Annonce
Esbjerg

Klar til kamp om ballon-forbud: Esbjerg-politikere bokser endnu en runde

Alle i Esbjerg Byråd er enige om, at det her et no-no og strengt forbudt. Men der er ikke enighed om, hvorvidt uddeling af enkelte, bionedbrydelige balloner indendøre bør være forbudt ved kommunale arrangementer. Billede er taget i 2004. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Det er for hysterisk, at Esbjerg Kommune har erklæret fuldt stop for bionedbrydelige balloner ved alle kommunale arrangementer efter kritik fra kommunernes miljøorganisation. Venstres Jakob Lose rejser sagen i økonomiudvalget, hvilket glæder socialdemokratisk udvalgsformand.

Esbjerg Kommune: "Nu bliver det altså næsten hysterisk".

Venstres Jakob Lose, der har sæde i økonomiudvalget, fik morgenkaffen galt i halsen, da han i lørdagens udgave af JydskeVestkysten kunne læse, at direktøren for Teknik & Miljø i Esbjerg Kommune har meddelt et fuldt stop for bionedbrydelige balloner ved alle kommunale arrangementer, og nu skal sagen rejses i økonomiudvalget, bebuder Jakob Lose.

Erik Jespersens beslutning kom efter kritik fra formanden for KIMO Danmark (Kommunernes Internationale Miljøorganisation, red.), der har direkte interesse i hav- og kystbeskyttelse, af et kommunalt skole-arrangement i en 0. klasse, hvor embedsmændene i forbindelse med en prisoverrækkelse havde udstyret formanden for Teknik & Byggeudvalget, Søren Heide Lambertsen (S), med bionedbrydelige, heliumfyldte balloner. Fra forvaltningens side mente man, at det var et miljørigtigt alternativ til de ordinære balloner.

Prisoverrækkelsen fandt sted dagen efter, at Esbjerg Byråd havde godkendt kommunens nye, grønne plaststrategi, hvori også heliumballoner er nævnt som et forurenende element, der skader dyr, som kan finde på at spise stykker af balloner, når de lander i naturen, og i sin kritik gjorde KIMO-formanden opmærksom på, at bionedbrydelige balloner heller ikke er natur- og dyrevenlige, og at nedbrydningstiden selv under gunstige omstændigheder er et år.

Annonce

Plast-strategi

  • Esbjerg Byråd har 20. januar 2020 godkendt plaststrategien " En grønnere fremtid med mindre plast og mere genanvendelse". Plaststrategien består af fem overordnede initiativer: Optimering af nuværende affaldsordninger, erstatning af engangsplast, udfasning af produkter med mikroplast, brug af genbrugsbægre og erstatning af engangsplastservice ved kommunale arrangementer, øget vidensdeling mellem plastinteressenter i Esbjerg Kommune.
  • Initiativerne i plaststrategien lægger også vægt på at undgå forurening af naturen og sikre mindre udledning af mikroplast med særligt fokus på kunstgræsbaner og alternativer til opsendelse af heliumballoner, der lander i naturen, hvor dyrene kan finde på at spise stumperne og dør af det.

For små sko

Men Jakob Lose finder åbenlyst, at det hele er en overreaktion:

"Byrådet vedtog i mandags en rigtig fin plaststrategi, men deri kan jeg altså ikke læse, at vi har lavet så restriktivt et forbud. Jeg synes, det er fint, at vi ikke sender hundredevis af almindelige heliumballoner til himmels, men det er for mig at se langt over målet at forbyde bionedbrydelige balloner til indendørs arrangementer. Det er altså at gå i alt for små sko...", skriver Jakob Lose på sin politiker-profil på Facebook.

Og videre:

"KIMO går ikke overraskende på barrikaderne, men nu er det jo altså ikke KIMO, men Esbjerg Byråd, der har besluttet vores plaststrategi. Der er måske ikke helt klarhed over, hvad vi egentlig har vedtaget i byrådet i mandags, og derfor har jeg på vores kommende økonomiudvalgsmøde tænkt mig spørge formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), om, hvor i strategien det fremgår, at vi har vedtaget dette forbud", lyder det fra Lose, der tydeligvis inddrager Sandrini i sagen, fordi hun er på linje med KIMO-formanden og har lagt afstand til sin egen partifælles uddeling af bionedbrydelige balloner til klassen med de små elever, der havde vundet kommunens sikkertrafik-konkurrence.

Splittelse i S

Ligeså bemærkelsesværdigt i den forbindelse er den bifaldende kommentar, som Søren Heide Lambertsen har lagt ud under Jakob Loses opslag:

"Jeg havde aldrig troet, at fordi jeg delte bionedbrydelige balloner ud indenfor i et klasselokale på en af byens skoler, så skulle man få KIMO på nakken. Disse balloner var jo med for at fejre, at 0.klassen havde været rigtige god til det med cykelsikkerhed. Skulle jeg få muligheden igen, vil jeg sige ja tak. PS Børnene var helt vilde med ballonerne og blev rigtig glade".

Jakob Lose er i øvrigt ikke ene Venstre-mand om den holdning, han giver udtryk for i opslaget. På hans side kan man nemlig se, at både byrådskolleger og gruppefæller Henrik Andersen og Alex Sørensen synes godt om hans udmelding, og det samme gør gruppeformanden i Esbjerg Byråd, Kurt Bjerrum (V). Som et kuriosum har den ene af borgmester Jesper Frost Rasmussens (V) tog sønner også sendt et "like" efter Loses udmelding.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Annonce