Annonce
Læserbrev

Klima - ”De fire årstider”

Annonce

Læserbrev: 'De fire årstider' er musik af Vivaldi, men i dag må vi tænke os til to. Hvor blev foråret og efteråret af? De to årstider vil jeg henholdsvis kalde for tørke- og regntid. Vinteren, som vi kender den, må vi kigge i vejviseren efter. Sommertiden over 7 måneder forstærker retningen med de bratte overgange. Vejret er ikke til for vor skyld, nogen vil måske føle det velbehageligt, men klimaet styres ud fra andre påvirkninger, interagerer, som vi næppe begriber – også den menneskeskabte - og her har vi skabt en ubalance. Forestiller vi os jorden som et æg og atmosfæren som æggeskallen, forstår vi, hvor tynd og sårbar atmosfæren er for vor påvirkning af alle former for forurening - en forurening, der ikke bare fortsætter ud der, hvor atmosfæren hører op og verdensrummet begynder, men nej, den forbliver i ”æggeskallen”.

Varskoet blev vi dengang isens udbredelse på nordpolen aftog. Men erkendelsen lader vente på sig! Vi kan sætte ind allerede i dag med en adfærdsændring og øjeblikkelig handling. Hvad betyder det så? Jo, vi må skrue ned for aktivitetsniveauet, for hvad end vi foretager os, skal der bruges energi. Energi kommer ikke ud af den blå luft, ej heller vedvarende.

Energispareforanstaltninger må ikke afstedkomme en negativ feed back på CO2. Klima/natur/miljø er uløseligt forbundne, derfor slettes ”smide væk/-ud” af ordbogen og erstattes med genbrug/reparation. En temperaturstigning på to grader er katastrofal for klimaet med reference til menneskets feberkurve (37 °C – 39 °C). Inden for biologien er der også her tale om en ligevægt (homeostase).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa For abonnenter

Afstandskrav er lempet: Skolerne er klar til næsten normale skoledage

Annonce