Annonce
Tønder

Klar, parat, mal: Mesterværker på tre minutter

100 croquis-tegninger er i øjeblikket udstillet på Ecco Centret i Tønder.Foto: Betina Skjønnemand
I øjeblikket kan man opleve 100 croquis-tegninger udstillet på Ecco Centret i Tønder. Tegningerne er lavet af kursister fra FOF Tønder, med kunstner Adam Gabriel som underviser.

Tønder: 100 tegninger, primært af nøgne kvindekroppe, pryder lige nu en stor sal på Ecco Centret i Tønder.

Tegninger er lavet af 10 kursister, der har deltaget i et kursus med croquis-tegning ved FOF i Tønder. Det er kunstneren Adam Gabriel, der har malet for og undervist de ti kursister.

- Jeg har undervist i 12-13 år, så det er slet ikke noget nyt. Men det er da fantastisk, at der er denne mulighed her i Tønder. Det er ikke mange steder, man kan lære at tegne croquis, fortæller Adam Gabriel, inden han giver sig i kast med at demonstrere, hvor hurtigt, man kan få en skitse til at ligne noget.

Annonce

Croquis-tegning

Croquis er en tegnestil, hvor et givent emne skitseres på få minutter. Mest typisk er emnerne levende modeller, som skitseres hastigt. Som regel er croquis-modeller nøgne mennesker.

Bedst ikke at tænke

Det særlige ved croquis-tegning er, at en tegning må tage maksimalt tre minutter at lave. Når man ser de mange forskellige tegninger, som de ti kursister har taget med, er det svært at forestille sig, at det ikke har taget mere end de tre minutter.

- Det bedste resultat får man faktisk, hvis det lykkes at slå hovedet helt fra, og at man slet ikke når at tænke, forklarer Tina Seirup Nielsen, der har deltaget på croquis-holdet det seneste par år. Til daglig arbejder hun hos Ecco som personalechef i Ecco Design Studio, og det er takket være hende, at kursisterne nu på flotteste vis får lov at præsentere deres arbejde i Eccos lokaler.

Tina Seirup Nielsen fortæller, at det har været svært at vælge de ti tegninger, som hun skulle udstille.

- Man laver op til 50 på en aften, så der er en del at vælge mellem, forklarer hun.

En særlig proces

Tina Seirup Nielsen forklarer, at undervisningen dels har bestået af noget teknik, men det vigtigste er, at man finder sin egen stil.

- Man kan selvfølgelig godt lade sig inspirere af andre, men man kommer aldrig til at kunne tegne helt på samme måde. Man finder sit eget udtryk. Normalt varmer vi op med, at vi kun må bruge mellem ti og 30 sekunder på en tegning. Siden øger vi så tiden. Til sidst er det lige før, at man synes, at tre minutter er alt for lang tid. Så kommer man til at overtænke det, og det er ikke godt, forklarer hun.

De 100 tegninger kan ses på Ecco Centret frem til og med fredag den 28. juni.

Tina Seirup Nielsen er både ansat hos Ecco, og har været kursist på det croquis-hold, som kunstneren Adam Gabriel har stået i spidsen for. Foto: Betina Skjønnemand
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Kolding For abonnenter

Ansatte skal væk: Mindst 100 stillinger på skoler og daginstitutioner ryger i sparerunde

Annonce