Annonce
forside

Klar igen: Museumsplads og banegårdspladsen er centrum for ny plan

Her er området, der skal indgå i helhedsplanen for Museumspladsen og banegårdspladsen. Som det kan ses af tegningen, er DSBs pakhus med parkering også en del af de fremtidige planer. Kort: Esbjerg Kommune.

Esbjerg Kommune og DSB Ejendomme inviterer til fri leg for kreative sjæle i konkurrence om helhedsplan for omdannelse af Museumpladsen og banegårdsområdet. Må den bedste idé vinde, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der er spændt på resultatet.

Esbjerg Kommune: På rådhuset husker embedsmænd og politikere med gru, hvordan planerne om højt byggeri på langtidsparkeringen Museumspladsen gav massiv ballade op til kommunalvalget i november sidste år.

Men nu starter processen på en frisk med en helhedsplan for omdannelse af både banegårdsområdet og Museumspladsen, oplyser borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), hvis Plan & Miljøudvalget tirsdag som forventet godkender processen og formelt aflyser det lokalplanforslag, der sidste år blev udarbejdet i forbindelse med Ungdomsbos påtænkte, høje boligbyggeri.

Det er Esbjerg Kommune og DSB Ejendomme, der i forening udskriver en såkaldt parallelkonkurrence i tre faser med en dommerkomité i sidste fase bestående af borgmesteren, formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), Formanden for Teknik & Byggeudvalget, Søren Heide Lambertsen (S), direktøren for Teknik & Miljø, Hans Kjær, chefen for DSB Ejendomme, Niels A. Dam samt fagdommere og rådgivere. Komitéen skal udpege den endelige vinder.

- Der bliver tre konsortier, der kan byde ind, og man kan sige det sådan, at vi indbyder til fri og kreativ leg, og må det bedste projekt vinde. Det, vi ønsker, er lige så fin en proces, som ved Ribe Jernindustri, hvor der jo var en høj grad af inddragelse af borgerne, interessenter og andre med gode og kreative idéer. Vi håber på et sammenhængende projekt for området, hvor der jo i dag er en masse fælles funktioner - dels er der nogle, der skal af med bilen, dels færdes der en masse mennesker på pladsen foran banegården, dels er det et meget centralt sted i byen, som gerne må se dejligt og indbydende ud og så videre. Jeg vil ikke sige meget mere om det, for nu skal de kreative kræfter slippes løs uden snærende bånd og på forhånd definerede rammer, siger borgmesteren.

Annonce

Sagen kort


  • Ungdomsbos planlagte byggeri på Museumspladsen blev reelt skrottet på valgnatten i kraft af det ultimatum, Borgerlistens Henrik Vallø stillede op som afgørende for, at han ville levere mandatmæssig opbakning til Jesper Frost Rasmussen (V) som borgmester. Det skete efter forudgående massiv modstand blandt borgerne, der hverken brød sig om det høje boligbyggeri eller sløjfningen af parkeringspladser på den hårdt belagte Museumsplads.


  • I dag findes der 279 parkeringspladser på langtidsparkeringen Museumspladsen. Hvis Ungdomsbos byggeri var blevet til noget, ville de være reduceret til 182 offentlige, overfladeparkeringspladser.
Der blev protesteret massivt, da der sidste år var planer om at etablere højt byggeri på Museumspladsen. Arkivfoto: Claus Thorsted

Bedre forløb

Du er ikke nervøs for, at det kan møde modstand, at I nu igen arbejder med planer, der kan komme til at indeholde byggeri på Museumspladsen?

- Nej, egentlig ikke, for jeg håber på en rigtig god proces i modsætning til sidst, hvor der var mange, der følte, at de ikke blev hørt. Jeg tror, at borgerne følte, at løbet nærmest var kørt - eller i hvert fald kørt for langt - inden de blev inddraget. Det kommer ikke til at ske denne gang, og nu trækker vi en streg i sandet og starter forfra på et helt blankt stykke papir. Vi er allesammen tjent med at få det bedst mulige ud af det område - vi vil allesammen gerne have grønne åndehuller, gode boliger og masser af parkering, så lad os nu se, hvad der kommer ind. Desuden er det meningen, at interessenter og naboer skal inddrages flere gange undervejs, så alle bekymringer og idéer kan tænkes ind , siger borgmesteren.

DSBs pakhus i Jernbanegade, hvor der i dag er parkering, bliver som nævnt også inddraget i helhedsplanen, ligesom DSB Ejendomme bidrager til proces-omkostningerne med én million kroner. Esbjerg Kommune lægger to millioner kroner i.

Det er forventningen, at vinderprojektet kan kåres i december 2019.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce