Annonce
Sydjylland

Knap 200 virksomheder i fælles front mod kystnær vindmøllepark

Fynske virksomheder har meldt sig ind i støtteforeningen 'Red Lillebælt Erhverv'.Foto: Søren Bidstrup/Scanpix

Fynske virksomheder har meldt sig ind i støtteforeningen 'Red Lillebælt Erhverv'

- Det er fuldstændig tåbeligt at lægge en stor vindmøllepark i noget så skrøbeligt som Lillebælt. Ganske enkelt.

Så kontant er meldingen fra Mikael Grønlykke, direktør i Summerbird Organic til DR Fyn.

Han er en af initiativtagerne til 'Red Lillebælt Erhverv'. En støtteforening, der sammen med foreningen Red Lillebælt vil vise deres modstand mod den kystnære vindmøllepark, 'Lillebælt Syd', som Sønderborg Kommune gerne vil bygge fire kilometer fra kysten ved Helnæs i det sydlige Lillebælt.

Red Lillebælt Erhverv samlet knap 200 virksomheder på Fyn, der alle mener, at vindmølleparken vil få store konsekvenser for virksomhedernes mulighed for at tiltrække arbejdskraft.

- Vi repræsenterer erhvervets stemme i Assens. Dette vindmølleprojekt er ikke fedt for vores kommune, og de tilflyttere vi har brug for, siger Mikael Grønlykke til DR Fyn.

Ifølge Red Lillebælt Erhverv kommer der flere medlemmer til dag for dag. Det er ikke lykkedes at få internationale kæder med som eksempelvis Lidl, da de er organiseret anderledes. Men Mikael Grønlykke er positiv over den store tilslutning.

- Der er naturligt nok kæmpe opbakning til at få stoppet det her vindmølleprojekt på den placering, siger han til DR Fyn.

Annonce

Byg vindmøllerne i Nordsøen

Red Lillebælt Erhverv ønsker i stedet, at Sønderborg Kommune anlægger vindmølleparken i Nordsøen som en del af Regeringens seneste energiaftale om blandt andet havvindmøller. Det forslag bakker man op om fra borgmesterkontoret i Assens, hvor Søren Steen Andersen (V) kvitterer for foreningens indsats.

- Det viser blot, at der er modstand på flere niveauer mod dette projekt. Borgere, politikere og nu også erhvervsliv. Vi arbejder alle mod samme mål; nemlig at få Sønderborg Kommune til at genoverveje placeringen af den her vindmøllepark, siger Søren Steen Andersen (V) til DR Fyn.

Forstår ikke kritikken

På den anden side af Lillebælt respekterer Sønderborg-borgmester Erik Lauritzen (S) modstanden. Men han forstår ikke virksomhedernes kritik. Vindmøllerne er et vigtigt redskab i den grønne omstilling, fortæller han.

- Det er ikke ubetinget alle, der synes, at det er pænt. Men det er nødvendigt. Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke forstår, at man bare er imod som virksomhed. Men jeg respekterer, at det er sådan, det er, siger Erik Lauritzen til DR Fyn. Vindmølleparken er et af de projekter, som Sønderborg Kommune laver i forbindelse med kommunens ambition om at blive CO2-neutrale i 2029.

Rapport: Ingen store konsekvenser ved vindmøller

Sønderborg Kommune er netop nu i gang med at sende den miljøkonsekvensvurdering til Energistyrelsen, der kortlægger konsekvenserne af vindmølleparken i Lillebælt Syd. Den er endnu ikke offentliggjort, men ifølge projektchef Anne Eibye, COWI, er der ikke store konsekvenser ved vindmølleparken. Og de konsekvenser, der er, eksempelvis marsvinene i farvandet, kan afværges.

- Vi ødelægger ikke naturen, men det bliver et markant, nyt element i landskabet, når man går ned ved kysten omkring Lillebælt, siger Anne Eibye til DR Fyn.Miljøkonsekvensvurderingen skal sendes til Energistyrelsen senest den 15. december. Herefter er det op til styrelsen at invitere til høringer det kommende år.

Kampen fortsætter på FynSamtidig vil både borgere, Assens-borgmester Søren Steen Andersen (V) og nu også erhvervslivet arbejde mod vindmøllerne. Blandt andet ved at invitere til stormøder, fortæller Mikael Grønlykke.

- Vi vil invitere borgere, Faaborg Kommune, Assens Kommune og Sønderborg Kommune med til møderne samt folketingspolitikerne. Her vil vi give vores syn på sagen, siger han til DR Fyn.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener om Radio24syv: Man kan både vinde og tabe udbud

Når det offentlige sender opgaver i udbud, ligger det i sagens natur, at man som byder både kan vinde og tabe. Og det er også naturligt, at når en udbudsperiode udløber, risikerer det firma, der hidtil har løst opgaven, at tabe kampen om et nyt udbud. Men de selvfølgeligheder anfægter ikke de mange tilhængere af Radio24syv, der er dybt skuffede og vrede over, at radiokanalen ikke kan fortsætte efter denne måneds udgang. Lukningen af Radio24syv bliver af kritikere set som politikeres bevidste forsøg på at stoppe en kanal, der har lavet magtkritiske nyheder og satire. Dette blev også af disse kritikere set som årsagen til, at det daværende borgerlige flertal besluttede, at det nye udbud af Radio24syvs sendetilladelse skulle føre til en radiostation med hovedsæde i provinsen. Radio24syvs ejere ønskede på de forudsætninger ikke at søge. Det vakte så stor kritik, at et politisk flertal reagerede med at beslutte et udbud af en internetbaseret DAB-kanal, som ville give Radio24syv en chance for at fortsætte. Men i et udbud hverken kan eller skal politikerne bestemme hvem, der skal løse opgaven. Det har det politisk uafhængige radio og tv-nævn under Kulturministeriet haft til opgave at afgøre. Nævnet valgte så tirsdag eftermiddag, at Radio24syv ikke får den opgave. Det var et chok for mange medarbejdere og lyttere af en station, der i løbet af otte år har revolutioneret taleradio i Danmark. Tak for det. Men det er forkert, at politikerne har lukket Radio24syv. Stationen har tabt til konkurrenten Radio Loud, som af Radio og tv-nævnet er vurderet til på en række opstillede kriterier at have indgivet det bedste bud. På FM-båndet er Radio4 med hovedsæde i Aarhus klar til fra 1. november at blive afløseren for Radio24syv. Radio4 er ejet af en række lokale og regionale medier, herunder Jysk Fynske Medier, hvis største dagblad er JydskeVestkysten. Også Radio4 må risikere at kunne tabe et eventuelt nyt udbud, når den nuværende sendetilladelse udløber om otte år. For den slags udbud kan man både vinde og tabe.

Vejen

Landmand opgiver strid om Skovgårdsvej: - Min retsbevidsthed er krænket

Vejen

Vejen Kommune vinder vigtigt slag om Skovgårdsvej: Har handlet efter bogen

Annonce