Annonce
Aabenraa

KIS spritter af på valgsteder: Elever og vælgere holdes adskilt

Der skal være helt rent i stemmeboksen, hver gang en vælger går ind for at stemme. Det skal 46 medarbejdere fra kommunens interne servicekorps, KIS, være med til at klare. Foto: Peter Leth-Larsen
Alle har ret til at stemme, og der stilles hverken krav om mundbind eller coronapas. Men det betyder, at sikkerheden skal være i top på kommunens 18 valgsteder.

AABENRAA: Når der er valg, er der altid meget, kommunens valgstab skal have styr på, men denne gang er der ekstra mange ting, der skal falde på plads.

De 18 valgsteder i Aabenraa Kommune skal nemlig være så coronasikre, som det overhovedet er muligt.

Det har krævet ekstra mandskab, som blandt andet skal spritte af i stemmeboksene, og her har Aabenraa Kommune valgt at trække på det interne servicekorps KIS, som i forvejen er beskæftiget med ekstra corona-rengøring i kommunens institutioner.

Annonce

- Vi har lagt en slagplan for, hvordan vi skal komme rundt til alle 18 valgsteder. Det er noget af et puslespil. Vi har 46 medarbejdere, der skal arbejde i toholdsskift, fortæller Flemming Bang, der er afdelingsleder i KIS.

KIS skal blandt andet sørge for, at borde, dørhåndtag og toiletter er behørigt sprittet af.

Stem fra bilen

Kommunaldirektør Tom Ahmt fortæller, at der i det hele taget er flere kommunele medarbejdere beskæftiget med valget, end der plejer at være. Der skal nemlig ikke alene være rent på valgstederne. Der skal også være mulighed for, at man kan stemme i sin bil eller i en valgboks udenfor, hvis man er bekymret for at gå ind på grund af risikoen for coronasmitte.

Der er særlige forholdsregler for folk, der er smittede. De opfordres til at ringe på et nummer, der hænger udenfor på valglokalet.

- Der kommer så en medarbejder ud til dem med alle de værnemidler, vi kender fra teststederne - nemlig heldragt, mundbind, visir og handsker, fortæller Tom Ahmt.

På valgstederne skal sikkerheden ikke alene være i orden i forhold til vælgerne, men også af hensyn til kommunens medarbejdere, og de tilforordnede fra partierne, som er med til at styre slagets gang.

- Så vidt jeg ved, er der ikke nogen af vores medarbejdere, der har sagt fra på grund af corona. Der er enkelte af de tilforordnede, der ikke kan være med, fordi de er i en særlig risikogruppe, men det har vi fundet en løsning på, fortæller kommunaldirektøren.

Annonce

Indgang og udgang

På grund af coronasituationen og den stigende smitte er der fra Indenrigsministeriets side stillet en række krav til sikkerheden på valgstederne.

Der skal blandt andet være både en indgang og en udgang, så vælgere, der har stemt, ikke skal møde de nye vælgere i døren.

- Vi har været nødt til at flytte nogle enkelte valgsteder for at sikre, at der alle steder er både en indgang og en udgang, fortæller Tom Ahmt.

Kommunen har taget tre skoler i brug som valgsteder - nemlig Stubbæk Skole, Kongehøjskolen og Varnæs Skole. Desuden indrettes der valglokaler i idrætshaller ved børneuniverserne i Hellevad og Hovslund.

Masser af brevstemmer

Ved dette valg er der mange flere vælgere, der har stemt per brev inden selve valgdagen - formentlig på grund af den stigende coronasmitte.

Aabenraa Kommune oplyser, at 2347 vælgere har brevstemt denne gang mod kun 1307 ved kommunalvalget for fire år siden.

På grund af risikoen for coronasmitte skal der helst ikke være alt for mange vælgere på valgstederne på én gang. Myndighederne opfordrer derfor folk, der har mulighed for det, til at stemme mellem klokken 10 og 15.

- Det er fire uger siden, vi lagde os fast på, hvor valgstederne skulle være. Dengang var coronasmitten ikke så voldsom, som den er nu. Vi har aftalt med de skoler, hvor der skal være valgsteder, at de holder børnene adskilt fra de områder, hvor vælgerne kommer. I forvejen holdes klasserne adskilt på grund af coronasituationen, pointerer Tom Ahmt.

Kommunaldirektøren vælger at tro på, at vælgere, der er smittede med corona, vil benytte sig af muligheden for at stemme fra bilen eller i den udendørs stemmeboks.

- Det er vigtigt, at de smittede vælgere giver sig til kende. Vi kan ikke kræve det, og alle har ret til at stemme inde på valgstederne, men jeg tror på, at folk vil vise ansvarlighed, siger Tom Ahmt.

Der kommer en medarbejder ud til dem med alle de værnemidler, vi kender fra teststederne - nemlig heldragt mundbind, visir og handsker.

Kommunaldirektør Tom Ahmt








Annonce
Aabenraa For abonnenter

Efter tre brud på ryggen: Kommune efterlader Kathrine uden indtægt

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Jan-Erik gik selvstændig: - Da jeg fyldte 51 meldte en bunke spørgsmål sig, hvad ville jeg egentlig med livet?

Kolding For abonnenter

Kolding-tvillinger på 19 år er store på TikTok og bliver allerede sponseret: Sådan tackler de over 30.000 følgere

Esbjerg For abonnenter

Legendarisk værtshus satte bårebuket for populær spareklub: Hvorfor kvæler banken så godt et tiltag?

Aabenraa

SønderjyskE vandt stort: Træneren er stærkt utilfreds

Morten Messerschmidt er ny formand for Dansk Folkeparti, men 40 procent stemte imod ham

Esbjerg For abonnenter

Bevaringsværdigt hus kan blive dit for 250.000 kroner: Se video fra hus, der har stået tomt i næsten 20 år

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Sønderborg

Åbner kæmpe møbel- og havemøbelcenter

Thulesen Dahl: Vi skal tilbage i baren - uden intriger

Team Esbjerg

Se alle de herlige jubelbilleder: Team Esbjerg sidder tungt på førstepladsen i Champions League efter flot sejr i egen hule

Kolding For abonnenter

Maria er hjemmehjælps-præst og taler med de ældre om dødsangst, sorg, savn og ensomhed

Team Esbjerg

Derfor vandt Team Esbjerg søndagens topbrag i Champions League: Se videoanalysen lige her

Annonce