Annonce
Indland

Klimatilpasning skal bekæmpe oversvømmelser og højt grundvand

Stormflodsbeskyttelse og bedre forudsigelse af oversvømmelser. Politisk flertal vil klimatilpasse samfundet.
Annonce

Klimaforandringerne skaber fortsat mere pres på de kystnære områder, og grundvandet vil i fremtiden stige i land og by. Desuden øger forandringerne risikoen for, at flere voldsomme vejrhændelser sker samtidig.

Det mener et bredt flertal i folketinget, som igangsætter arbejdet med en klimatilpasningsplan, der skal hjælpe med at løse de mest påtrængende udfordringer. Det fremgår af en meddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Det indebærer flere initiativer, der sættes i gang i 2020. Herunder et pilotprojekt der skal forbedre forudsigelser af oversvømmelser, ligesom der skal laves en model for en sammenhængende, ydre stormflodsbeskyttelse af København.

Derudover skal et såkaldt ”fast track-projekt” undersøge mulighederne for at koordinere fælles indsatser med at sænke højtstående grundvand.

- Vi står over for en fremtid med højere vandstande, voldsommere storme og mere regn. Derfor skal vi sikre en klimatilpasning, som er klog, langsigtet, og som hænger sammen.

- Hvor vi ser på udfordringerne som en helhed – fra kilde til kyst - og ser på, hvordan risikoen udvikler sig over tid, siger miljøminister Lea Wermelin (S) i en kommentar.

Ministeriet understreger, at klimatilpasning er et sammensat og komplekst område, der skal skabes på tværs af en række lovgivninger og myndigheder.

Derfor skal der i 2021 desuden ses nærmere på planlovens regler for klimatilpasning og forebyggelse af oversvømmelse og erosion.

Regeringen forventer, at forhandlinger om en samlet national klimatilpasningsplan kan begynde i starten af 2022. Analysearbejdet ventes færdigt i slutningen af 2021.

Det eneste parti, der ikke giver sin opbakning til planen, er Nye Borgerlige.

/Ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Annonce