Annonce
Haderslev

Klaverstemmeren fra Arnum reddede lyden for Linje 3

Et kort højskoleophold førte til, at klaverstemmeren Christian Skov i dag importerer klaverer i sit eget navn. Importen er blot en del af Christians virke. Foto: Lars Fahrendorff
Christian Skov, der bor i Arnum lidt uden for Gram, kan på lørdag sit fejre 40-års jubilæum som klaverstemmer, men I mange danske hjem kan man også finde såkaldte Christian-Skov klaverer, som han har importeret fra Kina.
Annonce

ARNUM: Christian Skov på 62 år kan ikke se en bjælde, men klaveret er blevet hans helle, fordi  han kan fange hver en mislyd og altid finde den rette klang. Derfor har han i 40 år arbejdet som velanset klaverstemmer.

Ups... Flere gange i samtalen med Christian Skov, losser journalisten sig selv over skinnebenet, fordi det er som om, at munden flyder over med banale vendinger som netop "velanset", "øjenåbner" og andre vendinger, der virker lidt upassende, når nu Christian Skov er blind.

Men han klukker blot blidt, hver gang, journalisten forsøger at genfinde den rette tone, og derfor bliver interviewet et af dem, journalisten vil huske mange år fremover.

Christian Skov har stor respekt for den digitale verden, men når den rette klang skal findes, er ørerne det vigtigste værktøj. Foto: Lars Fahrendorff

Christian Skov har i sin 40 år lange karriere stemt mange mindeværdige klaverer og flygler forud for vigtige koncerter. Et af dem der står klarest i hans erindring, var et klaver i et cirkustelt i Ribe i 1980, hvor Linje 3 skulle give en koncert, der blev transmitteret på direkte TV i bedste sendetid - dengang, der kun var en enkelt dansk TV-station. Det skulle han stemme, kun ganske kort tid efter han havde aflagt svendeprøve som klaverstemmer.

Annonce

Alle lyttede med

- En ting var, at klaveret stod i et cirkustelt, hvor luftfugtigheden var høj, men natten forinden havde det regnet så meget, at Ribe Å var gået over sine breder, og inde i cirkusteltet sejlede bunden i vand. Klaveret stod nærmest i vand. Samtidig vidste jeg, at mine kammerater fra Blindeinstituttets pianostemmer-uddannelse ville sidde over hele Danmark og og nøje lytte efter klaverets klang, fordi koncerten blev jo sendt direkte. Det gik heldigvis fint, og jeg opfatter det som min dåb i faget, fortæller Christian Skov.

Han ville oprindeligt have været elektromekaniker, det forhindrede hans synshandicap imidlertid, men han ville have en uddannelse, og derfor begyndte han på pianostemmer-uddannelsen, der blev udbudt af Blindeinstituttet.

Som ganske ung arbejde Christian Skov ved flere respekterede klaveragenturer. Foto: Lars Fahrendorff

Det var sådan set meningen, at han skulle have taget sin svendeprøve i Sønderborg ved Brdr. Jørgensen, der byggede klaverer, men fabrikken lukkede, og Christian fik i stedet tilbudt job på firmaets importafdeling i København.  Siden kom han til firmaet Juhl-Sørensen, hvor han aflagde sin svendeprøve:

- Det var jeg glad for, fordi Juhl-Sørensen var jo dem der havde Steinway-agenturet i norden, hvilket er noget af det ypperste, man kan arbejde med.

Annonce

Kina åbner ny mulighed

Men Christian finder tilbage til Sønderjylland, og slår sig ned i Arnum som selvstændig klaverstemmer, og får mange faste aftaler, blandt andet på Vestjysk Musikkonservatorium. Som årene går udvider han forretningen, og får plads til også at købe og sælge brugte klaverer.  Undervejs bliver han bliver også gift, får en søn: Søren. Christian bliver skilt, men bygger nyt hus med god plads til klaverer og det håndværk, han mestrer.

I 2004 tager han på et kort Højskoleophold i Løgumkloster, som indebærer en tur til Kina. Her viser der sig nye muligheder for Christian:

- Vores kinesiske guide tager mig med ud til en fabrik, der bygger klaverer. Jeg finder ud af, at de kan producere klaverer med "dansk klang". Det ender derfor med, jeg indgår en aftale om at importere klaverer, der i dag sælges i mit eget navn: Christian Skov.

Siden har Christian og hans søn Søren været i Kina mange gange. Dels for at kvalitetstjekke produkter og fabrikker, blandt andet sikre, at der er ordentlige arbejdsforhold på fabrikkerne:

- Der er ikke noget med børnearbejde og lignende, vi kræver 100 procent gode forhold. Kina er et fantastisk land, man kan få alt hvad man ønsker, men man skal altid lægge ekstra tid til en aftale. En gang var der nogle klaverer, der blev forsinket på grund af "The Black Dragon" (sorte drage, red.). Det var en stor figur af en sort drage, der lå ved indsejlingen til en havn, den skulle beskytte den havnefest, der var i gang, så Mærsks containerskib ikke kunne lægge til kaj.


