x
Annonce
Tønder

Klovnen Ibi spredte glæde på plejehjem - gennem vinduerne

Kontakt og nærvær gennem termoruder: Anne Karbing alias Ibi opnår trods vanskelige "arbejdsvilkår" forbindelse til sit publikum. Foto: Timo Battefeld
Når Anna Karbing trækker i de stribede "Find Holger"-bukser og sætter den røde næse på plads, bliver hun til klovnen Ibi. Ibi skaber nærvær, vækker erindringer og fremelsker en lille stjernestund hos ældre og demente. Der sker, selv om klovn og publikum i disse corona-tiden er adskilt af tykke termoruder.

TØNDER: Intet er som det plejer at være i disse corona-tider.

Når Anne Karbing trækker i de stribede Find Holger-bukser, finder paraplyen med alle regnbuens farver frem og sætter den røde næse på plads, forvandles den 31-årige mor til to og uddannet pædagog til klovnen Ibi.

Ibi optræder hverken i Cirkus Arena eller Benneweis, falder hverken ned af stole eller spiller på et sjovt instrument. Ibi er pædagogisk klovn, og når hun er på spil, er nærvær, indlevelse og ikke mindst berøringer nøgleordene.

Annonce
- Hun er god til at skabe et intenst møde. Hun ser det enkelte menneske og skaber et godt øjeblik, en stjernestund.

Jette Marie Nissen, centerleder, Richtsens Plejehjem, Tønder

Premiereforestilling

Men netop tæt kontakt og berøringer er dømt ude netop nu, og hvad gør man så?

- Det her har jeg aldrig prøvet før, siger Anne Karbing, mens næsen kommer på plads og det sidste lag sminke bliver lagt.

Det sker på Richtsens Plejehjems udendørs gårdsplads i Tønder. Kufferten med klovne-remedierne og det påklistrede budskab "We need more love & joy in this world" (Vi har behov for mere kærlighed og glæde i denne verden, red.) står klar, og spanden med vand til sæbebobleproduktionen er fyldt op.

Det er onsdag formiddag, og lige om lidt skal Ibi møde sit publikum.

25 klovne

Anne Karbing, født Petersen, er opvokset i Tønder, hun er uddannet pædagog og bor i Ribe. I 2015 tog hun uddannelsen som pædagogisk klovn. Dem findes der i dag knap 25 af i Danmark.

- At være pædagogisk klovn henvender sig især til specialområder som handicappede og demente. Som klovn har man en legende, barnagtig tilgang. Det virker. Sproget er ikke vigtigt. Jeg taler volapyk. Min mission er, at få deres personlighed til at titte frem, fortæller hun.

Anne, eller skal vi sige Ibi, har i det forløbne år jævnligt lagt vejen forbi Richtsens Plejehjem og dets beboere. Her er hun en kærkommen gæst.

- Hun er god til at skabe et intenst møde. Hun ser det enkelte menneske og skaber et godt øjeblik, en stjernestund, siger plejehjemmets leder, Jette Marie Nissen.

Men virker Ibis magi også gennem tonede ruder? Har kæmpe sæbebobler, en flad hånd på termoglas, en sjov lyd og et muntert ansigtsudtryk samme virkning, når det kommer udefra og ind og altså ikke oplevelse på nært hold i samme rum?

Næppe nogen sinde før har en "vindueskigger" været så populær som Ibi onsdag formiddag i Richtsens Plejecenter i Tønder. Foto: Timo Battefeld

Smil på læben

Ibis' premiereforestilling i det fri ledsages af baggrundsmusik i det mødeområde, hvor et nøje talt antal af beboere og deres hjælpere har indfundet sig. Ifølge corona-forholdsreglerne må der maksimalt opholde sig 10 personer i lokalet på samme tid, og det overvåges nidkært.

- Vi vil nødigt havne i en shitstorm, som Jette Marie Nissen siger.

Den dæmpede musik i lokalet er klassiske danske sange og melodier. Det kan vække erindringer og åbne sanserne.

At Ibis' klovnerier akkompagneret af kendte klange når ind til publikum, også bag de tonede ruder, kan plejecentrets sekretær Dorthe Viuff kort efter berette.

Som 10. person i rummet viser hun friske optagelser med ældre, der vågner og pludselig får et smil på læberne. Flere har også genkendt Ibi, som de kender fra tidligere møder - og stjernestunder.

Anne Karbing er tydeligvis glad for tilbagemeldingen. At lege (og kæmpe) med sæbebobler og luftballoner i de fri, hvor der samtidig blæser en frisk brise, er en ny udfordring. Men åbenlyst også en god oplevelse - både for hende og publikum.

- Vores beboere strålede og fik en rigtig god oplevelse. Det gør vi igen, for det er vigtigt at skabe glæde og smil i denne tid, og vise, at livet går videre. Det synes jeg lykkedes i dag, siger Jette Marie Nissen.

Klovne-navnet Ibi er inspireret af Pippi Langstrømpe, som Anne Karbing er stor fan af. - Jeg rodede lidt rundt med bogstaverne, og så endte det med Ibi, siger hun. Foto: Timo Battefeld
Må man række tunge på et plejecenter? Ja da, især når man er pædagogisk klovn og vil sprede nærvær og glæde. Foto: Timo Battefeld
Anna Karbings mission som pædagogisk klovn er at opnå kontakt til sit publikum, der ofte består af ældre, der er ramt af demens. Foto: Timo Battefeld
Ibi spredte smil og glæde gennem vinduerne. Foto: Timo Battefeld
Klovne-kufferten med alskens remedier kom i brug. Foto: Timo Battefeld
- Vi har behov for mere kærlighed og glæde i denne verden, lyder budskabet på Ibis kuffert. Den pædagogiske klovn leverer sin del af både kærlighed og glæde. Foto: Timo Battefeld
Anna Karbing bruger sig selv fuldt ud for at opnå kontakt. Foto: Timo Battefeld
Det er ikke sprog, men mimik, tegn og som regel også berøringer, der skaber nærværk og kontakt. I disse coronatider må Ibi klare sig uden berøringer. Foto: Timo Battefeld
Det er ikke sprog, men mimik, tegn og som regel også berøringer, der skaber nærværk og kontakt. I disse coronatider må Ibi klare sig uden berøringer. Foto: Timo Battefeld
Klovnen Ibi på Richtens Plejecenter.Foto: Timo Battefeld
Klovnen Ibi på Richtens Plejecenter.Foto: Timo Battefeld
Klovnen Ibi på Richtens Plejecenter.Foto: Timo Battefeld
Klovnen Ibi på Richtens Plejecenter.Foto: Timo Battefeld
Klovnen Ibi på Richtens Plejecenter.Foto: Timo Battefeld
Hu hu, er der nogen hjemme? Klovnen Ibi var en populær gæst på Richtens Plejecenter.Foto: Timo Battefeld
Hu hu, er der nogen hjemme? Klovnen Ibi var en populær gæst på Richtens Plejecenter.Foto: Timo Battefeld
Hu hu, er der nogen hjemme? Klovnen Ibi var en populær gæst på Richtens Plejecenter.Foto: Timo Battefeld
Klovnen Ibi på Richtens Plejecenter. Foto: Timo Battefeld
Klovnen Ibi på Richtens Plejecenter. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce