Annonce
Haderslev

Kløften Festival - så er sidste navn på plads

Esben Kronborg blev årets vinder af Kløften Kontest og skal derfor optræde på Kløften og Vedsted Søfestival. Arkivfoto: Morten Pape

HADERSLEV: Godt 14 dage før årets Kløften Festival er allersidste navn på plads. Det er årets vinder af Kløften Kontest, der blev afholdt på Banehuset i Sommersted.

Vinderen, der dermed skal optræde på Beach-scenen om lørdagen, blev singer-song-writeren Esben Kronborg. Til overraskelse for nogle slog han ene mand med sin guitar de konkurrerende bands i Banehuset.

I hjembyen Horsens er han et kendt navn. I 2018 udgav han sit første album på dansk efter at have udgivet to plader med engelsksprogede sange. De første albums med tilhørende singler blev spillet på DRs P4, og i 2018 havde han givet 500 koncerter rundt om i landet.

Overgangen til danske sange begrundede Esben Kronborg med, at han ville skrive "den bedst mulige sang", og det kunne han bedre på dansk, fordi han her kunne få nogle nuancer ind i teksten, han ikke kunne ramme på engelsk.

Esben Kronborg droppede i 2018 et lærerjob, en pladekontrakt og en turné for at kunne hellige sig sangskrivningen til det første danske udspil.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce