Annonce
Læserbrev

Klimaet er vigtigt

Læserbrev: Klimaet er vigtigt. Hvor, hvornår og hvordan kan jeg sættes ind? Al forandring starter hos mig selv.

Fint med demonstation med svenske Greta Thunberg i front, men hver anden gang kunne der samles affald ind lokalt. Plastik i naturen er et problem for blandt andet dyrelivet.

Vatpinde, hår og tamponer er affald og skal ikke i toilettet. Undlad også skyllemiddel.

Brug kun miljømærkede vaskemidler og plejeprodukter. Hvilke plejeprodukter vil jeg vælge fra?

Afkort brusebadet.

Hvornår bliver tøj til vasketøj? Fyld vaskemaskinen og hæng tøjet ud.

Besøg et rensningsanlæg og bliv klogere.

Tøj- og fodtøjsproduktionen forurener voldsomt. Vælg 100 procent økologiske tekstiler og mere genbrug. Lav tøjbyttedage på skolen.

Batter det at være vegetar/veganer, hvis de produkter, der vælges, transporteres ind fra fjerne lande?

Mindskes CO2'en, hvis vi køber årstidens råvarer og så lokale råvarer som muligt?

Fast Food-menuer serveres i masser af emballage – er det godt?

Drik dejligt postevand – helst pesticidfri.

Transport til hverdag og i ferien – står jeg fast på principperne, når jeg skal ofre egen komfort?

Der er helt sikkert flere steder man kan mindske eget CO2-udslip - affaldssortering, reducere madspild, udskiftning og slukning af elektronisk isenkram, plastikposer, engangsservice, ”reklamer nej tak”, printforbrug m.v

God arbejdslyst til den nye generation af ansvarbevidste forbrugere, som vælger at gøre en daglig indsats og blive sande klimatosser.

Det er en livsstil og det hele værd.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce