Annonce
Esbjerg

Byråd godkendte amputeret prestigeprojekt - og kritiserede ministerium

Esbjerg Towers, de såkaldte kaktus-tårne, skal skyde op på Tovværksgrunden i Esbjerg. I første omgang er der kun givet tilladelse til to af de tre. VIsualisering: BIG/Esbjerg Kommune
Der var bred enighed om at kritisere forsvarsministeriet for indsigelsen mod det højeste af de tre kaktus-tårne på Tovværksgrunden. Byråd vedtog projektets to tårne og afventer nu ministeriets godkendelse på det tredje.

Esbjerg: Det blev som ventet en amputeret udgave af det i byrådet med længsel ventede byggeprojekt Esbjerg Towers - byggeriet af de markante tre kaktus-tårne, som det verdensberømte arkitektfirma Bjarke Ingels Group, BIG, har tegnet til Tovværksgrunden - som Esbjerg Byråd godkendte på byrådsmødet mandag aften.

Byrådet måtte således nøjes med at godkende to tårne - og det skete ikke uden knubbede ord til Forsvarsministeriet.

Som tidligere omtalt i JydskeVestkysten har ministeriet sendt en indsigelse gående på en mulig forstyrrelse af Flyvestation Skrydstrups radar ved byggeriet af det højeste af de tre tårne på 61 meter. Det højeste tårn - et kombineret bolig- og erhvervsbyggeri i 17 etager - er blevet et nationalt sikkerhedsanliggende, fordi det fra ministeriets side er blevet gjort gældende, at bygningens højde muligvis vil kunne begrænse anvendelsen af Forsvarets TPS-radar på Flyvestation Skrydstrup 54 kilometer væk.

Helt sikker er man ikke - det skal beregninger foretaget af et bestemt rådgiverfirma, som Forsvaret er tryg ved, først vise. Kommunens computerbaserede analyse stoler ministeriet ikke på, og Esbjerg Kommune skal i øvrigt betale for at få udført de nye beregninger. Først derefter vil Forsvarsministeriet tage stilling til, om man vil nedlægge veto mod byggeriet af det højeste af tårnene.

Annonce

Rådgiverfirma

  • Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har tidligere afvist, at man har pålagt Esbjerg Kommune at få udført en analyse af den mulige forstyrrelse af Flyvestation Skrydstrups radar hos et bestemt firma. "Vurderingen skal foretages af et firma, der er sikkerhedsgodkendt til at arbejde for Forsvaret, men Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har ikke pålagt Esbjerg Kommune at bruge en speciel leverandør.", hedder det i et svar fra ministeriet til JydskeVestkysten.

Forundring

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) har allerede udtalt sig i særdeles kritiske vendinger om sagen, og der blev i den henseende bakket fuldt op om hans udtalelser af Esbjerg Byråd på mødet mandag aften.

Formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), lagde ud med kritikken, og dernæst fulgte slag i slag SF, Borgerlisten og Venstre.

- I SF vi er ligeså forundrede, som borgmesteren har givet udtryk for. At det skulle påvirke landets sikkerhed, at der i Esbjerg bliver bygget et højhus på 61 meter - det er godt nok en overraskelse. Byggeriet har været på vores ønskeliste i lang tid, og der kom ingen indsigelser fra Forsvaret i første høringsrunde. Det er urimeligt, at sidste del af projektet skal trækkes i langdrag, og da særligt, når kommunen har fremsendt beregninger. De er åbenbart ikke gode nok. I SF synes vi også det er betænkeligt, at man kan tvinge kommunen til at indkøbe en analyse fra et bestemt firma, der leverer radarudstyr til Forsvaret udtryk, lød det blandt andet fra Jørn Boesen Andersen (SF).

Kritik på kritik

Borgerlistens Henrik Vallø kaldte Forsvarets indblanding for "noget utidig":

- Jeg er glad for, at borgmesteren i en artikel i JydskeVestkysten var skarp i mælet over for denne tilsyneladende unødvendige indsigelse, som ser ud til bare at være en indsigelse for indsigelsens skyld. Og at Forsvaret så heller ikke kan godkende vores analyse, men kun en analyse lavet af et af dem godkendt firma, som betyder at hele processen bliver forsinket, det bliver det ikke mindre grotesk af, lød det fra Vallø, der dog også havde luft til at kritisere antallet af parkeringspladser - eller rettere den efter hans mening store mangel på dem - i projektet.

Venstres to medlemmer, Kurt Bjerrum og Preben Rudiengaard, var også på benene med kritik af ministeriets indsigelse, der - hvis der ikke ligefrem nedlægges veto mod det højeste tårn - betyder, at det tredje tårn på Tovværksgrunden skal igennem en ny lokalplanproces. Kurt Bjerrum, der er partiets gruppeformand, erklærede, at han havde troet, det var en forsinket aprilsnar, mens Rudiengaard rasede over, at regering og ministerium på den måde kan tryne en kommune til at punge ud for en undersøgelse, som ingen andre end de selv ønsker.

DFs Susanne Dyreborg, der i borgmesterens fravær ledede byrådsmødet, kaldte det "en rigtig træls sag", men udtrykte forhåbning om, at analyserne vil tillade det højeste tårn at blive bygget til sin tid.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce