Annonce
Tønder

Klaverbokser trak masserne til

Klaverløven Esben Just optrådte for anden gang på Tønder Festivalen. Det er dog mange år siden, han var her sidst. For da spillede han til et af de hedengangne halballer i Tønderhallerne. Søndag gjorde han dog så stor lykke i Bolero, at han gerne snart må komme igen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Esben Just boksede i tangenterne, så sveddråberne drev ned ad Boleros vægge.

TØNDER FESTIVAL: Hvad kræver det at fylde spejlteltet Bolero til sidste plads? Ikke andet end en ensom klaverbokser og hans opretstående.

Mere skal der ikke til, i hvert fald ikke så længe der tale om en klaverløve som Esben Just, der i flere årtier har været et fast holdepunkt på den danske jazz- og bluesscene. Med sit rytmisk hårdtslående New Orleans-klaverspil, der vækker minder om spillere som Professor Longhair og Dr. John, og sin kraftfulde og pågående sang førte Esben Just sine tilhørere med til de amerikanske sydstater.

I hvert fald temperaturmæssigt. Efterhånden som solen steg højere på den skyfri himmel, blev det så hedt inde i spejlteltet, at sveddråberne nærmest drev ned ad Boleros vægge.

Annonce
Esben Just trak fulde huse i Bolero søndag eftermiddag. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Hede rytmer

Men trods de tropiske temperaturer kunne tilhørerne ikke holde sig på stolene. De hede rytmer inviterede til dans, og den invitation var der mange, som tog imod. Og da Esben Just satte i med ekstranummeret ”You Are my Sunshine” – som han i dagens anledning kaldte en rigtig Tønder-sang – nærmest eksploderede spejlteltet i dans og fællessang.

Eftermiddagens repertoire bestod for størstedelens vedkommende af de gode gamle blues- og jazznumre kombineret med selvskrevne sange på dansk, hvor ikke mindst kærlighedssangen til hans kone, som han møder, mens hun venter på ham ved krydset Saxogade og Vesterbrogade, gjorde lykke hos specielt kvinderne blandt tilhørerne.

De tog særligt hans opfordring til at give ens kæreste mindst ét kompliment om dagen til sig.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vores naboers mismod tiltager konstant

Allerede før første stolpe var sat, skabte det danske vildsvinehegn tysk mismod . Her er det en udbredt opfattelse, at der er tale om en camoufleret grænsemur. Anlægget bliver kædet sammen med den danske indrejsekontrol og skaber hos vores naboer billedet af et land, der ønsker at isolere sig. Nu er hegnet færdig, og alt er meget værre. Det viser sig, at hegnet er en dødsfælde for vildtet. Billeder af kvæstede og dræbte dyr fylder tyske, sociale platforme og traditionelle medier. Selv landsdækkende tv har haft indslag. Med tysk logik er hegnet ubegribeligt. Naboerne påpeger ganske korrekt, at afspærringen ikke er nogen garanti for, at den afrikanske svinepest ikke når vores breddegrader. Vildsvin kan snige sig over i de passager, der er skyldes veje og vandløb. Samtidig er dyrene fremragende svømmere, der let kan krydse Flensborg Fjord. Endelig udgår den største smittefare ikke nødvendigvis fra vildsvin, men fra mennesker. Hvis en inficeret, polsk kødpølse på en eller anden vis havner i danske dyrs fødekæde, er skaden sket. Alle disse indvendinger er ubestrideligt rigtige. Og så må der vel stikke noget andet under, konkluderer førnævnte, tyske logik. Vi er hidtil ikke lykkedes med at forklare, at der i høj grad er tale om en mentalhygiejnisk foranstaltning. Danske landmænd og fødevaresektorens mange ansatte kan sove lidt roligere, fordi der trods alt er rejst en barriere mod smitten. Samtidig sender vi et signal til de udenlandske markeder om, at vi bekymrer os om fødevaresikkerheden. Da dette budskab tilsyneladende er usælgeligt hos vores naboer, kan vi i det mindste begrænse skaden. Derfor er det fint, at der nu træffes foranstaltninger, som skal begrænse faren for yderligere skader på vildt. Men samtidig må det være tilladt at undre sig over, at ingen havde forudset problemet. Så var vi nok stadig blevet stemplet som nationalister. Men vi var i det mindste sluppet for beskyldningen om, at vi slog Bambis mor ihjel.

Kolding For abonnenter

- At lukke en havn... det er sgu da ikke noget, man bare lige gør

Annonce