Annonce
Esbjerg

Knaldet af kunde: Købmand solgte varer, der var mere end et år for gamle

Søstjernen på Norddalsvej har fået en sur smiley og en samlet bøde på 25.000 kroner, fordi fødevarekontrollen har fundet gamle fødevarer i butikken.
En forbrugerhenvendelse var årsag til, at Fødevarekontrollen dukkede op hos købmanden på Norddalsvej, og her fandt kontrollanten en lang række gamle varer, hvoraf nogle var over et år for gamle.

Esbjerg: Det kan godt være, at købmænd og supermarkeder er begyndt at gøre mere for at bekæmpe madspild, men hos Min Købmand Søstjernen på Norddalsvej i Fovrfeld er man alligevel gået skridtet for langt.

Det mente i første omgang en kunde, der tippede Fødevarevarestyrelsen, der dukkede op på et kontrolbesøg og fandt en række madvarer i butikken, hvor sidste anvendelsesdato var ganske kraftigt overskredet.

Sammenlagt blev købmanden på Norddalsvej præsenteret for en bøde på i alt intet mindre end 25.000 kroner – henholdsvis 20.000 kroner for manglende overholdelse af hygiejnereglerne og 5.000 kroner for brud på reglerne om mærkning og information.

Annonce

Det er en rigtig træls sag for os, men den er ikke længere, end at det er vores fejl. Selv om hverdagen er travl, og der er mange ting, der skal gøres, skal det her bare være i orden. Jeg lægger mig fladt ned.

Købmand Freddy Nielsen

Over et år gamle

Ved kontrolbesøget, der fandt sted den 3. oktober, blev der fundet følgende fødevarer udbudt til salg i butikken køledisk sammen med andre fiskevarer og pålæg:

En bøtte ferske rejer med sidste anvendelsesdato 11. september 2019, to bøtter ferske rejer med sidste anvendelsesdato 27. september 2019, en pakke oksebryst pålæg med sidste anvendelsesdato 30. september samt fire pakker roastbeef pålæg med sidste anvendelsesdato den 27. september 2019.

Købmanden valgte at kassere fødevarerne under tilsynet.

Men den var også gal med datoen for en stribe andre knapt så let fordærvelige fødevarer, og her var overskridelsen på datoen langt voldsommere, viste en holdbarhedskontrol foretaget stikprøvevis af forskellige andre varegrupper.

Således fremgår det af en lang liste i kontrolrapporten, at den var gal med en mange andre produkter. Som eksempelvis 34 flasker Rynkeby solbær saft på 500 gram, to pakker Kellogs Chokopops på 375 gram, syv Heinz Chili Barbeque sovs på 490 gram, seks pakker Carletti Chokoladefrøer, tre pakker Philadelphia hvidløgsost på 175 gram, fire glas Glyngøre Dildbidder på 500 gram, to pakker Castello creamy blue ost på 150 gram og 13 pakker Gestus dameskrå bolsjer på 70 gram.

I alt 19 forskellige fødevarer viste sig at have overskredet datomærkning, og de var ikke mærket op eller isoleret fra lignende fødevarer. Nogle af produkterne var over ét år for gamle, fremgår det af rapporten.

Lægger sig fladt ned

Købmand Freddy Nielsen, der har drevet butikken på Norddalsvej i mere end 35 år, oplyser, at alle varerne straks blev kasseret, og derudover siger han, at han bestemt ikke er stolt af sagen, og at der er blevet strammet op.

- Det er en rigtig træls sag for os, men den er ikke længere, end at det er vores fejl. Selv om hverdagen er travl, og der er mange ting, der skal gøres, skal det her bare være i orden. Jeg lægger mig fladt ned, siger han.

Ved tilsynet blev der i øvrigt også foretaget en kontrol af kvaliteten af forretningen frugt og grønt – helt uden anmærkninger.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding For abonnenter

Efter forligsbrud: SF og Enhedslisten på vej ud i det politiske mørke

Annonce