Annonce
forside

Knæk cancer ugen

Læserbrev: Det er så godt, at kræftforskningen er nået så langt og kræftpatienter - børn som ældre - har fået bedre vilkår. Men der må sidde andre som jeg, der tænker, hvad med mig og min sygdom? I radioen kan jeg høre, der skal være lighed i sundhedsvæsenet. På TV er det ene indslag efter det andet med en sund og aktiv livsstil. Ældre Sagen har også en bred vifte af tilbud til det aktive seniorliv. Jeg er 57 år og har nu indset, at jeg skal have en ledsageordning. Øjenlægen henviste mig til Dansk Blindesamfund i 2014 og i 2017 opfordrede hun mig til en ledsageordning. Med denne kan jeg komme til at cykle, men hvor? Jo, vi kan rejse fra Ribe til Nordby for der har ÆldreSagen to sofacykler til brug. Så kan denne også se, hvad der står på alle de checkind skærme som man skal benytte overalt. De fjerner borgerservice, vil den kommende skærm have hvid (sort kontrast og læs høj funktion, så jeg har mulighed for selvbetjening?).

Motionscentret på Ribe Fritidscenter kræver også bistand, en fysioterapeut koster 173 kroner for en halv time. IT undervisning og løbende opgradering i nye funktioner? Jo Dansk Blindesamfund laver kurser, hvor egenbetalingen er 1.700 kroner for 23 lektioner med fuld forplejning på Fuglsangcentret i Fredericia. Til november skal jeg til "Vild med Dans" på samme sted. Synshandicappede over 67 år kan ikke få en ledsageordning og dermed er de afskåret fra et sundt og fysisk aktiv ældre liv.

Professor Morten La Cour siger; At miste 90 procent af synet giver samme tab af livskvalitet som alvorlig kræft. Dansk Blindesamfund gør en kæmpe indsats, og jeg tror, at de godt kunne tænke sig lige så stor bevågenhed i medierne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce