Annonce
Mad og drikke

Klirrende succes fra brandvarme marker

Det er et gennem-organiseret stykke arbejde, som VDP endnu en gang har lagt for dagen i forbindelse med smagningen af de nye grosses gewächs-vine i Wiesbaden. Vinene serveres i sæt af op til seks vine, som man blot bestiller ved at aflevere en seddel til en af de mange tjenere, som konstant cirkulerer rundt. Foto: Kenneth Klingenberg
Efter et varmt år kom endnu et varmt år, men de tyske vinbønder i VDP, som omfatter en stor del af landets bedste vinmarker, lader gennemgående til at være kommet godt igennem de udfordringer, som vejret bød dem også i 2019.
Annonce
Rygterne talte sandt. Deutsches Weininstitut og Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter er interesseorganisationer, der begge har som deres vigtigste opgave at sælge tysk vin. Læser man høstrapporterne fra de 13 områder, hvor der dyrkes vin i Tyskland, må man sige, at de gør deres arbejde godt.
Selvom der efter et tørt 2018 og en nedbørsfattig vinter ikke var meget vand i jorden, da vinplanterne tog fat på væksten i 2019, og selvom 2019 bød på både frostskader, haglskader og udbredte varmeskader (på grund af endnu en hedebølge i Europa, hvor der i slutningen af juli blev sat tysk varmerekord på 42,6 grader), hvilket samlet betød, at der blev høstet markant færre druer end normalt - i for eksempel Franken endte resultatet 37 procent under høsten i 2018 - er konklusionen gennemgående, at kvaliteten er høj eller endda meget høj.
De fem vine i sidste uges forsmag på 2019-årgangen antydede, at der måske var noget om snakken. Ved deadline for denne artikel havde jeg smagt knap 200 vine fra de 13 tyske vinområder, og jeg vover at konkludere, at de tidlige lovprisninger af årgangen ikke var overdrevne.
Ved VDP’s præsentation i Wiesbaden af de hvide 2019’ere fra organisationens bedste marker, grosses gewächs-vinene fra grosse lage-markerne (en klassifikation, som tyskerne gerne vil sammenligne med Bourgognes grand cru-marker), viste mange af vinene fra 2019, at de er bygget til fremtiden med sødmefuld, rund frugt og stor syre, som allerede er godt integreret i vinene.
Annonce

Lukkede vine lige nu

Riesling er selvfølgelig kongen i Tyskland, og generelt er det flotte vine, der er blevet flasket efter 2019-høsten. Mosel-vinene forekommer at være ret lukkede lige nu - det er ikke usædvanligt på dette tidspunkt - og med tydeligt præg af reduktiv behandling i kælderen (dvs. vinen har været holdt fra kontakt med ilt - det kan give en kålagtig lugt, når vinen er helt ung; den kan ofte afhjælpes ved at ilte vinen grundigt, for eksempel i en karaffel).
Heymann-Löwenstein plejer at være et sikkert kort langs Mosel, og vinene fra 2019 er et godt billede på det generelle udtryk i de tyske 2019-vine. Der er balance mellem moden frugt og velproportioneret syre, men de virker mindre udtryksfulde end i 2018. Det gør dem ikke mindre drikbare nu, men der bør gemme sig mere i dem, og derfor er der måske en større gevinst ved at lade vinene ligge og modne et par år.
Rheinhessen er med 26.860 hektar vinmarker Tysklands største vinområde, og rieslingerne herfra er over en bred kam uangribelige. Battenfeld-Spanier, Wittmann, Groebe, St. Antony og Gunderloch er (som tidligere) gode navne at gå efter. Gennemgående er niveauet fra områdets vinbønder højt, men de mest massive af vinene vil vinde på at få lov at hvile nogle år på langs.
I Pfalz, det varme sydvestlige hjørne af Tyskland oven over Frankrig, skal man anstrenge sig endnu mere for at finde en decideret dårlig vin. Acham-Magin, Bassermann-Jordan, von Buhl, Mosbacher og Rebholz træder frem som navne, det vil være smart at lægge i kælderen.
Annonce

Ung, moden frugt

Og så er der silvaner. Det er en drue, vi ikke ser meget til i Danmark; den burde ellers falde i manges smag med sin umiddelbare, unge frugt fra den grønne afdeling: pære, æble, lime, agurk og endda melon og jævnligt med et sødmefuldt anis-præg i eftersmagen. Sammen med en veldoseret syre har det i 2019 givet meget drikbare vine, som kan gemmes, men også drikkes med stort behag straks efter frigivelse.
Silvanerne fra marken Am Lumpen 1655 i Franken (hvor der i øvrigt også dyrkes riesling) stikker ud som nogle af de sjoveste lige nu.
Der er mange gode flasker at vælge imellem, når de i løbet af efteråret kommer på markedet, og dagens anbefalinger er kun et udpluk af nogle af de bedste og mest markante fra de tre dages smagning i Wiesbaden.
Rødvinene bliver altid præsenteret med mindst et års forsinkelse, fordi de ikke kan nå at lagre færdig på under et år. Derfor smagte vi i år vine fra 2018 og 2017. Dem kan du læse om i nær fremtid.
Ved deadline for denne artikel havde jeg smagt knap 200 vine fra de 13 tyske vinområder. Selfie: Kenneth Klingenberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Vejen til en normal hverdag: Her får du de to stik mod covid-19

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce