Annonce
Esbjerg

Knaldet af kunde: Købmand solgte varer, der var mere end et år for gamle

Søstjernen på Norddalsvej har fået en sur smiley og en samlet bøde på 25.000 kroner, fordi fødevarekontrollen har fundet gamle fødevarer i butikken.
En forbrugerhenvendelse var årsag til, at Fødevarekontrollen dukkede op hos købmanden på Norddalsvej, og her fandt kontrollanten en lang række gamle varer, hvoraf nogle var over et år for gamle.

Esbjerg: Det kan godt være, at købmænd og supermarkeder er begyndt at gøre mere for at bekæmpe madspild, men hos Min Købmand Søstjernen på Norddalsvej i Fovrfeld er man alligevel gået skridtet for langt.

Det mente i første omgang en kunde, der tippede Fødevarevarestyrelsen, der dukkede op på et kontrolbesøg og fandt en række madvarer i butikken, hvor sidste anvendelsesdato var ganske kraftigt overskredet.

Sammenlagt blev købmanden på Norddalsvej præsenteret for en bøde på i alt intet mindre end 25.000 kroner – henholdsvis 20.000 kroner for manglende overholdelse af hygiejnereglerne og 5.000 kroner for brud på reglerne om mærkning og information.

Annonce

Det er en rigtig træls sag for os, men den er ikke længere, end at det er vores fejl. Selv om hverdagen er travl, og der er mange ting, der skal gøres, skal det her bare være i orden. Jeg lægger mig fladt ned.

Købmand Freddy Nielsen

Over et år gamle

Ved kontrolbesøget, der fandt sted den 3. oktober, blev der fundet følgende fødevarer udbudt til salg i butikken køledisk sammen med andre fiskevarer og pålæg:

En bøtte ferske rejer med sidste anvendelsesdato 11. september 2019, to bøtter ferske rejer med sidste anvendelsesdato 27. september 2019, en pakke oksebryst pålæg med sidste anvendelsesdato 30. september samt fire pakker roastbeef pålæg med sidste anvendelsesdato den 27. september 2019.

Købmanden valgte at kassere fødevarerne under tilsynet.

Men den var også gal med datoen for en stribe andre knapt så let fordærvelige fødevarer, og her var overskridelsen på datoen langt voldsommere, viste en holdbarhedskontrol foretaget stikprøvevis af forskellige andre varegrupper.

Således fremgår det af en lang liste i kontrolrapporten, at den var gal med en mange andre produkter. Som eksempelvis 34 flasker Rynkeby solbær saft på 500 gram, to pakker Kellogs Chokopops på 375 gram, syv Heinz Chili Barbeque sovs på 490 gram, seks pakker Carletti Chokoladefrøer, tre pakker Philadelphia hvidløgsost på 175 gram, fire glas Glyngøre Dildbidder på 500 gram, to pakker Castello creamy blue ost på 150 gram og 13 pakker Gestus dameskrå bolsjer på 70 gram.

I alt 19 forskellige fødevarer viste sig at have overskredet datomærkning, og de var ikke mærket op eller isoleret fra lignende fødevarer. Nogle af produkterne var over ét år for gamle, fremgår det af rapporten.

Lægger sig fladt ned

Købmand Freddy Nielsen, der har drevet butikken på Norddalsvej i mere end 35 år, oplyser, at alle varerne straks blev kasseret, og derudover siger han, at han bestemt ikke er stolt af sagen, og at der er blevet strammet op.

- Det er en rigtig træls sag for os, men den er ikke længere, end at det er vores fejl. Selv om hverdagen er travl, og der er mange ting, der skal gøres, skal det her bare være i orden. Jeg lægger mig fladt ned, siger han.

Ved tilsynet blev der i øvrigt også foretaget en kontrol af kvaliteten af forretningen frugt og grønt – helt uden anmærkninger.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];