x
Annonce
Erhverv

Klimamål skal gøre god forretning endnu bedre

På værkstedet repareres alle former for bæredygtig elektronik. Foto: Carsten B. Grubach
CSK Group i Esbjerg satser på bæredygtig elektronik.
ESBJERG: Børn helt ned til børnehaveklassealderen lærer om dem. FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling er blevet skolepensum på alle niveauer. I erhvervslivet har flere og flere virksomheder fået øjnene op for de gode forretninger, som ligger i at arbejde for de 17 mål, der skal gøre verden bedre at leve i. Det 12. verdensmål - ansvarligt forbrug og produktion – har CSK Group i Esbjerg taget til sig. Makkerparret Søren Hvorslev og Carsten Meng har udnyttet den mangeårige erfaring inden for den maritime verden og for egne penge investeret i et bæredygtigt setup med reparation af elektroniske apparater og printplader. Sammen med fem ansatte på værkstedet sparer de virksomhederne for mange penge, når de undgår at kassere den elektronik, der ved en simpel reparation måske kan holde op til fem-seks år længere. - Vi ville kigge lidt væk fra olie og gas og fik så øje for trenden med, at man ikke længere bare smider den elektronik væk, der er i stykker, siger Søren Hvorslev. – Det kan stadigvæk ikke betale sig at reparere en billig tørretumbler eller vaskemaskine, og det er heller ikke der, vi er. Vi arbejder derfor kun business to business. Vi arbejder for alle industrier, vi har for eksempel Ege Tæpper som en af vores kunder, og vi arbejder også for alle store rederier, blandt andre Molslinjen, og for flere Maersk-selskaber. Også det franske selskab Total har opdaget, at det kan spare noget ved at få repareret elektronik i stedet for at smide det væk, forklarer han.
Annonce

CSK Group

Søren Hvorslev og Carsten Meng ejer i fællesskab CSK Group, som er et anpartsselskab, der holder til på tre adresser på Esbjerg havn med lager, kontor og værksted.
Det er planen, at kontoret på Torskekaj på længere sigt skal flytte sammen med værkstedet.

Unge vil gerne genbruge

– På det maritime område kan det for eksempel være ældre skibe, der har svært ved at finde reservedele, og så kan vi gå ind og reparere og dermed levetidsforlænge, fortæller Carsten Meng og fortsætter: – Men vi vil bevæge os længere ud og kontakte Esbjerg Kommune for at høre, hvor genbrugsdelen er henne, og om det ikke kan betale sig at reparere i stedet for at købe nyt. Her er måske noget, vi skal kigge på. Der kan jo ligge en kæmpebesparelse, hvis man undgår at skulle købe nye systemer. – Ser vi på nogle af de store elektroniske systemer, hvor printkortene koster mellem 20.000 og 40.000 kroner, kan det jo godt betale sig at få udskiftet kritiske komponenter. Og vi giver så en garanti på reparationen. Vi tager os af alt hardwaren, softwaren rører vi ikke, pointerer Carsten Meng. CSK Group har også fået udenlandske kunder, som bare sender printplader, som de så får retur. Der er så meget gang i den bæredygtige elektronikforretning, at der skal ansættes to flere i værkstedet, der er esd-godkendt – det vil sige, at det er beskyttet mod statisk elektricitet, som overføres fra en genstand til en anden. Der er endnu ikke ret mange konkurrenter på det danske marked, og det skal selvfølgelig udnyttes. – Nogle steder er man stadig lidt konservative, men især hos den yngre generation er det begyndt at vinde indpas, at man gerne vil bruge lidt penge på at reparere, hvis det giver mening, siger Carsten Meng.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Forældre fra Esbjerg tør ikke at sende børnene afsted: - Mine børn skal ikke være forsøgskaniner

Leder For abonnenter

Statsministeren er på farlig kurs

Formentlig synes de fleste, at Mette Frederiksen og hendes regering har ydet en imponerende indsats under coronakrisen. Men nu kan statsministeren være på vej ad en farlig sti, der godt kan få den hidtidige enighed til at slå revner. Det har vi bestemt ikke behov for lige nu. Muligvis gjorde Mette Frederiksen ret i stort set at trække genåbningen af Danmark tilbage på det seneste pressemøde mandag. Problemet er blot, at vi stort set ikke kender baggrunden for beslutningen. Det samme gælder alle på Christiansborg uden for regeringens snævre kreds. Oppositionen har efter eget udsagn ikke været inddraget i de seneste afgørelser, men er blot på forhånd blevet orienteret om regeringens beslutning. Det samme gælder åbenbart også for regeringens egne støttepartier. Flere repræsentanter for oppositionen bebrejder Mette Frederiksen for denne fremgangsmåde. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulsen Dahl kalder ligefrem Mette Frederiksen for egenrådig. Desværre er den kritik berettiget. De politiske kolleger og alle vi danskere har ganske mange gange set sundhedsminister Magnus Heunicke præsentere sine plancher med de efterhånden berømte røde og grønne kurver. Men det er så i vidt omfang også de eneste modeller, der er blevet lagt frem. Regeringen har givetvis også i forbindelse med de seneste tiltag konsulteret sundhedsfaglige eksperter, inden planerne er blevet lagt. Men hvad har fagfolkene sagt, hvad bliver konsekvenserne, og hvilke alternativer findes der? De spørgsmål har vi aldrig fået besvaret. Forståeligt nok er frustrationen i Folketinget betydelig. Det kan meget vel slå over i modvilje, hvilket ville være en både politisk og samfundsmæssigt meget alvorlig situation. Den nuværende krise er for stor til politisk strid, og tydelige tegn på manglende fodslag i parlamentet vil skabe usikkerhed, ja måske ligefrem frygt blandt borgerne. Men rette vil de nemlig på grund af manglende information kunne spørge sig selv, om regeringens kurs er den rette.

Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Annonce