Annonce
Varde

Klinik i galop: Dyrlægerne i Ansager satser alt på heste

Jesper Møller Nielsen undersøger en vallak, som er kommet fra Aalborg. Den har kolik. Foto: Morten Nielsen

Det begyndte som en landprakssis for 58 år siden. Nu er klinikken i Ansager udelukkende for heste, og navnet er lige skiftet ud med Ansager Hestehospital.

Ansager: Et nyt skilt forkynder, at nu satser fire dyrlæger i Ansager alt på heste. Det er ikke sådan, at de spiller på travbanen, men Ansager Dyrehospital har netop skiftet navn til Ansager Hestehospital, og dermed er klinikken helt specialiseret.

Ejerne er dyrlægerne Bo Jørgensen, Peter Fog, Jon Vedding Nielsen og Jesper Møller Nielsen, som hver ejer 25 procent. De fire er i forvejen specialister i heste. Dyrlæge Birthe Mortensen valgte at gå på pension efter 42 år i Ansager, og så lå sagen lige for. Birthe Mortensen havde nemlig med smådyrene som hunde og katte at gøre, men med hendes afgang er de fremtidige patienter alle heste.

Birthe Mortensen var selv med, da det var en landpraksis, og mange af patienterne var køer. Men gradvist begyndte den nu 58 år gamle dyrlægepraksis at spore sig ind på sit speciale i heste. Allerede i 1979 blev det første staldafsnit beregnet til heste taget i brug.

Annonce

Klinik på travbanen

Ansager-virksomheden ejer foruden bygningerne i Ansager en klinik på travbanen i Billund.Der er i alt 14 ansatte på Ansager Hestehospital. Heriblandt en dyrlæge, som ikke er medejer, Marianne Green.

Dyrlægerne bor inden for ti kilometer fra Ansager, hvilket er hensigtsmæssigt, når de har telefonvagt.

Jesper Møller Nielsen, Peter Fog og Jon Vedding Nielsen, tre af de fire ejere. Bo Jørgensen var ikke på klinikken. Foto: Morten Nielsen

500 operationer om året

Det viste sig at være en god idé, og nu udfører Ansager Hestehospital cirka 500 operationer på heste, som kommer i fuld narkose, i løbet af et år. Det er rundt regnet to operationer per arbejdsdag.

Jesper Møller Nielsen demonstrerer, hvad der er typisk arbejde i klinikken. En vallak fra Aalborg-området blev sendt til lokale dyrlæger, som havde svært ved at diagnosticere hesten. Derpå blev den sendt til Ansager, fordi dyrlægerne her er specialister i heste.

- Hesten har kolik, siger Jesper Møller Nielsen.

Men hvordan diagnosticerer man en hest, som ikke kan snakke?

- Hesten sender nogle signaler. Den vrider munden, det betyder smerte, og den kigger mod flanken, når den har mavesmerter. Ofte er det tarmslyng, men ikke i dette tilfælde. Her kan hesten behandles medicinsk, siger Jesper Møller.

Hospitalet kan operere for tarmslyng og tage tarmene ud af hestene og lægge dem rigtigt tilbage. Men det slipper denne vallak altså for. Der er ellers en specielt indrettet operationsstue til de store dyr.

Jesper Møller Nielsen og Birthe Mortensen foran det nye skilt. Birthe er stoppet i år efter 42 år som dyrlæge i Ansager. Foto: Morten Nielsen

Knæoperationer er hyppige

Hospitalet ejer også en MR-scanner med dimensioner, så den passer til en hest. Og de tunge dyr, som typisk vejer 500-700 kg, skal i øvrigt være stille i scanneren, så det ikke så let at scanne dyr.

- Cirka halvdelen af vore operationer drejer sig om led. Det er operationer, som mennesker også får, for eksempel menisk i knæet. Disse kan klares med kikkert, siger Jesper Møller Nielsen.

Ansager Hesteklinik har også avl. I øjeblikket er der en hingst på stutteriet lidt uden for Ansager. Det er Jesper Møller Nielsen, der står for avlsarbejdet. Cirka 150 hopper befrugtes i løbet af et år med sæd fra Ansager Dyrehospitals insemineringscentral.

Inga Matthiesen er veterinær servicemedarbejder. Det vil sige, at hun passer heste. Der er heste på hospitalet året rundt. Foto: Morten Nielsen
Her operationsstuen. Jesper holder en tubus i hænderne. Det er den, som forsyner hesten med ilt til lungerne, når den er i narkose. Foto: Morten Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Ansatte er dybt skuffede over lukning af Danfoss-fabrik: Jeg troede fandeme, det var løgn

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Danmark

Kan have været fatalt for seks mennesker: 44 hoftepatienter har fået infektion på OUH

Danmark

Hudsygdom kan være skyld patienters infektioner: Nu er kirurgens allergi blevet fastslået

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];