x
Annonce
Aabenraa

Klima og miljø er kommet på dagsordenen i Aabenraa

Erik Uldall Hansen er blevet valgt som borgmesterkandidat for Socialdemokratiet, og det betød, at han onsdag kunne overtage gruppeformandens plads i byrådssalen. Foto: Bente Staugaard.
Aabenraa Kommunes politikere har lyttet til folkestemningen og prioriteret ekstra penge til miljø og klimasikring. Men der er også blevet plads til iPads i dagplejen og et hegn omkring en legeplads.

AABENRAA: Sammenlignet med andre kommuner ser økonomien fornuftig ud i Aabenraa, og det får lov til at skinne igennem i det budgetforslag, som var til første behandling i byrådssalen i aftes. Her er der blevet plads til lidt ekstra.

Det er for eksempel afsat 8,3 millioner til engangsinvesteringer, som både skal være med til at reducere CO2-udslippet og sikre kommunen mod de klimaforandringer, der uanset hvad er på vej.

De ekstra penge skal blandt andet gå til at rådgive kommunens institutioner, så de kan spare på deres energiforbrug, og til at vælge bæredygtige løsninger, når kommunen køber ind.

- Vi kan forhåbentlig sammen finde de bæredygtighedsinitiativer, der virker for os, og vi skal også være med der, hvor der samarbejdes om bæredygtighed. Det ville glæde os, hvis både Aabenraa Havn og Arwos kunne bliver vigtige medspillere, når det gælder bæredygtighed, pointerede Rasmus Elkjær Larsen, gruppeformand for De Konservative.

Karsten Meyer Olesen (S) pointerede, at det er første gang ordet bæredygtighed er blevet nævnt i forbindelse med budgettet i Aabenraa, og roste partifællen Christian Panbo for at være den, der først bragte emnet på den politiske bane.

Annonce

Ændringsforslag

Den endelige vedtagelse af budgettet finder sted den 30 oktober. Inden da kan partierne stille ændringsforslag.

De seks partier bag budgetforslaget har dog lovet hinanden kun at komme med ændringer, som de på forhånd er enige om.

Jens Bundgaard Nielsen (EL), der står udenfor forliget har i forvejen bebudet, at der kommer flere forslag fra ham.

Drilleri

Men et budget er ikke kun fyldt med store tal og investeringer i fremtiden. Der er også blevet plads til et par mindre ting på næste års budget.

Det gælder for eksempel 65.000 kroner til et hegn rundt om legepladsen ved Genforeningshaven, og 45.000 kroner til et cykelprojekt på Høje Kolstrup.

Og så skal der nu købes iPads til dagplejen for cirka 600.000 kroner.

Skolen på Høje Kolstrup var emnet for en gang politisk drilleri i byrådssalen.

Den nye socialdemokratiske regering har nemlig fjernet en særlig bonus til skoler, som har været dygtige til at give eleverne et fagligt løft. Det er en ordning, som skolen på Høje Kolstrup har brugt til at investere i at give et skub til de fagligt svageste elever med et godt resultat.

- Erik, du bør kontakte din minister for at høre, hvorfor de har fjernet den pulje midt i et skoleår, hvor Høje Kolstrup Skole allerede har investeret i et fortsat løft, sagde Kirsten Nørgård Christensen fra Venstre henvendt til socialdemokraternes nye gruppeformand, Erik Uldall Hansen.

- Ja det er en skidt historie. Måske bør vi italesætte over for ministeren, at vi har en skole, der er kommet i mål efter en ekstraordinær indsats, svarede Erik Uldall Hansen, og foreslog, at han og Kirsten Nørgård Christensen, der er formand for børne- og uddannelsesudvalget, sammen skriver til undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil om sagen.

Kirsten Nørgård Christensen (V) benyttede lejligheden til at drille Socialdemokraternes nye gruppeformand, Erik Uldall Hansen. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Folkets opråb er blevet hørt: Genbrugspladserne genåbner på tirsdag

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Danmark

Liveblog: Kina advarer om mulig ny bølge af coronavirus

Erhverv

Direktør i vækstfirma er bekymret for at krisen trækker ud: Frygter en halvering af omsætningen

Annonce