Annonce
Esbjerg

Klassisk konflikt i naturperle: Naboer protesterer over toiletbygning

Udsigten fra stuevinduet i et af de to sommerhuse. Den røde firkant indikerer, hvor toiletbygningen skal bygges. Firkanten er ikke udtryk for højden og den nøjagtige placering af bygningen. Privatfoto
Hvis to familier med sommerhuse nær toiletbygningen ved Sønderho på Fanø vil have erstatning, må de gå til domstolene.

Fanø: En lille bygning, der har været tre år undervejs, var på byrådets dagsorden på Fanø mandag aften.

En bygning, som formanden for ENT-udvalget (teknisk udvalg) Christian Lorenzen (K) lagde ud med at kalde en "varm kartoffel", hvorefter han træk disse ord tilbage med et smil.

Og selve sagen med kommuneplantillæg og lokalplan gik da også glat gennem byrådet - med et lille svirp fra Venstre til udvalgsformanden.

Annonce

Men først selve sagen, som handler om en toiletbygning, som de fleste nok vil blive glade for - på nær lige ejerne af de to sommerhuse på den anden side af vejen. Og det er måske her, der kan ligge en varm kartoffel. Naboerne vil have erstatning for værdiforringelse af deres sommerhuse.

Plan og Byg-afdelingen har dog fastslået, at et krav om erstatning vil kræve, at sommerhuse-ejerne rejser en privatretslig sag mod kommunen.

Sagens kerne er en sortmalet bygning med tagpap-tag, der nu opføres ved nedkørslen til Sønderho Strand. Den vil skille sig markant ud, mener naboerne, og det er en skam, når nu de har købt sommerhuse, som er opført i Fanøhus-stil, som områdets store lokalplan kræver.


Vi har erhvervet vores ejendomme i sikker forvisning om ... at der aldrig kunne opføres bygninger, der kunne ødelægge vores vidunderlige udsigt

Sommerhusejere


Både lokale badegæster og turister vil få glæde af bygningen og grundejerforeningen for somerhusområdet hilser også toiletbygningen velkommen. Men de to familier med sommerhusene er langt fra glade for udsigten til at få et offentligt toilet i stedet for  udsigten ud over Vadehavet.

Det ødelægger vores vidunderlige udsigt

- Vi har erhvervet vores ejendomme i sikker forvisning om, at med klitfredning og en lokalpan, ville der aldrig kunne opføres bygninger, der kunne ødelægge vores vidunderlige udsigt ud over Vadehavet, skriver de et høringssvar.

Ejerne af disse to sommerhuse i traditionel Fanøhus-stil er voldsomt utilfredse med at få en sort træbygning med toiletter som nærmeste nabo - og som vil tage deres udsigt til Vadehavet. Privatfoto

De mener, at der alene med en aflysning af lokalplanen for det berørte område er der sket en værdiforringelse af deres ejendomme - og toiletbygningen vil forringe herlighedsværdien af deres sommerhuse yderligere.

- Det kræver vi økonomisk kompensation for, lyder det fra de to familier på Sønderho Strandvej 67 og 69.

Trods protesterne vedtog Fanø Byråd, at toiletbygningen skal opføres.  Byrådet har afsat 500.000 kroner til indkøb af jord og opførsel af toiletbygningen.

Marius Nielsen (V) fandt det "lidt uacceptabelt", at sagen om toiletbygningen har været tre år undervejs. Først da han og Venstre-kollega Erik Nørreby stillede spørgsmål til sagen, kom den på dagordenen.

Marius Nielsen efterlyste, at formanden for ENT-udvalget, Christian Lorenzen (K), fulgte lidt op på, hvilke sager der var undervejs.

- Tre år er alt for længe, sagde han, før borgmester Sofie Valbjørn, Alternativet, lukkede den lille debat, som måske igen tegner den politiske kamp, der venter i et valgår.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tønder

Tønder på skrump: Befolkningstallet rasler ned og det er Tønders egen skyld, mener ansvarlig politiker

Annonce