Annonce
Sønderborg

Klar om et år: Gammelt gigthospital bliver til 60 nye boliger

Bygningen i Toldbodgade 3 i Gråsten er oprindelig opført som tysk kursted i 1888. Foto: Ludvig Dittmann
Det tidligere gigthospital i Gråsten er købt af ejendomsfirmaet Grønnely, der vil bygge om til 60 lejeboliger - primært til seniorer. Det er det andet projekt det ti år gamle ejendomsselskab står bag i Sønderborg Kommune. Sidst var det i Ulkebøl.

Gråsten: Det er i sandhed en smuk og majestætisk bygning, der ligger i Toldbodgade 3 i Gråsten med smuk udsigt ud over havnen og Nybøl Nor. Kong Christian X’s Gigthospital har historisk vingesus, så det var da også på sin plads med champagne i glassene, da borgmester Erik Lauritzen(S) og repræsentanter fra Grønnely torsdag eftermiddag præsenterede et nyt boligprojekt.

- Vi er rigtig glade for, at det lykkes os at købe den flotte gamle bygning. Det ville da have været synd, hvis den skulle forfalde eller blive revet ned, sagde medindehaver af Grønnely, Peder Blak, da der i høj sol var hældt boblevand i glassene.

Det er det andet projekt Grønnely involverer sig i i Sønderborg Kommune. Omkring årsskiftet var der indflytning i boliger i det ombyggede butikscenter i Ulkebøl.

Annonce

Et aktivt seniorliv

Projektet i gigthospitalet omfatter en ombygning af det knap 7000 kvadratmeter store bygningsareal til 60 boliger fra en enkelt ét-værelses til et par fire-værelses lejligheder dog flest to-tre værelseslejligheder.


Vi er rigtig glade for, at det lykkes os at købe den flotte gamle bygning. Det ville da have været synd, hvis den skulle forfalde eller blive revet ned.

Peder Blak, Grønnely A/S


Det er tale om lejeboliger tiltænkt primært senior, men også med plads til børnefamilien.

- Vi indretter uden oms arealerne med bænke og legeplads. Desuden kommer der et aktivitets- og værkstedsbygning, hvor man kan opbevare eksempelvis sin kajak eller mountainbike og gøre den rent efter en cykeltur. Og så opfordrer vi lejerne til at hjælpe til med at passe udearealerne, hvis man har lyst. Vi stiller værktøjet til rådighed, forklarer Peder Blak.

Svømmebassinet i gigthospitalet forsvinder, da det bliver for dyrt i drift, men der kommer nogle træningsrum og bruser, man kan benytte.

Annonce

Flere interesserede

Bygningen med omkring 8000 kvadratmeter grundt blandt andet en del p-pladser og værksted til indeparkering, blev solgt for noget over den udbudte pris på 12 mio. kroner, da der var flere interesserede.

- Det er svært at sige, hvad renoveringen kommer til at koste, men vi regner med et sted mellem 30 og 40 mio. kroner. Det vigtigste for os er at være tro mod vores miljøvenlige koncept, hvor vi genbruger så meget som muligt i indretningen - altså ikke noget med at vælte en masse mure for at opføre nye. Desuden vil vi udvendig være tro mod den flotte gamle stil, tilføjer Peder Blak og kan endnu ikke sige, hvad prisen bliver for lejlighederne.

Men man kan allerede nu skrive sig op på Grønnelys hjemmeside, så man bliver blandt de første til at se på sagerne, når der er planlagt indflytning om et års tid.

Borgmester Erik Lauritzen er rigtig godt tilfreds med investeringen.

- Jeg er rigtig glad for, at det er muligt. Dette bliver privatudlejning med gode muligheder, men der er andre steder i Gråsten, hvor der planlægges almennyttige boliger. Vi er fra kommunen klar med den lovpligtige garantistillelse, siger han.

Gigthospitalets historie

Hovedbygningen med adresse på Toldbodgade 3 er oprindelig opført som tysk kursted i 1888. Siden er der kommet et par andre tilbygninger.

I perioden fra 1956-2019 fungerede det som gigthospital under navnet Kong Christian X's Gigthospital. I 2019 flyttede hospitalet til Sønderborg Sygehus og skiftede samtidig navn til Dansk Gigthospital.

Allerede tilbage i 2012 blev det fra politisk side bestemt, at Kong Christian den X’s Gigthospital skulle flytte til Sønderborg Sygehus i 2015. Processen blev dog af flere årsager længere, men i april 2019 var der rejsegilde på den nye bassinbygning og fra begyndelsen af maj samme år flyttes udstyr og inventar.

Fra omkring årsskiftet 2019/2020 åbnes der med modtagelse af de første patienter.

Kong Christian X's Gigthospital står der stadig på bygningen. Foto: Ludvig Dittmann
Borgmester Erik Lauritzen skænkede champagnen sammen med medindehaver af Grønnely, Peder Blak (t.v.) og regionschef i ejendomsfirmaet, Andreas Augustinussen. Foto: Ludvig Dittmann
Bygningen er kendetegnet ved flere store rum med højt til loftet og stuk nogle steder. Det bevares. Foto: Ludvig Dittmann
Udsigten kan man ikke klage over - her havnen og Nybøl Nor. Foto: Ludvig Dittmann
Der er flere balkoner til ejendomme. Foto: Ludvig Dittmann
Borgmester Erik Lauritzen er glad for, at der kommer nyt liv i det gamle gigthospital. Foto: Ludvig Dittmann
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Aases afrikanske drøm: Bygger skoler og kører motorcykel, inden hun skal videre i universet

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Linda er en af de irriterende pårørende: Datter på 70 insisterer på at blive hørt om sin mors behandling

Aabenraa For abonnenter

Deres største overskud nogensinde: Stort møbelhus har ansat 20 nye medarbejdere for at kunne følge med

Aabenraa

Michael tog en maraton i Lillebælt: Svømmede fra Aabenraa til Assens på 14 timer

EfB

Ny kvinde i lægestaben: EfB med nødberedskab på bænken

Sydjylland For abonnenter

Der er lige nu ekstremt tørt i Syd- og Sønderjylland: Landmænd står med kæmpe udgifter på grund af det vilde vejr

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sønderborg

Damerne strålede, skålede og skrålede

EfB

Patrick Schmidt og de andre angribere får ny konkurrent: EfB henter stortalent til angrebet

Danmark

Lørdagsbilister kan forvente trafikklumper og kødannelse

Kultur

Ventelisten til populær sauna vokser og vokser: - Jeg vil hellere end gerne åbne op

Kultur For abonnenter

Ny sommerserie med borgmesterkandidaterne om alt det, der ikke handler om politik: Villy Søvndals bedste oplevelse i en bil var, da ambulanceredderne sagde "nu er det veloverstået"

Aabenraa

Foder, stalde og udstyr er skyllet væk i de enorme vandmasser: Sønderjysk par samler ind til de katastroferamte dyr i Tyskland

Annonce