Dansk Folkeparti mener, at I politiserer, når I råder regeringen fra at gå videre med at udvinde olie i Nordsøen. Har de ret i det?
- Klimarådet lægger altid loven til grund for vores arbejde. I klimaloven står, at Danmark skal være foregangsland, så vi kan inspirere og påvirke resten af verden. Det har vi forholdt os til i vores rapport.
Har netop signaleffekten i at være foregangsland været væsentlig i forhold til den anbefaling, I er nået frem til?
- Ja og nej. Vi har bestemt fokus på også klimamæssige og økonomiske effekter. Vi har fastslået størrelsen af klimaeffekten, som kommer ved, at Danmark producerer mindre olie og gas - herunder hvor meget andre lande vil producere mere, når vi producerer mindre. Vi har også sat tal på, hvor store indtægter staten vil miste. I sidste ende er det så op til politikerne.
Der står også i klimaloven, at man skal kigge på effekten på beskæftigelsen. Det har I ikke gjort. Hvorfor ikke?
- Vi er bevidste om, at et stop for mere olie kan have indflydelse på beskæftigelsen, når vi kommer frem til slutningen 2020'erne. Men her er tale om grøn omstilling - vi skal have folk væk fra de sorte jobs og over i grønne jobs. I Esbjerg er der f.eks. skabt masser er nye jobs i havvindemølleindustrien, og det vil blive yderligere forstærket. Vi skal fortsætte med at høste energi i Nordsøen - bare mere vind og mindre olie og gas.
Det behøver vel ikke at være enten/eller? Kan man ikke bevare jobs i olie og gas og samtidig udvide med flere jobs i vind?
- Vi ønsker heller ikke at lukke hele olie- og gasindustrien ned i morgen. Vi foreslår, at vi reducerer produktionen lidt hurtigere frem mod 2050, end vi ellers ville gøre. Der vil være olie- og gasjobs i Nordsøen i mange år endnu.
Du siger, I er bevidste om, hvad jeres anbefaling betyder for beskæftigelsen. Hvorfor har I ikke regnet på det?
- Klimarådet tager udgangspunkt i klimaet. Man kunne udvide analysen i mange retninger.
Når I lægger vægt på, at vi skal stoppe med at udvinde mere olie, fordi Danmark skal være foregangsland, er det så fordi, I regner med, at andre lande vil lytte mindre til os, hvis vi fortsætter?
- Ja, eller vi kan få øget taleret ved at stoppe. Vi kan bruge det i klimadiplomatiet.
Hvad bygger I det på?
- Vi kan se det ske i forhold til vores mål om at nedbringe drivhusgasudledning på 70 procent i 2030. Det at vi går foran på flere felter, giver os en mulighed for at påvirke international politik.