Annonce
112

Brand gav store skader på historisk herregård: Eksplosion rystede hele bygningen

En hurtig indsats fra de lokale brandmænd i Ribe og Bramming betød mandag eftermiddag, at man kunne begrænse branden til nordfløjen i hovedbygningen på den gamle herregård, Riber Kjærgaard, som rummer Kjærgaard Landbrugsskole. Foto: Kjærgaard Landbrugsskole.
Kjærgård Landbrugsskoles kontor er helt udbrændt og en heftig røgeksplosion betød, at gavl og mure i nordfløjen i den gamle historiske skolebygning blev beskadiget. Til gengæld er undervisningslokalerne i de to andre fløje i den gamle herregård ikke berørt af søndagens brand.

HUNDERUP: En årvågen nabo så mandag eftermiddag, at der var røgudvikling fra den gamle historiske herregård, som rummer Kjærgaard Landbrugsskole. Naboen, som var i gang med markarbejde, ringede straks til Alarmcentralen, som hurtigt fik sendt slukningskøretøjer fra Ribe og Bramming, som gik i gang med slukningsarbejdet. Det betød, at branden på landbrugsskolen blev begrænset til den nordlige fløj af de tre bygninger, som udgør den gamle herregaard, der i dag er en fredet skolebygning med historiske rødder tilbage til 1300-tallet.

- Men der er sket store skader alligevel. Skolens kontor er helt udbrændt, fortæller forstander Ove Bonde Møller.

Det udbrændte kontor er ikke nødvendigvis den alvorligste skade, der er sket på den gamle herregård, fortæller forstanderen.

Mandag klokken 14.43

2. påskedag - mandag - klokken 14.43 lød alarmen til alarmcentralen, da en nabo til Kjærgaard Landbrugsskole så, at der var røg fra nordfløjen i skolens gamle hovedbygning i den gamle herregård med det historiske navn, Riber Kjærgaard.

Et par timer senere mandag eftermiddag kunne brandvæsenet melde, at de havde branden under kontrol.

Eksplosion

- Nej, der skete en røggas-eksplosion, som betyder at vinduesrammer er blæst ud og hele den ene gavlende er beskadiget. Hele bygningen er blevet rystet voldsomt, og da der jo er tale om en gammel fredet skolebygning ved vi endnu ikke hvor omfattende skader, der er tale om. Det kan godt være betydelige skader. Det skal teknikerne nu nærmere undersøge, konstaterer Ove Bonde Møller.

I hovedbygningens syd- og østfløj ligger en lang række undervisningslokaler, og i følge Ove Bonde Møller vil disse lokaler kunne bruges uden de store forhindringer.

- Der er ikke sket skader på syd- og østfløjen. I disse coronatider har vi jo ikke nogen elever på skolen, og på den måde er det jo lidt held i uheld, fordi det giver os lidt ro til at få styr på de udfordringer sådan en brand forårsager. Vi vil hurtigt være i stand til at etablere et nødkontor, konstaterer Ove Bonde Møller.

Han siger, at man på nuværende tidspunkt ikke kan sige noget konkret om årsagen til branden. Det bliver op til politiets brandteknikere at undersøge de nærmere omstændigheder og fastslå brandårsagen, understreger forstanderen på landbrugsskolen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

0 kroner for en hel dags arbejde: Mens andre vagtlæger skovler 40.000 sammen på en vagt, har Michael prøvet det stik modsatte

Annonce