Annonce
Esbjerg

Knallertsag: Politikere skal fastlægge regler for gadesalg i Ribe

Den lille blå kaffeknallert, som Morten Kjældgaard driver sit mobile kaffesalg fra er blevet omdrejningspunktet for heftig diskussion i Ribe. Privatfoto.
Den 9. august holder politikerne i teknik- og byggeudvalget møde, og her tages sagen om mobilt gadesalg - og kaffeknallerten fra Ribe - op til debat. Udvalgsmedlem mener, at et rimeligt afstandskrav til eksisterende cafeer er 50 meter, og ikke de 150-200 meter forvaltningen i første omgang meldte ud.

RIBE: Alex Sørensen, Venstre-medlem af kommunens teknik- og byggeudvalg synes ikke det er holdbart med en fortolkning, som siger at der skal være 150-200 meter til den nærmeste café for den lille blå kaffeknallert, som Morten Kjældgaard fra Ribe bruger til sit mobile kaffesalg.

- Jeg mener en rimelig fortolkning af kommunens regler for mobilt gadesalg er, at der skal være en afstand på 50 meter. Men det skal vi nu have op til debat på vort førstkommende møde efter ferien, den 9. august. Målet må være at fastlægge nogle fleksible regler, som både tager hensyn til de eksisterende forretninger og cafeer - og som samtidig gør det muligt at have mobilt gadesalg - også i Ribe, siger Alex Sørensen.

Peter Lauritzen, formand for Ribe Handelsstandsforening havde mandag formiddag en snak med drifts- og anlægschef Morten Andersson fra Esbjerg Kommune om "kaffe-knallertsagen" fra Ribe.

- Som reglerne er formuleret i det nuværende gågaderegulativ for Ribes midtby mener jeg ikke man kan forbyde salg af kaffe fra knallerten. Men jeg ser også frem til, at politikerne fastlægger klare regler på mødet den 9. august, siger han.

Annonce
- Jeg mener en rimelig fortolkning af kommunens regler for mobilt gadesalg er, at der skal være en afstand på 50 meter.

Alex Sørensen, byrådsmedlem, (V)

Afventer diskussion

Drifts- og anlægschef Morten Andersson slår fast, at man nu i forvaltningen afventer diskussionen på udvalgsmødet den 9. august.

- Jeg har været i dialog med Morten Kjældgaard, for at se om vi ikke kan finde en midlertidig løsning, der gør at han ikke skal vente til efter den 9. august med at sælge kaffe fra knallerten. Fra forvaltningens side er vi interesseret i, at der bliver et set up for det mobile salg, så det kan sameksistere med øvrige forretninger, og nu afventer vi så den politiske diskussion i udvalget, siger Morten Andersson.

Charlotte Bladt-Hansen ejer sammen med sin mand Ole, ejendommen Mellemdammen 18, som ligger tæt på det sted på gågaden, hvor Morten Kjældgaard ofte står med sin kaffeknallert. I kølvandet på omtalen af sagen i medierne er de blevet beskyldt at have anmeldt Morten Kjældgaard til Esbjerg Kommune.

- Men det er ganske enkelt ikke korrekt. Vi har aldrig før ejet hverken en erhvervsejendom eller en fredet bygning og har derfor løbende haft mange snakke med Esbjerg Kommune om de forskelllige regler vi skal forholde os til - herunder også, hvordan reglerne for mobilt gadesalg. Det har vi blandt andet gjort, fordi vi ved, at det vil påvirke muligheden for at udleje butikslokaler i fremtiden. Vi er kede af, at det er blevet udlagt, som om vi har anmeldt Kjældgaards Kaffe, siger Charlotte-Bladt Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce