Annonce
Danmark

Klimarådets formand efter angreb fra DF: Vi følger bare loven

Peter Møllgaard, formand for Klimarådet. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Klimarådet har udspillet sin rolle, fordi det politiserer i stedet for at være fagligt, mener Morten Messerschmidt (DF). Men rådet følger blot lovgivningen, siger formand Peter Møllgaard.
Annonce

Dansk Folkeparti mener, at I politiserer, når I råder regeringen fra at gå videre med at udvinde olie i Nordsøen. Har de ret i det?

- Klimarådet lægger altid loven til grund for vores arbejde. I klimaloven står, at Danmark skal være foregangsland, så vi kan inspirere og påvirke resten af verden. Det har vi forholdt os til i vores rapport.

Har netop signaleffekten i at være foregangsland været væsentlig i forhold til den anbefaling, I er nået frem til?

- Ja og nej. Vi har bestemt fokus på også klimamæssige og økonomiske effekter. Vi har fastslået størrelsen af klimaeffekten, som kommer ved, at Danmark producerer mindre olie og gas - herunder hvor meget andre lande vil producere mere, når vi producerer mindre. Vi har også sat tal på, hvor store indtægter staten vil miste. I sidste ende er det så op til politikerne.

Der står også i klimaloven, at man skal kigge på effekten på beskæftigelsen. Det har I ikke gjort. Hvorfor ikke?

- Vi er bevidste om, at et stop for mere olie kan have indflydelse på beskæftigelsen, når vi kommer frem til slutningen 2020'erne. Men her er tale om grøn omstilling - vi skal have folk væk fra de sorte jobs og over i grønne jobs. I Esbjerg er der f.eks. skabt masser er nye jobs i havvindemølleindustrien, og det vil blive yderligere forstærket. Vi skal fortsætte med at høste energi i Nordsøen - bare mere vind og mindre olie og gas.

Det behøver vel ikke at være enten/eller? Kan man ikke bevare jobs i olie og gas og samtidig udvide med flere jobs i vind?

- Vi ønsker heller ikke at lukke hele olie- og gasindustrien ned i morgen. Vi foreslår, at vi reducerer produktionen lidt hurtigere frem mod 2050, end vi ellers ville gøre. Der vil være olie- og gasjobs i Nordsøen i mange år endnu.

Du siger, I er bevidste om, hvad jeres anbefaling betyder for beskæftigelsen. Hvorfor har I ikke regnet på det?

- Klimarådet tager udgangspunkt i klimaet. Man kunne udvide analysen i mange retninger.

Når I lægger vægt på, at vi skal stoppe med at udvinde mere olie, fordi Danmark skal være foregangsland, er det så fordi, I regner med, at andre lande vil lytte mindre til os, hvis vi fortsætter?

- Ja, eller vi kan få øget taleret ved at stoppe. Vi kan bruge det i klimadiplomatiet.

Hvad bygger I det på?

- Vi kan se det ske i forhold til vores mål om at nedbringe drivhusgasudledning på 70 procent i 2030. Det at vi går foran på flere felter, giver os en mulighed for at påvirke international politik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Tosprogede elever får lavere karakterer, og færre på Kolding Gymnasium har forældre med videregående uddannelse

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce