Annonce
Erhverv

Klimamål skal gøre god forretning endnu bedre

På værkstedet repareres alle former for bæredygtig elektronik. Foto: Carsten B. Grubach
CSK Group i Esbjerg satser på bæredygtig elektronik.
ESBJERG: Børn helt ned til børnehaveklassealderen lærer om dem. FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling er blevet skolepensum på alle niveauer. I erhvervslivet har flere og flere virksomheder fået øjnene op for de gode forretninger, som ligger i at arbejde for de 17 mål, der skal gøre verden bedre at leve i. Det 12. verdensmål - ansvarligt forbrug og produktion – har CSK Group i Esbjerg taget til sig. Makkerparret Søren Hvorslev og Carsten Meng har udnyttet den mangeårige erfaring inden for den maritime verden og for egne penge investeret i et bæredygtigt setup med reparation af elektroniske apparater og printplader. Sammen med fem ansatte på værkstedet sparer de virksomhederne for mange penge, når de undgår at kassere den elektronik, der ved en simpel reparation måske kan holde op til fem-seks år længere. - Vi ville kigge lidt væk fra olie og gas og fik så øje for trenden med, at man ikke længere bare smider den elektronik væk, der er i stykker, siger Søren Hvorslev. – Det kan stadigvæk ikke betale sig at reparere en billig tørretumbler eller vaskemaskine, og det er heller ikke der, vi er. Vi arbejder derfor kun business to business. Vi arbejder for alle industrier, vi har for eksempel Ege Tæpper som en af vores kunder, og vi arbejder også for alle store rederier, blandt andre Molslinjen, og for flere Maersk-selskaber. Også det franske selskab Total har opdaget, at det kan spare noget ved at få repareret elektronik i stedet for at smide det væk, forklarer han.
Annonce

CSK Group

Søren Hvorslev og Carsten Meng ejer i fællesskab CSK Group, som er et anpartsselskab, der holder til på tre adresser på Esbjerg havn med lager, kontor og værksted.
Det er planen, at kontoret på Torskekaj på længere sigt skal flytte sammen med værkstedet.

Unge vil gerne genbruge

– På det maritime område kan det for eksempel være ældre skibe, der har svært ved at finde reservedele, og så kan vi gå ind og reparere og dermed levetidsforlænge, fortæller Carsten Meng og fortsætter: – Men vi vil bevæge os længere ud og kontakte Esbjerg Kommune for at høre, hvor genbrugsdelen er henne, og om det ikke kan betale sig at reparere i stedet for at købe nyt. Her er måske noget, vi skal kigge på. Der kan jo ligge en kæmpebesparelse, hvis man undgår at skulle købe nye systemer. – Ser vi på nogle af de store elektroniske systemer, hvor printkortene koster mellem 20.000 og 40.000 kroner, kan det jo godt betale sig at få udskiftet kritiske komponenter. Og vi giver så en garanti på reparationen. Vi tager os af alt hardwaren, softwaren rører vi ikke, pointerer Carsten Meng. CSK Group har også fået udenlandske kunder, som bare sender printplader, som de så får retur. Der er så meget gang i den bæredygtige elektronikforretning, at der skal ansættes to flere i værkstedet, der er esd-godkendt – det vil sige, at det er beskyttet mod statisk elektricitet, som overføres fra en genstand til en anden. Der er endnu ikke ret mange konkurrenter på det danske marked, og det skal selvfølgelig udnyttes. – Nogle steder er man stadig lidt konservative, men især hos den yngre generation er det begyndt at vinde indpas, at man gerne vil bruge lidt penge på at reparere, hvis det giver mening, siger Carsten Meng.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Efter lokalplanbommert: Varde Bolig Administration lægger Ingeniørgruppen på køl

Varde

31-årig kørte med amfetamin i blodet

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Annonce