Annonce
Esbjerg

Klatkager, asiatisk og Bagedyst: Flere vil være Unge Kokke i Ungdomsskolen

Det er lærer på Riberhus Privatskole, Christina Gravesen, der underviser på Ungdomsskolens hold, Unge Kokke, hvor hun hver mandag eftermiddag laver mad sammen med 15 skoleelever fra 7. - 9. klasse. Hver gang er der er nyt tema for madlavningen, og de Unge Kokke kører fra september indtil påske. Foto: Kåre Welinder

Efter periode med få elever på Ungdomsskolens hold for Unge Kokke, er de tre hold i Esbjerg, Ribe og Bramming igen ved at blomstre op. Mandag var 15 elever fra 7., 8. og 9. klasse samlet til kokkelære med juletema til årets sidste udgave af Unge Kokke i SeminarieHuset i Ribe.

Ribe: - Jeg har bare lyst til at spise mere af det hele, siger en af pigerne på ungdomsskolens hold, Unge Kokke, mens en dreng specifikt beder om endnu et stykke medister.

Sætninger som disse rammer lige ned i et af underviser Christina Gravesens succeskriterier, når hun hver mandag eftermiddag underviser 15 elever fra 7., 8. og 9. klasse i to timers madlavning i skolekøkkenet under Seminariehuset.

- Holdet for Unge Kokke var ved at gå lidt døde i ungdomsskoleregi, men nu er vi ved at få det op at køre igen, siger Christina Gravesen, der sidste mandag før jul kører julefrokosttema, så børnene laver medister, frikadeller, tarteletter og desserter, ligesom en rest fra en tidligere risengrød bruges til klatkager, mens pigerne Jessica og Fionaogså gør en dyd ud af at folde fantastiske servietter.

Andre temaer henover efteråret har været italiensk, 70'er-retro, asiatisk og Den Store Bagedyst, og i forhold til folkeskolens klassiske madkundkab er der især én forskel på Ungdomsskolens Unge Kokke.

- Der skal eleverne oftest lave det samme. Det skal vi ikke her, så alle laver noget forskelligt. Ellers tror jeg det ville blive kedeligt, og det gør vi ikke her. Det vigtige er, at vi hygger os sammen og slutter af med god mad hver gang, siger Christina Gravesen, der til dagligt er underviser på Riberhus Privatskole.

Annonce

Unge Kokke

Unge Kokke i Ribe finder sted i Seminariehuset på Simon Hansens Vej. Unge Kokke i Bramming foregår på Bakkevejens Skole Fortuna, mens det i Esbjerg finder sted hos Esbjerg Ungdomsskole i Grønlandsparken.

William og Mathilde er i fuld gang med desserten. Begge går de på holdet, fordi de gerne vil være bedre til det, men der er mulighed for at være med, hvad enten man vil lære det fra bunden eller vil have ny inspiration til madlavningen derhjemme. Foto: Kåre Welinder

Bacon til skinke

Hver gang er der lagt et twist ind i undervisningen. Denne mandag består den af råsyltede rødbeder, som går fint sammen med rødkålssalaten, der ligeledes serveres til den tungere julemad, og i den stik modsatte ende planlægger Christina Gravesen at holde vegetarmandag i det nye år. For hende er det vigtigt ikke at lave tør teori om madlavning, men at de vigtige budskaber om sund madlavning, gode råvarer og hele fællesskabet om det at lave mad listes ind i eleverne igennem over en hel eftermiddag.

- Jeg kan godt lave mad, så jeg går til det, fordi jeg gerne vil være bedre til det, forklarer William, der er eneste dreng på holdet. En anden dreng valgte badminton over madlavning, og de Unge Kokke, der både finder sted i Bramming, Esbjerg og Ribe, lærer eleverne også tingene på den hårde måde.

I hvert fald finder to piger ud af, at man skal huske at slukke for komfuret efter stegning af klatkager. Det gav en anelse røg i køkkenet, da holdet havde sat sig til middagen, og eleverne giver også udtryk for, at de er glade for denne udvidede form for Folkeskolens madkundskab. De forklarer, hvordan skolenikke har så mange penge at gøre godt med, og at man der eksempelvis ofte må skifte bacon ud med skinke, fordi der er for dyrt, og hos Esbjerg Ungdomsskole er man glad for, at de tre hold med Unge Kokke, der suppleres af blandt andet konditorhold for unge i både Bramming og Esbjerg, igen har fået medvind.

Christina Gravesen forklarer, at man dog godt er klar over, at man hos Ungdomsskolen skal sørge for at nå endnu længere ud via blandt andet sociale medier med deres mange spændende tilbud, og at dette blandt andet har været medvirkende til, at Unge Kokke igen har fået en opblomstring, selvom der stadig er plads til flere.

Der bliver hygget om bordet, når hver gruppe har lavet deres mad og nogle har stået for at folde kreative servietter. Da JydskeVestkysten var på besøg var temaet julemad, hvor frikadeller, medister og tarteletter blev spicet op med både rødkålssalat og råsyltede rødbeder. Foto: Kåre Welinder
Josta fra 7. klasse(th.) sørgede med fint gevir for en del af julestemningen, da hun som en af flere stod for frikadeller og råsyltede rødbeder, da de Unge Kokke var samlet for sidste gang i SeminarieHuset inden juleferien. Foto: Kåre Welinder
Der blev produceret klatkager i stor stil, da de Unge Kokke havde juletema. Foto: Kåre Welinder
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce