Annonce
Tønder

Klaverbokser trak masserne til

Klaverløven Esben Just optrådte for anden gang på Tønder Festivalen. Det er dog mange år siden, han var her sidst. For da spillede han til et af de hedengangne halballer i Tønderhallerne. Søndag gjorde han dog så stor lykke i Bolero, at han gerne snart må komme igen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Esben Just boksede i tangenterne, så sveddråberne drev ned ad Boleros vægge.

TØNDER FESTIVAL: Hvad kræver det at fylde spejlteltet Bolero til sidste plads? Ikke andet end en ensom klaverbokser og hans opretstående.

Mere skal der ikke til, i hvert fald ikke så længe der tale om en klaverløve som Esben Just, der i flere årtier har været et fast holdepunkt på den danske jazz- og bluesscene. Med sit rytmisk hårdtslående New Orleans-klaverspil, der vækker minder om spillere som Professor Longhair og Dr. John, og sin kraftfulde og pågående sang førte Esben Just sine tilhørere med til de amerikanske sydstater.

I hvert fald temperaturmæssigt. Efterhånden som solen steg højere på den skyfri himmel, blev det så hedt inde i spejlteltet, at sveddråberne nærmest drev ned ad Boleros vægge.

Annonce
Esben Just trak fulde huse i Bolero søndag eftermiddag. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Hede rytmer

Men trods de tropiske temperaturer kunne tilhørerne ikke holde sig på stolene. De hede rytmer inviterede til dans, og den invitation var der mange, som tog imod. Og da Esben Just satte i med ekstranummeret ”You Are my Sunshine” – som han i dagens anledning kaldte en rigtig Tønder-sang – nærmest eksploderede spejlteltet i dans og fællessang.

Eftermiddagens repertoire bestod for størstedelens vedkommende af de gode gamle blues- og jazznumre kombineret med selvskrevne sange på dansk, hvor ikke mindst kærlighedssangen til hans kone, som han møder, mens hun venter på ham ved krydset Saxogade og Vesterbrogade, gjorde lykke hos specielt kvinderne blandt tilhørerne.

De tog særligt hans opfordring til at give ens kæreste mindst ét kompliment om dagen til sig.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce