Annonce
Regionalt

Klagede til EU over dansk vildsvinehegn: Nu finansierer EU tyskernes eget hegn

Det danske vildsvinehegn, som billedet her er fra, var færdigopført i starten af december sidste år. Arkivfoto: Timo Battefeld
Der er allerede fundet afrikansk svinepest i en lang række døde vildsvin i Tyskland, og nu skal der bygges et grænsehegn til Polen, hvor smitten er kommet fra. Det har den tyske landbrugsminister nu sikret sig EU-midler til at få gjort. Tyskland klagede ellers netop til EU, da det danske vildsvinehegn blev politisk vedtaget i 2018.
Annonce

Svinepest: Antallet af døde vildsvin med afrikansk svinepest fortsætter med at stige syd for den danske grænse. Siden der for første gang blev fundet et smittetilfælde i Tyskland den 10. september, er antallet af døde svin med sygdommen steget nærmest dagligt.

Tidligere i år fik delstaten Brandenburg tilladelse til at opføre et hegn på grænsen til Polen for at holde smittede vildsvin herfra ude af Tyskland. Det er den føderale tyske stat, som betaler for hegnet, men nu har den tyske fødevare- og landbrugsminister, Julia Klöckner, meldt ud, at det er lykkedes hende at skaffe EU-midler til projektet.

Annonce

Dansk hegn fik kritik

Både Tyskland og EU var ellers kritiske over for det danske vildsvinehegn, da den daværende VLAK-regering i Danmark sammen med Dansk Folkeparti i 2018 besluttede at opføre et lignende grænsehegn.

En række organisationer fra Tyskland klagede til EU, og herfra lød det videre fra EU-Kommissionen, at den var i tvivl om, om et grænsehegn overhovedet havde en effekt.

Ydermere opfordrede det tyske parti CDU i april 2019 byrådet i Flensborg til at protestere over vildsvinehegnet til det tyske udenrigsministerium. CDU er samme parti, som den førnævnte tyske minister Julia Klöckner, repræsenterer.

Hegnet på den danske grænse kostede knap 80 millioner kroner og var betalt af Danmark selv.

Der eksisterer allerede et mobilt, elektrisk hegn på 120 kilometer på den tyske grænse til Polen. For nogle uger siden kunne JydskeVestkysten vise en video af en flok vildsvin i området, som stormede direkte ind i hegnet, væltede det og løb videre.

Annonce

70 smittede svin

Fredag den 16. oktober var der i alt fundet 70 smittede vildsvin. Størstedelen af disse er fundet inden for det, der kaldes kerneområdet. Det er det område i det østlige Tyskland nær grænsen til Polen, hvor det første tilfælde blev konstateret.

Men der er også fundet en række smittede dyr længere mod nord og derfor nærmere den danske grænse. Der er dog stadig tale om det østlige Tyskland godt 400 kilometer fra grænsen til Danmark.

Onsdag den 7. oktober udsendte Fødevarestyrelsen en pressemeddelelse med en trusselsvurdering, hvori styrelsen skriver, at den fortsat vurderer, at der er meget lav risiko for, at smitten breder sig til danske svinebesætninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

20 projekter fordelt over 73 km vandløb: Miljøminister får flere vandløbsønsker fra Esbjerg Kommune

Kolding For abonnenter

Flere vil stoppe nedrivning: Lokal folketingspolitiker kalder boligminister i samråd om Munkebo

Trekantområdet

Finlandsparken er ikke længere en ghetto: Men corona sætter en stopper for festen

Annonce