konkluderer Jakob Madsen.

Han skal også se de næste udsendelser fra kirken, men dog er det ikke helt det samme som at sidde på kirkebænken.

- Når man sidder nede i kirken, er man mere nær ved hinanden. Her er man ikke sammen som en menighed, siger Jakob Madsen.

Og det som blev sagt, hvor Daniel Kristiansen tog udgangspunkt i den aktuelle krise, var noget, der satte tankerne i gang hos Jakob Madsen. Særligt referencen til coronas betydning som krone, og relationen til tornekronen på Jesus som et symbol på at han tog smerten på sig, synes Jakob Madsen var en god pointe, ligesom han syntes, at det var en god pointe, at man er i en kamp, som er vundet på jorden, men at det handler om at være på den rigtige side i kampen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce