Annonce
Aabenraa

Klima og miljø er kommet på dagsordenen i Aabenraa

Erik Uldall Hansen er blevet valgt som borgmesterkandidat for Socialdemokratiet, og det betød, at han onsdag kunne overtage gruppeformandens plads i byrådssalen. Foto: Bente Staugaard.
Aabenraa Kommunes politikere har lyttet til folkestemningen og prioriteret ekstra penge til miljø og klimasikring. Men der er også blevet plads til iPads i dagplejen og et hegn omkring en legeplads.

AABENRAA: Sammenlignet med andre kommuner ser økonomien fornuftig ud i Aabenraa, og det får lov til at skinne igennem i det budgetforslag, som var til første behandling i byrådssalen i aftes. Her er der blevet plads til lidt ekstra.

Det er for eksempel afsat 8,3 millioner til engangsinvesteringer, som både skal være med til at reducere CO2-udslippet og sikre kommunen mod de klimaforandringer, der uanset hvad er på vej.

De ekstra penge skal blandt andet gå til at rådgive kommunens institutioner, så de kan spare på deres energiforbrug, og til at vælge bæredygtige løsninger, når kommunen køber ind.

- Vi kan forhåbentlig sammen finde de bæredygtighedsinitiativer, der virker for os, og vi skal også være med der, hvor der samarbejdes om bæredygtighed. Det ville glæde os, hvis både Aabenraa Havn og Arwos kunne bliver vigtige medspillere, når det gælder bæredygtighed, pointerede Rasmus Elkjær Larsen, gruppeformand for De Konservative.

Karsten Meyer Olesen (S) pointerede, at det er første gang ordet bæredygtighed er blevet nævnt i forbindelse med budgettet i Aabenraa, og roste partifællen Christian Panbo for at være den, der først bragte emnet på den politiske bane.

Annonce

Ændringsforslag

Den endelige vedtagelse af budgettet finder sted den 30 oktober. Inden da kan partierne stille ændringsforslag.

De seks partier bag budgetforslaget har dog lovet hinanden kun at komme med ændringer, som de på forhånd er enige om.

Jens Bundgaard Nielsen (EL), der står udenfor forliget har i forvejen bebudet, at der kommer flere forslag fra ham.

Drilleri

Men et budget er ikke kun fyldt med store tal og investeringer i fremtiden. Der er også blevet plads til et par mindre ting på næste års budget.

Det gælder for eksempel 65.000 kroner til et hegn rundt om legepladsen ved Genforeningshaven, og 45.000 kroner til et cykelprojekt på Høje Kolstrup.

Og så skal der nu købes iPads til dagplejen for cirka 600.000 kroner.

Skolen på Høje Kolstrup var emnet for en gang politisk drilleri i byrådssalen.

Den nye socialdemokratiske regering har nemlig fjernet en særlig bonus til skoler, som har været dygtige til at give eleverne et fagligt løft. Det er en ordning, som skolen på Høje Kolstrup har brugt til at investere i at give et skub til de fagligt svageste elever med et godt resultat.

- Erik, du bør kontakte din minister for at høre, hvorfor de har fjernet den pulje midt i et skoleår, hvor Høje Kolstrup Skole allerede har investeret i et fortsat løft, sagde Kirsten Nørgård Christensen fra Venstre henvendt til socialdemokraternes nye gruppeformand, Erik Uldall Hansen.

- Ja det er en skidt historie. Måske bør vi italesætte over for ministeren, at vi har en skole, der er kommet i mål efter en ekstraordinær indsats, svarede Erik Uldall Hansen, og foreslog, at han og Kirsten Nørgård Christensen, der er formand for børne- og uddannelsesudvalget, sammen skriver til undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil om sagen.

Kirsten Nørgård Christensen (V) benyttede lejligheden til at drille Socialdemokraternes nye gruppeformand, Erik Uldall Hansen. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Annonce