Annonce
Trekantområdet

Klart budskab fra butiksejere på ide-møde: Stop den snak om sivegade i Vendersgade

Vendersgades butikker var stærkt repræsenteret på aftenens ide-udviklingsmøde i Tøjhuset. Butikkerne står sammen om at kræve ro om gadens fremtid fra politikerne. Bliver gaden en sivegade, er det farvel og tak, lød beskeden fra flere. Foto: Nana Hanghøj
Der skal lægges en strategi for Fredericia Midtby, som rækker mindst ti år frem og giver butikkerne arbejdsro. Skiftende signaler fra politikerne om Vendersgades fremtid som gågade er med til at skabe usikkerhed og tomme butikker, gentog butiksejere fra gaden tirsdag aften, da mylder af ideer for midtbyen kom på bordene i Tøjhuset.

Fredericia: Om en måneds tid håber søstrene Heidi og Winni Drøhse at være klar til at sende lækre is over disken i isforretningen Gelato Di Natura Danmark.

Søstrene er de nyeste beboere i Vendersgade og forventer at have brugt 1,5 mio. kroner på at gøre det tidligere Jensens Bøfhus klar til snarlig åbning. De lejede sig ind på hjørnet af en gågade, og den forventer de også at have uden for døren i fremtiden.

- Vi ligger fint med kørende trafik på den ene side og gågade på den anden, hvor vi kan lave udeservering.  Det var med til at gøre, at vi besluttede, at her vil vi investere og være, påpegede Heidi Drøhse.

Annonce

Vi ligger fint med kørende trafik på den ene side og gågade på den anden, hvor vi kan lave udeservering. Det var med til at gøre, at vi besluttede, at her vil vi investere og være.

Heidi Drøhse, med-indehaver af isforretningen Gelato Di Natura Danmark

Hun og hendes mand Ivan deltog sammen med søster Winni Drøhse tirsdag aften i et idemøde om en kommende midtbystrategi. Ved seks borde var forskellige gader og pladsers fremtid til debat, og ved Vendersgade-bordet var der ingen vaklen.

Uroen om Vendersgades fremtid som gågade skal stoppe nu, lød det helt enige budskab fra de butiksejere, som i årevis har drevet forretning i gaden.

- Det er simpelthen ødelæggende, at man bliver ved med at sætte spørgsmålstegn ved, om det skal være sivegade, gågade eller trafikgade. Den diskussion skal stoppe nu. Vi har en gågade, og det skal vi fortsat have. Sivegade fungerer ikke, så drop den ide og giv os arbejdsro, lød det fælles opråb fra gadens butiksindehavere.

Sammenhold i gaden

Vendersgade-butikkerne var stærkt repræsenteret under aftenens ide-udvikling, og det viser det sammenhold og den kampgejst, butikkerne står for.

- Når de nyeste lejere rykker ind, så er der faktisk kun tre og et stort lejemål tilbage, så det ser ikke så sort ud, som nogle gør det til, slog Christian Jungmark - gift med Henriette Sejersen fra Din Tøjmand og direktør for Jutlander Bank i Danmarksgade fast.

Vendersgade er langt bedre end sit ry er butiksejerne enige om, og der kan med små greb tilføres nyt liv.

Udlejerne af de tomme butikker kunne måske stille lokalerne til rådighed for udstillinger, så vinduerne fremstår spændende. Legeredskaber fra Danmarksgade og ned gennem gaden kunne gøre det sjovt at besøge gaden for børnefamilier. Et løft af nogle af facaderne ville også hjælpe.

- Og hvorfor kræver kommunen ikke, at man får fjernet gamle markiser, som bare skæmmer facaden, spurgte flere fra gaden, som 13. september fortsætter snakken ved et møde butikkerne imellem.

Politikerne har netop sagt nej til at gøre butikker i gaden til beboelse, og den beslutning skal de holde fast i, lød opfordringen fra både gamle og nye i gaden.

- Man kan ikke begynde at blande det sammen. Pludselig står man med en lejer, som klager over, der er musik eller gøgl i gaden. Det dur ganske enkelt ikke, var man fuldstændigt enige om ved bordet, hvor Vendersgades fremtid var til debat.

Søstrene Winni og Heidi Drøhse (til højre) åbner snart isforretningen Gelato Di Natura Danmark på hjørnet af Vendersgade og Danmarksgade. De håber sammen med de øvrige butiksejere i Vendersgade, at de fortsat har gågade på den ene side af forretningen. Det var netop placeringen, de faldt for, da de nærmest tilfældigt kom til byen og var solgt. Arkivfoto: PR Foto
Annonce

Fredericia har det hele

Og hverken de gamle i gårde eller de nyeste i klassen i Vendersgade forstår, at Fredericia ikke i langt højere grad slår på tromme for sig selv.

