Annonce
Sønderborg

Sundhedsprisen: Kirsten og Aktiv Livsstil sætter 300 i sving

Kirsten Christensen leder Aktiv Livsstil, som hver uge får 300 psykisk sårbare til at motionere. Foto: Birthe Juul Mathiasen
En cykelentusiast, et projekt for psykisk sårbare og 17 ansatte i det private firma Fysio Sønderborg deler i år Sønderborg Kommunens sundhedspris på i alt 20.000 kr.
Annonce

Sønderborg: Hver dag i ugen svinger Kirsten Christensen ketsjeren eller går forrest på gåture og andre idrætstilbud til psykisk sårbare og socialt udsatte. Omkring 300 borgere møder op.

Tirsdag var Kirsten Christensen først på gulvet i Egernsundhallen, over middag ledede hun badminton i Augustenborg-hallerne og ved aftenstid gjaldt det Humlehøj-Hallen. Aktiv Livsstil har aktiviteter alle ugens hverdage, fordelt over hele kommunen.

Deltagerne møder bare op. Det er helt bevidst, at der ikke er tilmelding:

- Nye spørger ofte, hvor mange, der plejer at komme. Nogle er jo bange for at komme ud blandt mange mennesker. Men det ved jeg ikke, svarer jeg så. Og når man først er kommet, viser det sig ofte, at det ikke er så slemt, forklarer hun.

Denne tirsdag over middag er syv mødt op. Plus to på bænken under opvarmningen til sang af Jakob Haugaard.

- Han var jo selv misbruger, som Kirsten Christensen forklarer det.

Sundhedsprisen

Sundhedsprisen går til en person, en gruppe af personer, en forening eller en virksomhed, der har gjort en særlig indsats for det sundhedsfremmende og forebyggende arbejde i Sønderborg Kommune.

Prisen er blandt andet gået til Louise Bladt i Augustenborg for hver søndag at stå for vejning af deltagere i et slankeforløb, til Dusko Milovic for at sit engagement i Nordborg Maraton og Nordals Løbeklub og til ukrainske Tatiana Jürgensen og de øvrige medarbejderne i hjemmeplejedistrikt Sydals.

Annonce

Flere får arbejde

Gennem de seneste to år har Sønderborg Kommune gjort en indsats for at få også borgere med sindslidelser til at vælge en sundere livsstil.

- Motion er godt for alle, men vi glemmer ofte de psykisk syge, som er udfordret, fordi de isolerer sig, og ofte også spiser mindre sundt, forklarer Kirsten Christensen, der gennem mange år har arbejdet først på Augustenborg Sygehus, senere i socialpsykiatrien under Sønderborg Kommune. I en alder af 64 år står hun for blandt andet badminton, vandgymnastik, petanque, cykling og fitness.

Aktiv Livsstil med Kirsten Christensen i spidsen blev indstillet til årets sundhedspris af flere borgere, der fremhævede, at tilbuddet virker på meget andet end kroppen. Deltagerne får også et psykisk overskud.

Det har Kirsten Christensen set flere eksempler på. For en yngre mand, som i begyndelsen var letantændelig og ”oppe at køre”, har motionen betydet, at han kunne trappe ud af et misbrug.

- I dag har han fået arbejde. Det er sket for syv andre inden for de seneste to år. Det er helt forrygende at se, hvordan de flytter sig, mener hun.

To af deltagerne har fået endnu en gevinst: De er faldet for hinanden og er nu blevet gift.

Annonce

Rollemodellen Britta

I år havde dommerkomiteen valgt at dele sundhedsprisen på i alt 20.000 kr. mellem tre kandidater. Aktiv Livsstil fik 7.500 kroner. Hvad deltagerne vil bruge pengene til, skal de nu i fællesskab blive enige om.

Britta Quitzau modtog 5.000 kr. og et diplom allerede i sidste uge. Hun kunne nemlig ikke deltage i overrækkelsen mandag.

Borgeren, der havde indstillet Britta Quitzau, fremhævede, at hun med eget eksempel inspirerer andre til at leve sundere: ”Britta har gjort det, som mange af os har intentioner om. Hun er virkelig en fantastisk rollemodel for os alle”, lød begrundelsen.

Da Britta Quitzau i Broager for halvandet år siden blev sekretær for Cykelforum, besluttede hun nemlig at cykle til og fra arbejde i Sønderborg. For hvordan engagerer man andre til at cykle, hvis man selv tager bilen?

Siden har hun fortalt vidt og bredt om de mest smukke og fantastiske cykelture til og fra arbejde. Med solopgang forbi Dybbøl Mølle, susende ned over broen med udsigt til Sønderborg Slot og på vej hjemad solnedgang med Broager Kirke i baggrunden.

”Britta nyder sin nye dejlige vane og vil gøre alt for at smitte andre, så de også kommer op på cyklen”, lød begrundelsen for at give Britta Quitzau en andel af sundhedsprisen.

I opvarmningen før badminton i Augustenborg-Hallerne tirsdag over middag deltager syv personer. Nogle gange er der 18-20 deltagere. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Annonce

17 motiverede ansatte

Den tredje modtager af sundhedsprisen var 17 ansatte i det private firma Fysio Sønderborg, som også modtog 7.500 kr.

Fire af deres kunder havde indstillet dem til prisen for blandt andet at være ”super motiverende” og hermed ”gøre en stor forskel” både for kronisk syge, patienter med idrætsskader og ældre bevægelseshæmmede.

Som en indstiller skriver:

”Det fryder mit hjerte, når manden med stokken kan lægge den ved hjælp fra fysioterapeuten, og smilet fylder hele hans ansigt. At se ældre mennesker, der hjælpes til en bedre alderdom og et bedre liv, er en gave at være en del af. Der kommer mange borgere, som er svært begrænsede i deres fysik. De håndteres med fuld respekt og forståelse”.

Aktiv Livsstil er blandt vinderen af årets sundhedspris i Sønderborg Kommune. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa For abonnenter

Afstandskrav er lempet: Skolerne er klar til næsten normale skoledage

Annonce