x
Annonce
Indland

Knap 600 ægtepar kan fejre kærligheden i skudår

Bjarke ørsted/Ritzau Scanpix
På lørdag er der en ekstra dag i februar, fordi det er skudår. Her kan knap 600 ægtepar fejre bryllupsdag.

På lørdag udvides februar med en ekstra dag, da det i år er skudår.

Annonce

I den anledning er der knap 600 ægtepar, der kan fejre bryllupsdag. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

I 1992 fandt den største del af bryllupperne sted. En fjerdedel af de knap 600 ægtepar blev nemlig gift i 1992. De kan dermed se frem til at fejre deres 28-års bryllupsdag.

Dengang, de blev gift i 1992, var det også en lørdag. Det kan være en af forklaringerne på de mange vielser dengang, skriver Danmarks Statistik.

Derfor kan det være, at mange vordende brudepar har planlagt en vielse på lørdag.

Når det kun er hver fjerde år, der er bryllupsdag, har parrene god tid til at planlægge bryllupsdagen. Der er nok heller ikke frygt for at glemme datoen, hvor man sagde ja til hinanden første gang.

Det ægtepar, der har været gift længst tid, kan samtidig fejre bryllupsdag nummer 68 på lørdag.

Foruden bryllupsdag er der også en del fødselarer på lørdag. I Danmark er der omkring 3800 personer, der har fødselsdag 29. februar. Heraf er der en overvægt af kvinder.

Aldersmæssigt er der flest, som fylder 48 år. Det er dog ikke, fordi fødselarerne på lørdag kun er en fjerdedel så gamle som os andre, selv om de har fødselsdag på en dato, der kun gælder hvert fjerde år.

Samtidig er der en enkelt kvinde, der på lørdag fylder 100 år. Hun kan dermed muligvis se frem til et brev fra dronning Margrethe.

Februar har en ekstra dag hvert fjerde år. Det er den, der er skuddag.

Baggrunden for skuddag skal findes tilbage i romerriget. Jorden er cirka 365 og et kvart døgn om at dreje en omgang om sig selv. Derfor bliver der en kvart dag i overskud hvert år.

I romerriget indførte Julius Cæsar en skuddag. Den indførte han 24. februar, da der i det gamle Rom kun var 23 dage i februar ifølge Nationalmuseet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Big World i Varde afleverer maden i bagagerummet

Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

112

Efterlysning: Hvor er Daniel?

Annonce