Annonce
Tønder

Klar, parat, mal: Mesterværker på tre minutter

100 croquis-tegninger er i øjeblikket udstillet på Ecco Centret i Tønder.Foto: Betina Skjønnemand
I øjeblikket kan man opleve 100 croquis-tegninger udstillet på Ecco Centret i Tønder. Tegningerne er lavet af kursister fra FOF Tønder, med kunstner Adam Gabriel som underviser.

Tønder: 100 tegninger, primært af nøgne kvindekroppe, pryder lige nu en stor sal på Ecco Centret i Tønder.

Tegninger er lavet af 10 kursister, der har deltaget i et kursus med croquis-tegning ved FOF i Tønder. Det er kunstneren Adam Gabriel, der har malet for og undervist de ti kursister.

- Jeg har undervist i 12-13 år, så det er slet ikke noget nyt. Men det er da fantastisk, at der er denne mulighed her i Tønder. Det er ikke mange steder, man kan lære at tegne croquis, fortæller Adam Gabriel, inden han giver sig i kast med at demonstrere, hvor hurtigt, man kan få en skitse til at ligne noget.

Annonce

Croquis-tegning

Croquis er en tegnestil, hvor et givent emne skitseres på få minutter. Mest typisk er emnerne levende modeller, som skitseres hastigt. Som regel er croquis-modeller nøgne mennesker.

Bedst ikke at tænke

Det særlige ved croquis-tegning er, at en tegning må tage maksimalt tre minutter at lave. Når man ser de mange forskellige tegninger, som de ti kursister har taget med, er det svært at forestille sig, at det ikke har taget mere end de tre minutter.

- Det bedste resultat får man faktisk, hvis det lykkes at slå hovedet helt fra, og at man slet ikke når at tænke, forklarer Tina Seirup Nielsen, der har deltaget på croquis-holdet det seneste par år. Til daglig arbejder hun hos Ecco som personalechef i Ecco Design Studio, og det er takket være hende, at kursisterne nu på flotteste vis får lov at præsentere deres arbejde i Eccos lokaler.

Tina Seirup Nielsen fortæller, at det har været svært at vælge de ti tegninger, som hun skulle udstille.

- Man laver op til 50 på en aften, så der er en del at vælge mellem, forklarer hun.

En særlig proces

Tina Seirup Nielsen forklarer, at undervisningen dels har bestået af noget teknik, men det vigtigste er, at man finder sin egen stil.

- Man kan selvfølgelig godt lade sig inspirere af andre, men man kommer aldrig til at kunne tegne helt på samme måde. Man finder sit eget udtryk. Normalt varmer vi op med, at vi kun må bruge mellem ti og 30 sekunder på en tegning. Siden øger vi så tiden. Til sidst er det lige før, at man synes, at tre minutter er alt for lang tid. Så kommer man til at overtænke det, og det er ikke godt, forklarer hun.

De 100 tegninger kan ses på Ecco Centret frem til og med fredag den 28. juni.

Tina Seirup Nielsen er både ansat hos Ecco, og har været kursist på det croquis-hold, som kunstneren Adam Gabriel har stået i spidsen for. Foto: Betina Skjønnemand
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce