Annonce
forside

Klar igen: Museumsplads og banegårdspladsen er centrum for ny plan

Her er området, der skal indgå i helhedsplanen for Museumspladsen og banegårdspladsen. Som det kan ses af tegningen, er DSBs pakhus med parkering også en del af de fremtidige planer. Kort: Esbjerg Kommune.

Esbjerg Kommune og DSB Ejendomme inviterer til fri leg for kreative sjæle i konkurrence om helhedsplan for omdannelse af Museumpladsen og banegårdsområdet. Må den bedste idé vinde, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der er spændt på resultatet.

Annonce

Esbjerg Kommune: På rådhuset husker embedsmænd og politikere med gru, hvordan planerne om højt byggeri på langtidsparkeringen Museumspladsen gav massiv ballade op til kommunalvalget i november sidste år.

Men nu starter processen på en frisk med en helhedsplan for omdannelse af både banegårdsområdet og Museumspladsen, oplyser borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), hvis Plan & Miljøudvalget tirsdag som forventet godkender processen og formelt aflyser det lokalplanforslag, der sidste år blev udarbejdet i forbindelse med Ungdomsbos påtænkte, høje boligbyggeri.

Det er Esbjerg Kommune og DSB Ejendomme, der i forening udskriver en såkaldt parallelkonkurrence i tre faser med en dommerkomité i sidste fase bestående af borgmesteren, formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), Formanden for Teknik & Byggeudvalget, Søren Heide Lambertsen (S), direktøren for Teknik & Miljø, Hans Kjær, chefen for DSB Ejendomme, Niels A. Dam samt fagdommere og rådgivere. Komitéen skal udpege den endelige vinder.

- Der bliver tre konsortier, der kan byde ind, og man kan sige det sådan, at vi indbyder til fri og kreativ leg, og må det bedste projekt vinde. Det, vi ønsker, er lige så fin en proces, som ved Ribe Jernindustri, hvor der jo var en høj grad af inddragelse af borgerne, interessenter og andre med gode og kreative idéer. Vi håber på et sammenhængende projekt for området, hvor der jo i dag er en masse fælles funktioner - dels er der nogle, der skal af med bilen, dels færdes der en masse mennesker på pladsen foran banegården, dels er det et meget centralt sted i byen, som gerne må se dejligt og indbydende ud og så videre. Jeg vil ikke sige meget mere om det, for nu skal de kreative kræfter slippes løs uden snærende bånd og på forhånd definerede rammer, siger borgmesteren.

Sagen kort


  • Ungdomsbos planlagte byggeri på Museumspladsen blev reelt skrottet på valgnatten i kraft af det ultimatum, Borgerlistens Henrik Vallø stillede op som afgørende for, at han ville levere mandatmæssig opbakning til Jesper Frost Rasmussen (V) som borgmester. Det skete efter forudgående massiv modstand blandt borgerne, der hverken brød sig om det høje boligbyggeri eller sløjfningen af parkeringspladser på den hårdt belagte Museumsplads.


  • I dag findes der 279 parkeringspladser på langtidsparkeringen Museumspladsen. Hvis Ungdomsbos byggeri var blevet til noget, ville de være reduceret til 182 offentlige, overfladeparkeringspladser.
Der blev protesteret massivt, da der sidste år var planer om at etablere højt byggeri på Museumspladsen. Arkivfoto: Claus Thorsted
Annonce

Bedre forløb

Du er ikke nervøs for, at det kan møde modstand, at I nu igen arbejder med planer, der kan komme til at indeholde byggeri på Museumspladsen?

- Nej, egentlig ikke, for jeg håber på en rigtig god proces i modsætning til sidst, hvor der var mange, der følte, at de ikke blev hørt. Jeg tror, at borgerne følte, at løbet nærmest var kørt - eller i hvert fald kørt for langt - inden de blev inddraget. Det kommer ikke til at ske denne gang, og nu trækker vi en streg i sandet og starter forfra på et helt blankt stykke papir. Vi er allesammen tjent med at få det bedst mulige ud af det område - vi vil allesammen gerne have grønne åndehuller, gode boliger og masser af parkering, så lad os nu se, hvad der kommer ind. Desuden er det meningen, at interessenter og naboer skal inddrages flere gange undervejs, så alle bekymringer og idéer kan tænkes ind , siger borgmesteren.

DSBs pakhus i Jernbanegade, hvor der i dag er parkering, bliver som nævnt også inddraget i helhedsplanen, ligesom DSB Ejendomme bidrager til proces-omkostningerne med én million kroner. Esbjerg Kommune lægger to millioner kroner i.

Det er forventningen, at vinderprojektet kan kåres i december 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce