Annonce
Esbjerg

Klar til fælles kamp i Esbjerg: De Konservative slutter sig til borgerligt valgforbund med Venstre og Dansk Folkeparti

Byrådsmedlem og udvalgsformand i Esbjerg Byråd, May-Britt Andrea Andersen (K), her flankeret af kandidaterne Peter Kent Starup (t.v.) og Dino Selimović. De Konservative indgår nu i valgforbund med Venstre og DF. Arkivfoto: Martin Ravn
De Konservative i Esbjerg Kommune har tirsdag aften tilsluttet sig valgteknisk samarbejde med Venstre og Dansk Folkeparti for at sikre blå blok mod en gentagelse af det borgerlige stemmespild fra kommunalvalget i 2017.
Annonce

Esbjerg Kommune: De Konservative gør nu deres til at sikre, at der ikke går borgerlige stemmer tabt ved det kommende kommunalvalg til november og underskrive en aftale om valgforbund med Venstre og Dansk Folkeparti.

Det oplyser formanden for Det Konservative Folkeparti i Esbjerg Kommune, Danni Petræus.

Ved kommunalvalget i november 2017 var der to borgerlige valgforbund - Venstre, DF, Borgerlisten og Liberal Alliance i det ene og De Konservative og Nye Borgerlige i det andet - og det betød, at der skulle der flere stemmer til at sikre et mandat på den blå fløj, end der skulle i rød blok.

Det er der ikke råd til, erkender De Konservative:

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at sikre et fortsat borgerligt styre i Esbjerg Kommune, så vi kan få borgerlige mærkesager på dagsordenen og have mandaterne til at føre dem ud i livet – det gør vi bedst ved at gå til valg med et samlet borgerligt valgforbund, siger byrådsmedlem May-Britt Andrea Andersen (K), der i Esbjerg Byråd beklæder posten som formand for Kultur & Fritidsudvalget og er spidskandidat for sit parti ved det kommende valg.

Ifølge formanden for De Konservative er man i valgforbundet enige om at pege på en borgerlig borgmester, men derudover går hvert parti til valg på egne mærkesager.

– Når man kigger på meningsmålingerne, er det tydeligt, at der er nok at kæmpe for ved det kommende kommunalvalg, hvis vi skal sikre et fortsat borgerligt flertal i kommunen. Det er vigtigt for os, og derfor har vi valgt at indgå i et samlet borgerligt valgforbund, konstaterer Danni Petræus.

Ved valget i 2017 kostede en plads i byrådet på blå side 2.057 stemmer, mens en plads i rød blok kostede 1.907 stemmer – en forskel på omtrent 150 stemmer per mandat. Blå blok tabte således i omegnen et mandat på, at der var to valgforbund i blokken fremfor ét stort.

Kommunalvalget endte som bekendt med, at den borgerlige blok alligevel kunne tælle til de nødvendige 16 mandater i det 31 medlemmer store byråd, og ifølge en opgørelse, som daværende sekretariatschef og valgansvarlig i Esbjerg Kommune, Søren Abildtrup, stod bag, manglede rød blok – som sagerne nu dengang stod - 3.068 stemmer i at have sikret sig flertallet.

Annonce

Flere med

Byrådsmedlem Hans K. Sønderby, der sidste år brød med Dansk Folkeparti og i stedet dannede Esbjerglisten, har tidligere meddelt borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), at han vil slutte sig til Venstre i et valgforbund.

Borgerlisten med Henrik Vallø i spidsen har endnu ikke tilkendegivet en holdning i forhold til det valgtekniske samarbejde, men det er uden for al tvivl håbet hos borgmesteren, at også Borgerlisten, Liberal Alliance og Nye Borgerlige går med i et stort valgforbund.

Valgforbund

Ved kommunale og regionale valg har de kandidatlister, der opstiller, mulighed for at støtte hinanden ved at indgå valgforbund eller listeforbund.

Kandidatlister, der indgår i valgforbund eller listeforbund, betragtes rent teknisk som én kandidatliste ved opgørelsen af, hvor mange mandater valgforbundet skal have. Derefter fordeles mandaterne forholdsmæssigt og efter en særlig matematisk model ud på de enkelte lister.

Kandidatlisterne kan - ved at indgå i valgforbund eller listeforbund - mindske stemmespild og maksimere antallet af mandater.

Ved kommunalvalget i november 2017 var der alt i alt tre valgforbund. Rød blok var samlet om ét valgforbund med deltagelse af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet.

Blå blok havde to valgforbund - det ene talte Venstre, Dansk Folkeparti, Borgerlisten og Liberal Alliance, mens det andet havde deltagelse af De Konservative og Nye Borgerlige.

16 lister og partier stillede op ved kommunalvalget i 2017 - otte partier kom ind i Esbjerg Byråd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce