Annonce
Udland

Klimaaktivisten Gretha Thunberg sejler til FN-topmøde

Pool/Reuters

Den unge svenske klimaaktivist sejler af miljøhensyn over Atlanten for at deltage i klimaforhandlinger.

Den 16-årige svenske miljøaktivist Greta Thunberg er i sejlbåd på vej til klimatopmøde i New York.

Hun indledte onsdag sit togt fra den britiske by Plymouth med retning mod New York, hvor hun skal deltage i et klimatopmøde i forbindelse med FN's Generalforsamling.

- Jeg føler mig lidt søsyg, og det kommer ikke til at blive komfortabelt, men jeg kan leve med det, sagde til den britiske avis The Guardian umiddelbart før sejlbåden satte kursen vestover.

Den unge internationalt kendte aktivist, som er blevet et ikon for kampen mod klimaforandringer, har af miljøhensyn afvist at flyve til New York.

Hun er blevet inviteret med på den 60 fod lange, sejlbåd Malizia II, som er udstyret med solpaneler og turbiner under vandet, som kan generere CO2-neutral elektricitet.

Hendes far, Svante Thunberg, og filmskaberen Nathan Grossman er også med på turen over Atlanterhavet. sammen med Pierre Casiraghi, søn til Monacos prinsesse Caroline, som er en af bådens to kaptajner.

Overfarten til New York ventes at tage to uger, og turen kan blive hård på grund af dårligt vejr i Nord-Atlanten om efteråret.
Malizia II er bygget til kapsejlads og høj fart. Den kan opnå en fart på 35 knob. Der er ikke megen komfort om bord. Toilettet består af en plastbøtte kombineret med bionedbrydelige poser, som kan kastes i havet.

Der er ikke senge om bord, kun smalle køjer. Menuen består af frysetørrede veganske retter.

Thunberg skal ud over New York også besøge Canada og Mexico, og hun skal deltage i klimaforhandlinger i Santiago i Chile i december.

Rejsen fra Nord- til Sydamerika foregår med tog og bus.

Allerede i juni fortalte den unge klimaaktivist, at hun ville til topmødet i New York og COP 25 i Chile.

/ritzau/NTB

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Grebet i luften: En køn historie

Tilbage i 1990erne undersøgte danske forskere hvilken voksen, der havde størst betydning i et barns liv. Måske til irritation for ligestillingsfrontkæmperne tronede mor øverst på soklen og sikkert med et guddommeligt lys i baggrunden. Herefter fulgte yndlingspædagogen i børnehaven, legekammeraterne, og så fremdeles nedad på ranglisten, indtil far dukkede op. På samme plads som tilfældige bekendte af familien og naboens kat. Det var en værre historie, og siden har mange mænd oppet sig gevaldigt og lært at gå med babysele, ja nogle har strammet sig virkelig an og fået en fødselspsykose. Ellers også hænger det måske sammen med, at begreberne familie og far og mor er blevet mere elastiske størrelser, hvilket kan give udviklende samtaler på legepladsen: - Hvem er den dame der? - Det er min mor. - Hvem er så damen ved siden af? - Det er min far. Endelig er der dem, der helt undgår konflikten om far og mor ved at introducere udtrykket en forælder. Smag på ordet. En kønsneutral sutsko. Men det passer måske godt til en tid, da køn er i vælten og noget man vælger, lige som man vælger skjorter fra bøjlen. På Facebook kan man efter sigende vælge mellem 71 køn. Det kan selvfølgelig give beskæftigelse på de lange vinteraftener – lidt lige som at lægge puslespil med 1500 brikker - men jeg ikke er sikker på, at jeg har lyst til at tænke på, hvordan nummer 71 ser ud. Hvordan er det endt der? Og hvornår kommer fænomener som ”mors dag ”og ”fars dag” under beskydning? For det ligner strengt taget en kønsstereotyp af de værre. Man kunne med held – det ville også være meget rationelt – finde det svenske udtryk ”hen” frem. Så kan man slå de to dage sammen og undgå i hvert fald én tur i butikker: - Værsgo og glædelig hens dag. Jeg er så ikke sikker på, at de kvinder, der havde vænnet sig røde roser og dyr chokolade, vil blive begejstret for en gave af mere neutral karakter. Et kinesisk waterpas til 20 kroner eller hvad man i en anden kønsstereotyp tid ville give som fars dags gave. Tværtimod er jeg ret sikker på, at hammeren ville falde. Men selvfølgelig ikke fars hammer.

Annonce