- I har jo det hele i byen. I har en sammenhængende midtby. I har en strand helt inde i byen. I har havnemiljø. Der er masser af parkeringspladser, når vi sammenligner med der, hvor vi kommer fra i Esbjerg. Hvorfor laver man ikke en tv-reklame ligesom de gør i andre byer som eksempelvis Ribe? Folk kender jer ikke, lød Ivan Drøhses opfordring.

Det kunne hans kollega i gaden Susanne Vinstrup, Ørntoft, kun bakke op om. Det er 28 år siden, hun rykkede fra Skagen til Fredericia og har ikke fortrudt en dag.

- Jeg havde en kunde fra Tåstrup i dag, og hun var overvældet over Fredericia. Hun var tæt på at overveje at flytte hertil. Vi er alt for dårlige til at sælge os selv. Vi har grund til at være stolte af byen, og det skal vi vise, slog hun fast.

Den melding blev gentaget ved alle bordene i Tøjhuset, og viceborgmester Susanne Eilersen (DF) kunne ved Vendersgade-bordet berolige bordfællerne om, at netop et salgsfremstød for Fredericia er undervejs.

- Vi er i fuld gang med at kigge på en strategi for at fremme turismen. Vi har ikke kunnet nå at få den klar til denne sæson, men vi er i arbejdstøjet, for vi skal i langt højere grad gøre opmærksom på alt det, vi har, sagde hun og lagde blandt andet op til, at også denne jul bliver en, der kan ses på landkortet som landets julelys-by.

De mange ideer fra de seks borde blev nøje noteret af folk fra kommunens planafdeling, og de kommer til at indgå i et katalog, når midtbystrategien skal på plads. Det bliver først, når det nye byråd er valgt og i arbejdstøjet.

Den store sal i Tøjhuset var omdannet til debatforum, hvor de 80 deltagere ved seks store borde drøftede hver sin del af Fredericia midtby. By- og planudvalget havde inviteret til mødet, og formand Søren Larsen (S) var begejstret for det store fremmøde. Ideerne fra bordene samles nu i et inspirationskatalog, som skal danne grundlag for den videre drøftelse af midtbystrategien. Foto: Nana Hanghøj

Mylder af ideer til gader og pladser

Godt 80 deltog i aftenens idemøde om en kommende midtby-strategi.

Der blev skrevet masser af ideer ned på farverige post-it sedler, og her blot et lille udpluk af de mange forslag, som nu samles og indgår i det videre arbejde med strategien.

Lav en strategi, der rækker mange år frem og er til at stole på.

Lav et ordentligt fremstød for byen, så alle opdager den.

Få bygget det fæstningscenter og gør byens historie kendt.

Hold fast i gågadenettet.

Gentænk torvedagene på Axeltorv.

Sæt legeredskaber i gågaderne, så børnefamilier får en oplevelse.

Indsæt shuttlebusser fra Madsby Legepark til midtbyen, Østerstrand og Kanalbyen.

Mere grønt på de åbne pladser, så der kan skabes små områder med læ.

Skab en grøn park i Danmarksstræde.

Overvej at overdæk dele af gågadenettet.

Fjern granit-skulpturen på Ryes Plads, så den kan bruges til aktivitet.

Spul byens gader rene og sæt flere skraldespande op.

Udnyt hele Østerstrand fra Kastellet til Hyby Strand.

Tænk byen sammen med Den historiske Miniby, så man kan hitte de gamle huse i centrum.

Gør byen tilgængelig for alle.

Annonce
Kolding For abonnenter

Se listen: Sådan vil Kolding Kommune sikre byen mod store skader efter oversvømmelser og stormflod

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Frustreret ægtepar kritiserer retten efter strid om bøde: - Vores sag var tabt på forhånd

Kolding For abonnenter

Penthouse-lejere har tabt tålmodigheden med PFA: Nu har de opsagt deres dyre lejemål i højhusene

Esbjerg

Motorvej spærres helt: Politiet efterforsker mistanke om stenkast efter uhyggelig hændelse

Varde

Pia og Carsten har haft deres kro anonymt til salg i mere end tre år: - Nu har værtsparret skiftet salgsstrategi

Tønder

Anita sætter fokus på overset lidelse: Kunne falde i søvn, når hun mindst ventede det

Regionalt For abonnenter

Inkasso-firma er i hælene på udenlandske chauffører: Men der er fortsat tusindvis af ubetalte bøder

Sydjylland

Coronaepidemien ser ud til at være i vækst: Men smitten står stort set stille i Syd- og Sønderjylland

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Pressenævnet kritiserer JydskeVestkysten

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Navne For abonnenter

Den ene søn er født i Bruxelles, den anden i London: Verdensmanden Erik har repræsenteret Danmark i 31 år

Navne For abonnenter

Kendt erhvervsmand runder skarpt hjørne: John Petersen sælger maskiner for millioner

Vejen

En verdensstjerne kom forbi: Fodbold har rykket ledige unge i Vejen

Annonce