En gang var der nogle klaverer, der blev forsinket på grund af "The Black Dragon" (sorte drage, red.). Det var en stor figur af en sort drage, der lå ved indsejlingen til en havn, den skulle beskytte den havnefest, der var i gang, så Mærsks containerskib ikke kunne lægge til kaj

Christian Skov


Annonce

Ægte værktøj

Christian har indtil videre importeret 70 klaverer og flygler fra Kina, og to af dem står i SMUKs musikhus i Haderslev, hvor de bruges som øveklaverer.

Klaverstemmeren fra Arnum tager herhjemme altid højde for ekstra tid. Han er afhængig af offentlig transport, og det kan være sin sag, når man bor langt ude på landet, fordi selv om Christian kan ordne meget via nettet, så skal han altså flytte sig selv og sin 11 kilo tunge rygsæk, når et klaver skal stemmes.

- Jeg bruger ikke digitale målere. det er muligt, at beregningerne er korrekte, men det ens ører, der er det vigtigste værktøj, fastslår Christian.

Han er langt fra afvisende overfor ny teknologi og kommunikation. For eksempel er han daglig bruger af FaceTime, også selv om han ikke kan se:

- Jeg bruger FaceTime, når jeg taler med min søn Søren, der er forsker og bor i Aarhus, hvis jeg skal vise ham noget, eller han skal hjælpe mig med at finde noget, jeg for eksempel har tabt, så kan jeg dreje mobilen, og så kan han dirigere mig, hvis han kan se det, jeg har tabt. Nogle gange siger han dog, at jeg lige skal huske at tænde lyset, det glemmer jeg let, fordi jeg har ikke så meget at bruge lys til, klukker Christian Skov.

Annonce

En øjenåbner

Jo, det er en øjenåbner for en seende som undertegnede at tale med Christian, der også giver eksempler på, hvor svært, det i grunden kan være at finde vej fra klaver til klaver.

- For nogen tid siden skulle jeg på hovedbanegården købe en billet, men jeg skulle først trække nummer, og man skulle vælge mellem ind- eller udland, men det var på en glasplade, og så kunne jeg ikke mærke forskellen. Heldigvis fik jeg hjælp til at få trukket en seddel, og personen der hjalp mig, fortalte også, hvilket nummer der stod på sedlen. Så spurgte jeg: Hvordan ved jeg, det er min tur? Her til lød svaret: Du skal bare kigge op på skærmen på væggen. Så var jeg jo lige vidt, fortæller Christian.

Overalt oplever han, at der i takt med elektronikkens indtog, bliver længere mellem stemmerne, derfor er det også nemmere for ham, at finde rundt i et cirkustelt, end på for eksempel en skole:

- I gamle dage var der en sød pedel, der hjalp en ned til klaveret, men pedeller er der langt i mellem i dag. Når man i dag kommer ind på en skole og spørger om vej til klaveret, der skal stemmes, så lyder det: Du skal bare gå ned ad gangen, dreje ting højre lige dernede, hvorefter du går til venstre, og så er du ved musiklokalet. Det står på døren.

Annonce

Overskud og overbærenhed

Der er dog ingen bitterhed i Christian Skovs stemme, når han fortæller om sine udfordringer, tværtimod. Snarere lidt overbærenhed.

Den slags overskud man får, når man har været selvstændig i 40 år i en branche, der for alvor er udfordret af samfundets konjekturer. For når økonomien spiller, gør musikken det også, men når økonomien udfordres, er klaverer og lignende noget af det første, der spares væk. Men Christian skal nok klare sig. Han kan sit håndværk, og Søren er en kæmpe hjælp i forhold til det tons af indberetninger, som man tvinges til som selvstændig, og så bliver det lidt nemmere at holde den gode tone.

Kort om Christian Skov

Christian Skov, 62 år, bosiddende i Arnum.

Klaverstemmer siden 1. august 1980, og nu også importør af klaverer fra Kina, som sælges under hans eget navn.

Begyndte i 1977 på Blindeinstituttets pianostemmerskole i Hellerup.

Kom i praktik ved firmaet Juhl-Sørensen, som gav store udfordringer i form af koncertstemninger med mere. Aflagde svendeprøve i pianostemning 1980.

Har i en årrække været formand for Dansk Blindesamfunds pianostemmerudvalg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Lige før sæsonstart: Ligaspiller i Kolding er testet positiv for corona

Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Annonce