Annonce
Indland

Klumme:De dødsensfarlige skeptikere

Vores voksende, worldwide disrespekt for autoriteter er et alvorligt samfundsproblem. Det sætter Trump i Det Hvide Hus, udløser Brexit og udløser demokratiske kriser overalt i den oplyste verden. Men det er også et dødsensfarligt fænomen på det nære plan.

Vaccine-skeptikerne - jeg kan næsten ikke holde ud at skrive det, for det er de mest uforklarligt irrationelt handlende mennesker, vi besværliggøres af i det 21. århundrede. De udgør en latent risiko eget afkom og deres omgivelser, men også for folkesundheden i såvel Danmark som udlandet. Ikke mindst i verdens fattigste lande, hvor udbrud af eksempelvis mæslinger-epidemier har katastrofale følger. Mæslinger kan udryddes, hvis tilstrækkelig mange vaccineres, det forhindrer blandt andre vi danskere for.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har sat 95 procents vaccineudbredelse som mål, i Danmark er pilen på vej under 85 procent for MFR-vaccinen, selv om al videnskabelig dokumentation taler for, at de tre børnesygdomme, mæslinger, fåresyge og røde hunde, kan udløse kroniske lidelser som hjerneskader og i grelle tilfælde dødsfald. Endnu værre står det til med HPV vaccinen, som effektivt beskytter piger mod at udvikle livmoderhalskræft senere i tilværelsen. Også den bliver i stigende grad valgt fra.

Men hvorfor vælger ressourcestærke, veluddannede forældre at spille hasard med deres børns helbred? Det er det interessante spørgsmål, og her kan vi ikke lede efter rationelle forklaringer. Vaccine-skeptikere er aldeles resistente over for fornuftsargumenter, og de er forbløffende stærke i troen. De optræder som ivrige bloggere og debattører og grupperer sig i diverse fora på sociale medier, hvor den kollektive skepsis - og lad os sige det lige ud, det rene vås - bekræftes.

Det kan synes uforståeligt, hvorfor man vælger den etablerede lægevidenskab fra til fordel for Milena Penkowa, korrupte svindlere og utilregnelige fantaster, som stædigt fastholder ammestue-fortællinger og vandrehistorier. Men det er ikke desto mindre et faktum, og forklaringen har overordnet ikke noget med sygdom at gøre.

Selvfølgelig skal vi som udgangspunkt være skeptiske overfor enhver information, men vi er længe forbi fornuftsgrænsen.

Vi tror ikke længere på sagkundskab per se.

Politikere, samfundsmanipulatorer og først og fremmest gunslinger-meningsdannere og konspirationsteoretikere på sociale medier har eroderet nok så eksakt og underbygget videnskab systematisk over de seneste årtier, og det betaler vi prisen for. Blandt andet i skikkelse af et vaccine-skeptiker-monster, som vi ikke længere kan styre.

I dag vælger vi sagkundskab efter bekvemmelighed og religiøs overbevisning. Og er vi forskruede nok, er opgaven taknemmelig. Især hvis vi dissekerer fakta i bittesmå stumper og omhyggeligt piller det ud, som passer ind i vores teorier.

Alting er jo farligt at indtage i de forkerte mængder. Selv postevand. Enhver indlægsseddel i et hvilket som helst præparat kan afsløre uhyggelige bivirkninger, når bare man går tilstrækkelig langt ned i sandsynlighed, og søger man på nettet, vil man finde hjemmesider, som advarer mod enhver konsensus i den etablerede lægevidenskab.

For måske vil de os slet ikke noget godt. Onde vaccinefabrikanter, korrupte læger - den lige linje til den falske månelanding og mordet på Kennedy kan trækkes fra nutidens vaccine-forskrækkelse.

Men fundamentalisterne i dag er ikke længere en flok utilregnelige, som taler fra en omvendt spand i Hyde Park eller skriver underlige læserbreve i kælderlejligheder. De er helt fremme i forreste linje, en del af den talende klasse. Og det gør dem, kronisk virkelighedsfjerne, ikke blot til en trussel mod folkesundheden, men også mod demokratiet.

Annonce
Annonce
Erhverv

Grundlægger af stort transportfirma med 300 ansatte er død

Kolding For abonnenter

Anettes far tabte guldtand ud af munden kort inden han døde: I dag er den endt som hendes højtelskede smykke

Tønder

27-årig varetægtsfængslet for vanvidsbilisme og grov vold

Haderslev

Så er der penge til at etablere rundkørsel i farligt kryds på Ribevej

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Sydjylland For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Esbjerg

Troede invitation var spam: Nu er lille køkkenfirma blevet gazellevirksomhed

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Team Esbjerg

Team Esbjerg-himmelstormer har sat kursen mod VM i Spanien: - Det er på en trist baggrund, men det er mega vildt for mig

Sønderborg For abonnenter

Aldi vil investere millioner i to byer: Her vil kæden bygge nye butikker

Kolding

36-årig mand anholdt: Mistænkes for at stå bag voldsomt røveri mod 7-Eleven

Annonce