Annonce
Læserbrev

Klimaafgift er ikke en straf, og dansk kødforbrug har betydning

Debatindlæg: Animalske fødevarer er ifølge FN's Internationale Ressourcepanel én af de to ressourcer, som i globalt perspektiv er allermest miljøbelastende. Panelet anbefaler derfor "en betydelig, global kostændring væk fra animalske produkter". Harvard- og Oxford-forskere har beregnet, at vestlige landes forbrug af oksekød skal reduceres med 90 procent for at være bæredygtigt.

Set i lyset af dette skurrer det i ørerne, når fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i P1-Morgen den 14.5 udtaler, at det er ligegyldigt, hvor meget kød, vi danskere spiser, grundet vort lave befolkningstal og kalder en foreslået oksekødsklimaafgift på 17 kroner per kilo for en straf. Jeg vil derimod kalde det et kærkomment signal og påmindelse til os alle om at handle ansvarligt i fælles interesse. Merprisen er så latterlig lille, når vi kun køber 10 procent af den tidligere oksekødmængde, at afgiften ikke kan sprænge nogens husholdningsbudget, men blot have signalværdi.

En signalværdi, der imidlertid ikke er til at kimse af. På trods af Danmarks lidenhed har det stor betydning, hvordan landet agerer, da vi er et af klodens mest velstående, velfungerende og dermed attraktive lande. Danmark har nydt stor international bevågenhed og anerkendelse for omstilling af vort elnet til massiv forsyning fra vedvarende energikilder. Ligeledes vil en omlægning af vore spisevaner i plantebaseret retning - blandt andet ved hjælp af en kødafgift - være et respektaftvingende og inspirerende signal til omverdenen.

Ikke blot små, succesrige lande, også succesrige enkeltpersoner har stor indflydelse. Således har verdensstjerner som blandt andet Paul McCartney, Beyoncé og Leonardo DiCaprio indset, at magt betyder ansvar og er gået forrest i en plantebaseret bevægelse, som ifølge magasinet The Economist har fået hver 4. amerikaner mellem 25-34 år til at betegne sig selv som enten vegetar eller veganer.

Så jo, selvom Danmark er et lille land, har det betydning, hvordan vi agerer, både som enkeltpersoner og som nation. Og nej, en klimaafgift er ikke en straf, men et meningsfuldt og ansvarligt middel til at bevæge os i en bæredygtig retning til glæde for nuværende og kommende generationer.

"Den evige forhindring for menneskeligt fremskridt er vanen": John Stuart Mill.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Varde

Det nye Blochsgaard er indviet

Annonce