Annonce
Aabenraa

Klagenævn: Omstridt Jollehavn må slet ikke ligge i Loddenhøj

Jollehavnen ved Loddenhøj har splittet lokalbefolkningen, og de offentlige myndigheder er heller ikke enige. Senest har et flertal i Planklagenævnet kendt både lokalplan og kommuneplantillæg ulovlige. Foto: Kaj Verner Sørensen.
Et flertal i Planklagenævnet har truffet en afgørelse, der kan blive dødsstødet for den omstridte jollehavn ved Loddenhøj. Nævnet ophæver den lokalplan, der har gjort det muligt at anlægge havnen.

Loddenhøj: Jollehavnen ved Loddenhøj Strand, der stod færdig i sommeren 2020, må slet ikke ligge, hvor den ligger.

Det har Planklagenævnet netop afgjort.

Nærmere bestemt har et flertal i nævnet besluttet at ophæve den lokalplan og det kommuneplantillæg, der har muliggjort, at der blev anlagt en jollehavn på stedet.

Annonce

Det rejser et nærliggende spørgsmål - nemlig om  jollehavnen kan blive liggende?

Men det er der endnu ikke noget klart bud på.

Planklagenævnets afgørelse siger ikke noget om, hvad der nu skal ske, og borgmester Thomas Andresen (V) vil gerne nærlæse den 31 sider lange afgørelse, inden han drager nogen konklusioner.

- Jeg har kun skimmet sagen, og jeg har ingen kommentarer, før jeg har fået faglig rådgivning, siger han.

Både Danmarks Naturfredningsforening, Foreningen Bevar Loddenhøj Naturstrand og flere privatpersoner har klaget til Planklagevnævnet på baggrund af jollehavnens placering.

Klagerne går på en hel stribe forskellige forhold, men nævnet giver kun klagerne ret i et enkelt. Det er til gengæld nok til, at lokalplanen for området nu ikke længere er gældende.

Turistpolitik

Det punkt, hvor klagerne har fået ret, handler om en paragraf i planloven, der siger, at ferie- og fritidsanlæg i kystnærhedszonen "skal lokaliseres efter sammenhængende turistpolitiske overvejelser og kun i forbindelse med eksisterende bysamfund eller større ferie- og fritidsbyggerier".

Denne bestemmelse gælder for eksempel lystbådehavne.

Loven siger dermed, at nye lystbådehavnen ikke må placeres i det åbne kystlandskab. Den siger også, at kommunerne ved planlægning af lystbådehavnen skal tage stilling til kapaciteten i de eksisterende lystbådehavne.

Forlængelse var ulovlig

Jollehavnen ved Loddenhøj er flere gange tidligere stødt på modstand i forskellige klagenævn:

Den første lokalplan for området blev kendt ulovlig i Planklagenævnet, hvorefter Aabenraa Kommune lavede en ny. Det er den, der nu også er kendt ulovlig.

Den langtrukne planlægning betød, at den tilladelse, som Kystdirektoratet havde givet jollehavnen, løb ud. Derfor forlængede Kystdirektoratet tilladelsen. Men i februar i år afgjorde Miljø- og Fødevareklagenævnet, at forlængelsen var ulovlig, fordi der ikke var lavet en ny VVM-screening - det vil sige en undersøgelse af jollehavnens indvirkning på naturen.

Derfor blev forlængelsen sendt tilbage til fornyet behandling i Kystdirektoratet.

Da lokalplanen og den tilhørende miljørapport blev lavet, blev der opstillet tre muligheder:

Den første gik ud på at placere lystbådehavnen ved Loddenhøj, hvor den rent faktisk kom til at ligge. Den anden var en placering ved feriekolonien i den sydlige ende af området, og den tredje var en placering ved Barsø Landing.

Annonce

Havn i nærheden

Da et flertal i byrådet valgte den nuværende placering, var det blandt andet med den begrundelse, at Loddenhøj Jollelaug har base ved Loddenhøj og ikke ved Barsø Landing.

Men den begrundelse kan ikke bruges, fastslår et flertal i Planklagenævnet.

Et flertal i nævnet mener ikke, at kommunen har godtgjort, at det er tilstrækkeligt med funktionelle og turistpolitiske begrundelser til, at jollehavnen skal ligge ved Loddenhøj - heller ikke selv om der ligger en campingplads og omkring 250 sommerhuse i området.

Stenmolerne ved den nye jollehavn havde svært ved at modstå vinterens blæsevejr. Arkivfoto: Outdoor Studio

Campingplads og sommerhuse ligger nemlig inde i landet og er ikke et visuelt brud på strandens forløb

Flertallet har også lagt vægt på, at der i forvejen findes et havneanlæg i området - nemlig Barsø Landing, der ligger 850 meter væk fra den nye jollehavn, hvis man følger kystlinjen.

Annonce

Tilfredshed

Beslutningen i Planklagenævnet har naturligt nok skabt panderynker både hos de politikere, der i sin tid stemte for placeringen af jollehavnen og hos foreningen Loddenhøj Jollelaug.

Anderledes ser det ud hos Foreningen Bevar Loddenhøj Naturstrand, der hele tiden har arbejdet for at undgå, at jollehavnen blev en realitet:

- Vi er rigtigt glade, for vi vil jo gerne have stranden tilbage, siger Birte Schultz, der er talsmand for foreningen.

- Men det er en grim sag, og vi vil ikke sidde her og hovere. Vi håber, vi kan bidrage til en fornuftig løsning, som alle parter kan være tilfredse med, tilføjer hun.


Jeg har kun skimmet afgørelsen, og jeg har ingen kommentarer, før jeg har fået faglig rådgivning,

Borgmester Thomas Andresen (V)


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Jens og Inger er tredje generation på Cathrineberg: Nu sætter de proprietærgården til salg for 38 millioner kroner

Erhverv For abonnenter

22-årige Katarina var solgt første gang hun sad bag rattet i en bus:  - Det var fedt og overvældende pludselig at styre sådan et kæmpe køretøj

Annonce