Annonce
Esbjerg

Klar til datacentrene: Danske specialister uddannes i højt gear

Datamatikerstuderende på Erhvervsakademi SydVest arbejder her med den del af uddannelsen, der er målrettet datacentrene. Privatfoto

Google, Apple og Facebook kan hente specialister fra Esbjerg, når deres enorme datacentre står klar i det syd- og sønderjyske i de kommende år. Kvalificeret og specialuddannet arbejdskraft er på vej fra Erhvervsakademi SydVest i Esbjerg. Akademiet er, som det første i Danmark, i gang med et særligt forløb omkring datacentre på datamatikeruddannelsen.

Esbjerg: Erhvervsakademi SydVest i Esbjerg er klar med en specialuddannelse målrettet det kommende datacenter i Esbjerg samt de øvrige i Vest- og Syddanmark.

Et specialfag, der målrettes de studerende, som læser til datamatiker i Esbjerg, er allerede skudt i gang og har stor søgning af unge. Uddannelsen vil give de kommende datacentre i blandt andet Esbjerg, Aabenraa og Fredericia adgang til kvalificeret arbejdskraft. Og de studerende vil stå godt i jagten på de nye eftertragtede jobmuligheder, mener erhvervsakademiet i Esbjerg, der har udviklet uddannelsen.

Vi vil gerne give de studerende mulighed for at være klar til at søge nogle af de stillinger, der formentlig kommer på de nye datacentre.

Anne-Mette Tønnesen, uddannelsesdirektør
It-direktør Lars Thulin kan se mange fordele - både for datacentrene og for datamatikerne - med et fag målrettet netop dette felt. Foto: Lars Stokbro

Idéen opstod i Holland

Network Infrastructure and Data Centre Basics er navnet på faget, som er inspireret af noget tilsvarende i Holland.

- Vi vil gerne give de studerende mulighed for at være klar til at søge nogle af de stillinger, der formentlig kommer på de nye datacentre. Samtidig vil vi leve op til vores formål om at sikre kompetent og efterspurgt arbejdskraft til virksomheder i vores del af Danmark, fortæller uddannelsesdirektør på EASV, Anne-Mette Tønnesen.

Idéen til forløbet omkring datacentre opstod på en inspirationstur til Holland, som hun for nylig var på sammen med en række lokale virksomheder.

- Det stod klart, at der ville være en idé i at tilføje et forløb om grundlæggende indretning og drift af datacentre til vores allerede eksisterende specialfag om netværksinfrastruktur, siger hun.

Annonce

It-direktør understreger behovet

Én af de virksomhedsledere, der var med på turen til Holland, er Lars Thulin, direktør i it-virksomheden Centex i Esbjerg og oprindeligt uddannet ingeniør. Han mener, at der er god grund til at give de studerende grundlæggende forståelse af, hvad de enorme datacentre er, og hvordan de fungerer.

- Som datamatiker får man ikke nødvendigvis forståelsen af, hvad der sker i et datacenter. Der er en masse specielle krav og hensyn for eksempel omkring strøm, køling og kabler, som er rigtig nyttige at kende til, hvis man skal arbejde i eller med et datacenter, forklarer Lars Thulin.

Han mener ikke, at datamatikere skal kende alle detaljer i et datacenter, men de giver sig selv mulighed for at indtage en ny rolle, hvis de kender den grundlæggende infrastruktur.

- De studerende får muligheden for at optræde som bindeled mellem dem, der skal bruge datacentret og dem, der skal opføre og indrette det. Både datamatikere og elektrikere spiller en vigtig rolle i indretningen af et datacenter.

- De datamatikere, som har forstået den grundlæggende infrastruktur, får en ekstra kompetence. De kan fungere som projektledere og som bindeled mellem eksempelvis elektroingeniører og it-folk, siger Lars Thulin, der i øvrigt selv skal optræde som gæsteunderviser på det nye forløb.

Annonce

Stor interesse blandt studerende

Han understreger, at det langt fra kun er Google, Apple og Facebook, der får brug for de datacenter-kyndige datamatikere. Også kommuner og andre virksomheder med store datacentre kan drage nytte af de studerende med denne særlige kompetence.

De første studerende på det nye specialfag er i gang. Det er studerende på datamatikeruddannelsens fjerde semester. Holdet er færdiguddannet til januar 2020.

Antallet af studerende, der har valgt specialet, er i øvrigt mere end fordoblet efter tilføjelsen af forløbet om datacentre, så der er 19 studerende.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Grove fuger og gamle munkesten: Ribes gamle kloster har fået en overhaling til godt én million kroner

Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Aabenraa

Motorcykel-ulykke i Padborg: 32-årig mand død

Aabenraa

Ikke set siden onsdag: Efterlyst mand fundet død i skovområde

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Esbjerg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Esbjerg

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Annonce